Consiliul Concurentei a dat amenzi de circa 575 mil. euro in 20 de ani de activitate

Consiliul Concurentei a aplicat in cei 20 de ani de activitate amenzi in valoare de 574,8 milioane de euro, cele mai mari sanctiuni fiind aplicate in anul 2011, respectiv 294,1 milioane de euro, se arata in bilantul autoritatii.

Peste 90 % din sanctiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta, si doar 1% pentru omisunea notificarii unei tranzactii.

Potrivit bilantului autoritatii, Concurenta a generat peste un miliard de euro economii pentru consumatorii romani, citand un studiu al Academiei de Studii Economice.

Din aceasta suma, peste jumatate revine sectorului telecomunicatiilor – 575 milioane euro. Mai mult, in sectorul comercializariii carburantilor, instrumentarea a doua cazuri de cartel finalizate cu sanctiuni, precum si monitorizarea permanenta a pietei au generat economii de 145 milioane euro.

Citeste si:
USR atacă la Curtea Constituțională modificările aduse Legii...
USR atacă la Curtea...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Sursa: Academia de Studii Economice

Din 1997 si pana in prezent, au fost declansate 345 investigatii, din care 51,8% reprezinta autosesizari. Din totalul de 345 de investigatii, 69,2 % au avut ca obiect practici anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta, iar 15,36% au vizat concentrari economice (tranzactii) care nu au fost notificate autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei a aplicat in anul 2016 amenzi de 15,2 milioane de euro, iar la finalul lunii decembrie avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. Companiile care au fost vizate fac parte din diferite sectoare cum ar fi cel al producatorilor de lactate, al serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime sau al furnizorilor de energie. Consiliul Concurentei a aplicat in anul 2016 amenzi de 15,2 milioane de euro, iar la finalul lunii decembrie avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. Companiile care au fost vizate fac parte din diferite sectoare cum ar fi cel al producatorilor de lactate, al serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime sau al furnizorilor de energie.

Sursa foto cover: Shutterstock

Citeste si:
DIICOT: Din analize a rezultat profilul Alexandrei Macesanu
DIICOT anunta oficial ca din...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri