SIF Moldova (SIF2) si-a rasplatit cel mai bine angajatii anul trecut, bonusurile si cotele de participare la profit urcand castigul mediu brut in companie la 23.831 lei/luna (5.238 euro). In partea superioara a topului salariilor urmeaza alte trei societati de investitii financiare si OMV Petrom (SNP).

Pentru realizarea articolului au fost luate in calcul principalele 25 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (incluse in indicele BET-XT). In ‘castigul mediu brut lunar’ este inclus atat salariul mediu brut, cat si alte plati facute catre angajati (bonusuri de performanta, bonuri de masa, pachete de actiuni, prime jubiliare, etc.).

SIF Moldova a fost cea mai profitabila societate de investitii financiare in 2016, cu un rezultat net de 126,1 mil. lei, veniturile angajatilor fiind suplimentate astfel prin bonusurile anuale.

Pe locul al doilea s-a aflat SIF Banat-Crisana, cei 39 de salariati ai societatii condusa de catre Bogdan Dragoi fiind rasplatiti in medie cu 23.382 lei/luna brut, o suma ce include premiile acordate pentru realizarea obiectivelor angajatilor si administratorilor/directorilor. De altfel, toate fondurile de investitii de pe Bursa de Valori Bucuresti obisnuiesc sa acorde o cota parte semnificativa din profitul anual sub forma de bonsuri, fapt care le propulseaza in top, la o diferenta considerabila fata de companiile care activeaza in alte sectoare.

Petrom si-a redus anul trecut numarul total al angajatilor cu peste 1.000, atingand nivelul de 14.380 in data de 31 decembrie. Ca urmare, cheltuielile cu salariile si indemnizatiile au scazut cu 12%, insa castigul mediu brut al fiecarui angajat a ramas aproape identic fata de cel inregistrat in 2015: 10.250 lei/luna.

Listata in decembrie 2016, Medlife a publicat primele detalii cu privire la cheltuielile operationale, care indica un salariu mediu brut de 6.013 lei/luna anul trecut. Furnizorul de servicii medicale si-a marit atat numarul angajatilor in 2016 (+28% y/y), cat si cheltuielile cu salariile (+31% y/y), in principal datorita efectului achizitiilor finanlizate in ultimele 12 luni, precum si datorita cresterii salariilor pentru anumite categorii de personal medical, ca raspuns la cresterile salariale din sectorul public de sanatate.

BRD si Banca Transilvania (TLV), cele mai mari doua banci listate pe bursa, au mers cot la cot anul trecut in privinta salariilor oferite. Astfel, angajatii BRD au castigat in medie 5.800 lei/luna brut, iar cei ai BT au incasat 5.700 lei/luna brut.

Cele mai mici castiguri au fost inregistrate in cazul companiilor industriale: producatorul de carton Vrancart (VNC) a oferit angajatiilor un salariu mediu brut in valoare de 2.880 lei/luna, nivel practic identic salariului inregistrat si in cazul producatorului de electrocasnice Electroarges (ELGS), in vreme ce la producatorul de ambalaje Romcarbon castigul mediu brut in 2016 a ajuns la 2.209 lei.

  • In cazul Medlife, castigul mediu ia in calcul si cheltuielile cu doctorii care presteaza servicii pentru Grup pe baze independente (pe baza de contract).
  • Transelectrica nu au oferit suficiente detalii privind cheltuielile operationale si nu a putut fi inclusa in clasament.
  • Fondul Proprietatea si SIF Muntenia nu au fost luate in calcul, cele doua societati fiind administrate de catre Franklin Templeton, respectiv SAI Muntenia Invest, in baza unor contracte de administrare, iar ca urmare nu au angajati.
  • In cazul Bursei de Valori Bucuresti si Electrica, cifrele sunt aferente raportarilor financiare facute la nivelul grupului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri