Cererea din piata rezidentiala este ridicata, iar dezvoltatorii sunt stimulati sa construiasca proiecte de locuinte, dearece populatia beneficiaza de cele mai scazute costuri de finantare din ultimii ani. Accesibilitatea apartamentelor este in mod clar una mai mare fata de alti ani. Un alt aspect important este reprezentat de costurile mici de constructie. Noi, la proiectul rezidential The Park am putut utiliza materiale de calitate buna pe care le-am achizitionat la valori accesibile. Suntem siguri ca in urmatorii ani valoarea acestor bunuri va creste odata cu stabilizarea economiei, De asemenea, calitatea va costa mai mult in anii imediat urmatori, apreciaza Silviu Grigorescu, director general al dezvoltatorului lituanian Hanner in Romania.

"Principala oportunitate pentru piata rezidentiala este reprezentata de cresterea economica solida la nivel national, dar si de avansul veniturilor, in special pe anumite categorii profesionale cum ar fi IT-istii sau medicii. De asemenea, am remarcat de anul trecut formarea unui segment de clienti care nu mai achizitioneaza imobile pentru uz propriu, ci pentru a investi sume cash mai mari. Cei care au obtinut sume importante dintr-o afacere, vanzarea unor bunuri cu valori mari sau o mostenire prefera sa plaseze aceste fonduri acum in bunuri imobiliare cu randamente superioare", spune Silviu Grigorescu (foto).

Care sunt cele mai mari provocari pentru piata rezidentiala in 2017?

"Principala provocare este reprezentata de instabilitatea legislativa. Este suficient sa luam exemplul Legii Darii in Plata si sa urmarim modul in care a influentat intreaga piata. Anul 2017 a demarat cu discutii privind TVA-ul aplicat tranzactiilor din aceasta piata. Nu stim la ce sa ne asteptam. Este greu sa-ti faci planuri pe termen lung, iar un dezvoltator imobiliar are mare nevoie de stabilitate. Constructia unui bloc poate dura cativa ani daca luam in calcul perioadele de autorizare. Trebuie sa stiu daca ma apuc de construit un bloc anul acesta ca nu ma trezesc cu un cadru legal total diferit anul viitor atunci cand voi vinde apartamentele dezvoltate", arata seful Hanner.

O alta provocare, din perspectiva sa, "tine de lipsa unei politici pe termen lung in domeniul transportului. Autoritatile locale incurajeaza prin diverse masuri transportul individual, dar costurile acestor masuri ajung sunt suportate in mare masura de dezvoltatori. Daca vrei sa construiesti un bloc esti obligat sa asiguri un numar important de locuri de parcare pe propria cheltuiala. Aceasta masura nu face decat sa incurajeze achizitia unei masini proprii - sunt familii in care fiecare membru are un vehicul personal, plus o masina de la birou. Asta duce, in mod clar, la o congestionare grava a traficului. Ar ajuta sa fie luate niste masuri clare pe termen mediu si scurt".

Nu in ultimul rand, infrastructura si felul in care se realizeaza lucrarile in acest domeniu este o alta provocare pentru dezvoltatori, considera Silviu Grigorescu. "Luati exemplul Pasajului de la Piata Sudului, lucrare care ar fi trebuit sa fie finalizata la sfarsitul anului 2015 si vedeti efectul acestor intarzieri asupra tuturor locuitorilor din aceasta zona", conchide el.

In primele trei luni din acest an dezvoltatorul a inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 85% in proiectul The Park Apartments din Capitala, iar media de vanzari lunare in perioada mentionata a depasit anul acesta 20 de unitati. Urmatorul pas al dezvoltatorului Hanner va fi reprezentat de proiectul de la fosta fabrica de bere Grivita din zona Grozavesti, unde are in plan sa construiasca un proiect mixt care va cuprinde lucrari de reconversie si constructii noi de spatii rezidentiale si birouri. Hanner a achizitionat pentru acest proiect un teren de 11.000 mp, in schimbul a cinci milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri