Consiliul Concurentei a aplicat in cei 20 de ani de activitate amenzi in valoare de 574,8 milioane de euro, cele mai mari sanctiuni fiind aplicate in anul 2011, respectiv 294,1 milioane de euro, se arata in bilantul autoritatii.

Peste 90 % din sanctiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta, si doar 1% pentru omisunea notificarii unei tranzactii.

Potrivit bilantului autoritatii, Concurenta a generat peste un miliard de euro economii pentru consumatorii romani, citand un studiu al Academiei de Studii Economice.

Din aceasta suma, peste jumatate revine sectorului telecomunicatiilor – 575 milioane euro. Mai mult, in sectorul comercializariii carburantilor, instrumentarea a doua cazuri de cartel finalizate cu sanctiuni, precum si monitorizarea permanenta a pietei au generat economii de 145 milioane euro.

Sursa: Academia de Studii Economice

Din 1997 si pana in prezent, au fost declansate 345 investigatii, din care 51,8% reprezinta autosesizari. Din totalul de 345 de investigatii, 69,2 % au avut ca obiect practici anticoncurentiale, respectiv intelegeri intre companii si abuz de pozitie dominanta, iar 15,36% au vizat concentrari economice (tranzactii) care nu au fost notificate autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei a aplicat in anul 2016 amenzi de 15,2 milioane de euro, iar la finalul lunii decembrie avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. Companiile care au fost vizate fac parte din diferite sectoare cum ar fi cel al producatorilor de lactate, al serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime sau al furnizorilor de energie. Consiliul Concurentei a aplicat in anul 2016 amenzi de 15,2 milioane de euro, iar la finalul lunii decembrie avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. Companiile care au fost vizate fac parte din diferite sectoare cum ar fi cel al producatorilor de lactate, al serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime sau al furnizorilor de energie.

Sursa foto cover: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri