Dupa cresterile constante din ultimii ani, care au culminat in primele cinci luni din 2017 cu un plus de inca 20% pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), o parte din investitori sunt precauti cu privire la evolutiile viitoare ale actiunilor. Brokerii spun ca cei mai prudenti clienti aleg sa isi ‘parcheze’ banii in aur sau in obligatiuni corporative straine, avand in vedere dobanzile scazute la depozitele oferite de banci, precum si oferta redusa de alternative la actiuni din Romania.

In SUA, Bursa din New York a inregistrat opt ani de cresteri aproape neintrerupte, evolutie continuata si anul acesta, indicele S&P 500 marcand un castig de 6,3% in 2017. Trendul pozitiv a fost urmat de majoritatea pietelor importante de actiuni, astfel ca in Germania indicele DAX a castigat 9,3% de la inceputul anului, iar in Marea Britanie FTSE100 a crescut cu 6,3%. Piata de actiuni romaneasca a avut o evolutie chiar mai buna, indicele BET reusind sa urce cu 19,7%.

“Personal, nu ma aflu printre cei care ‘asteapta’ caderea dupa aceasta serie de cresteri. In prezent nu sunt asteptate stiri sau evenimente majore care motiveze o corectie abrupta in piata actiunilor. Dimpotriva, anul trecut, cand au existat evenimente precum Brexit-ul sau alegerile din SUA, pietele au trecut fara probleme peste turbulente. Exista insa si clienti care vor sa fie precauti si prefera sa astepte pana sa mai cumpere acum alte actiuni”, mentioneaza Adrian Ormenisan, directorul de tranzactionare al companiei de servicii financiare BRK Financial Group.

Piata romaneasca de capital ofera in general putine alternative pentru investitorii persoane fizice, care vor sa isi protejeze banii in perioadele in care vor sa stea departe de actiuni.

In mod normal s-ar spune ca pot oricand sa stea cu lichiditatile in depozite bancare, insa in prezent nimeni nu se mai duce la banci de buna voie; dimpotriva, avem clienti care ne spun sa ii ajutam sa gaseasca o alternativa la depozit. Am avut si clienti care au spus ca bursa a devenit destul de scumpa, asa ca si-au pastrat pozitiile in actiuni si au facut hedging cumparand aur, chiar si fizic, de la bancile locale”, spune Ormenisan.

BCR si Piraeus sunt cele doua banci care vand lingouri in Romania. Investitiile in aur fizic trebuie insa analizate atent avand in vedere ca bancile au in general diferente mari intre pretul pe care il cer la vanzare si cel pe care il ofera la cumparare. Ieri, de exemplu, BCR oferea la cumparare 151 lei pentru gramul de aur, in vreme ce un lingou de 2 grame (24k) avea un pret indicativ de 426 lei (213 lei/gram). Tot ieri, cotatia oficiala a aurului publicata de BNR era de 164,7 lei/gram. In plus, bancile se obliga sa rascumpere doar lingourile vandute in propriile unitati si depozitate in aceeasi banca, depozitarea fiind de asemenea comisionata.

Alternativa la aurul fizic este reprezentata de investitiile indirecte in aur, prin intermediul ETF-urilor (fonduri de investitii listate pe bursa), sau al derivatelor (optiuni, contracte futures/forward).

“Celelalte alternative pentru investitorii care vor sa isi plaseze banii in altceva in afara de actiuni sunt produsele structurate, fondurile mutuale sau obligatiunile corporative. Din pacate insa, oferta de obligatiuni corporative din Romania este destul de redusa, astfel ca in general clientilor care au vrut sa mearga in aceasta directie le-am recomandat obligatiuni ale unor companii straine”, spune seful pe tranzactionare al BRK Financial Group.

Pe Bursa de Valori Bucuresti sunt disponibile mai multe emisiuni de obligatiuni, insa doar o mica parte dintre acestea se pot tranzactiona propriu-zis, din cauza lipsei ofertelor de vanzare/cumparare.

De exemplu, pe piata locala se pot tranzactiona obligatiuni emise de Transelectrica in 2014 (TEL), cu scadenta in decembrie 2018 si cu o dobanda fixa de 6,1%. Totusi, in piata rareori exista ordine de vanzare, astfel ca ultima tranzactie cu obligatiuni TEL a fost realizata cu aproape un an in urma. Lipsa ordinelor de vanzare pe emisiunile mari de obligatiuni este cauzata de faptul ca acestea au fost deja cumparate de investitorii institutionali, precum fondurile de investitii sau de pensii, care le pastreaza in portofoliu acumuland o dobanda substantial mai mare decat cea oferita la depozite, in conditii de risc redus.

Singurele emisiuni de obligatiuni care inregistreaza aproape constant ordine de vanzare si de cumparere sunt cele emise de catre Bittnet Systems si de catre Good People SA, producatorul brandului FruFru. Cele doua emisiuni sunt listate pe piata AeRO, acolo unde fondurile de investitii nu pot plasa bani din cauza ca este considerata o piata nereglementata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri