In urma unei investitii de 4 milioane de euro, lantul de farmacii DONA a construit un nou depozit cu o capacitate de stocare si receptie a marfii de aproximativ 6 ori mai mare decat depozitul din Otopeni. Noul depozit al DONA a devenit operational la mijlocul lunii mai 2017. DONA. Logistica a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 425 milioane lei, iar intregul profit nerepartizat al grupului de companii urmeaza sa fie reinvestit in dezvoltarea afacerii.

Ca urmare a adoptarii, in 2015, a legislatiei care impunea separarea activitatii de retail de aceea de distributie din domeniul farmaceutic, compania SC Siepcofar SA a trecut printr-un amplu proces de reorganizare care a inclus infiintarea depozitului de medicamente DONA. Logistica, ca o noua identitate juridica. In 2016, cifra de afaceri neta inregistrata de DONA. Logistica a fost de 425 milioane lei, pozitionandu-se astfel pe locul 6 in topul distribuitorilor de medicamente ce opereaza pe piata locala.

“Avand in vedere faptul ca marjele de profit ale medicamentelor sunt reglementate de autoritati prin decizii legislative, profitul companiilor de distributie este influentat de modul in care sunt eficientizate procesele logistice si optimizate costurile asociate fluxurilor operationale”, a mentionat Mihaela Ungureanu, director general Siepcofar, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Cresterea cifrei de afaceri a fost generata, in principal, de livrarile catre propriile farmacii, care au reprezentat in 2016 aproximativ 55% din totalul achizitiilor, comparativ cu 2015 cand procentul a fost de numai 21%.

Strategia de dezvoltare a companiei DONA. Logistica pentru acest an

Capacitatea de stocare a noului depozit va permite dezvoltarea segmentului de distributie in urmatoarele directii:

  • Cresterea vanzarilor catre farmaciile proprii. Compania estimeaza ca aproximativ 65% din totalul achizitiilor de marfa a Farmaciilor DONA vor fi facute de la DONA Logistica.
  • Dezvoltarea retelei de farmacii partenere in sistemul de franciza DONA, cat si cresterea ponderii achizitiilor facute de acestea de la DONA Logistica.
  • De asemenea, compania urmeaza dezvoltarea retelei de farmacii independente care se aprovizioneaza de la depozitul propriu. La sfarsitul anului 2017 se estimeaza ca numarul farmaciilor independente pe care le va aproviziona cu medicamente va creste de aproximativ 5 ori.

Inca de la infiintare, compania DONA. Logistica a operat rute care acopera in intregime suprafata tarii intrucat beneficiaza de desfacerea in propriul lant de farmacii. Noul depozit din Chitila distribuie medicamente in Farmaciile DONA raspandite pe intreg teritoriul tarii, farmaciilor partenere din sistemul de franciza, farmaciilor independente cu care avem contracte de colaborare si spitalelor”, a precizat Mihaela Ungureanu.

In cadrul companiei, 65% din cantitatea de medicamente distribuite provin de la producatori internationali, iar 35% sunt din industria locala. Avand in vedere ca preturile de achizitie si distributie ale medicamentelor de import sunt mai mari comparativ cu cele ce provin de la producatorii romani, diferentele intre cele doua procente cresc daca ne raportam la datele valorice, 84% - pentru prima categorie si 16% - pentru a doua.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri