Medlife (M) a finalizat la sfarsitul saptamanii trecute achizitia integrala a retelei de clinici Anima, tranzactie care va completa gama de servicii medicale furnizate, dar si paleta de preturi oferite de catre companie, considera analistii societatii de servicii financiare BRK Financial Group. Acestia avertizeaza insa asupra gradului de indatorare de pana la 80% atins de Medlife si mizeaza pe o viitoare majorare de capital, in vederea rezolvarii problemei.

BRK are in prezent o recomandare de “cumparare” insotita de un pret tinta de 37,26 lei pentru actiunile Medlife, cu 2% peste nivelul inregistrat ieri pe bursa de catre furnizorul de servicii medicale. Pretul tinta a fost stabilit inainte de anuntarea rezultatelor financiare peste asteptari ale Medlife in primul trimestru din 2016, stire care a propulsat pretul actiunilor cu peste 7% intr-o singura zi.


Anul Afaceri
EBITDA Marja neta
2016 502,99 55,65 -0,25%
2017 (Estimari BRK) 605,69 79,57 3,19%

Medlife a anuntat vineri finalizarea achizitiei Anima Specialty Medical Services. Anima este prima companie din Romania cu retea proprie de medicina de familie, avand in componenta sase policlinici si un laborator.

“Tranzactia privind achizitia Anima poate aduce oportunitati noi MedLife prin crearea unui serviciu ‘low cost’ ce presupune servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, completand astfel gama de servicii medicale furnizate, dar si paleta de preturi oferite de catre companie. Tranzactia adauga 75.000 de abonati corporate la lista de clienti a MedLife. Cei 75.000 de abonati au contractat, in special, servicii de medicina muncii, insa sansele ca unii din acesti clienti sa apeleze la servicii medicale aditionale in cadrul MedLife cresc considerabil prin aceasta achizitie”, mentioneaza Bianca Moldovan, analist in cadrul BRK Fianancial Group.

La nivelul anului 2016, Anima a inregistrat o cifra de afaceri de 5,2 mil. euro. Achizitionarea integrala a retelei de clinici Anima reprezinta cea de-a 15-a tranzactie derulata pana acum de grupul MedLife.

Cat “combustibil” pentru noi achizitii mai are Medlife?

Expansiunea MedLife din ultimii ani a fost favorizata de conditiile oportune de piata, insa a avut la baza o strategie de dezvoltare si extindere agresiva, bazata atat pe crestere organica, cat si pe achizitii. Astfel, conducerea companiei, sustinuta de actionari puternici (IFC – diviza de investitii a Bancii Mondiale si SGAM/V4C – fondul privat de investitii al Societe Generale) cu resurse considerabile, a profitat de veniturile ridicate pentru a-si creste afacerea.

“Urmare acestei politici de expansiune sunt costurile ridicate si indicatori de profitabilitate usor instabili, insa sinergiile create, alaturi de mentinerea mediului de afaceri pozitiv, creaza perspective de crestere puternice. Vedem actiunea MedLife ca o actiune de crestere, growth stock, pentru care, un pret ridicat si un relativ grad de supraevaluare este caracteristic in conditiile in care se asteapta rate de crestere ale indicatorilor de profitabilitate peste media pietei”, considera analistul BRK.

De altfel, unul dintre principalele minusuri ale Medlife este reprezentat de gradul de indatorare ridicat al companiei, atat analizat individual, cat si comparativ cu alte companii din domeniu.

Pozitia financiara 2014 2015 2016
Gradul de indatorare 78% 77% 80%
Solvabilitate globala 128% 129% 125%
Total active 354,2 384,7 466,1
Total datorii 277,4 297,5 373,1
Total capitaluri 76,8 87,2 93
Total capitaluri si datorii 354,2 384,7 466,1

“Comparativ cu media indicatorilor de indatorare in cadrul industriei de servicii medicale private, indicatorii calculati pentru MedLife prezinta valori net superioare numeric, inferioare din punct de vedere calitativ. Avem de a face astfel cu o societate indatorata destul de sever. Spre exemplu, media gradului de indatorare in sectorul serviciilor medicale la nivel global in cadrul economiilor emergente este de circa 29%, conform datelor Bloomberg, in timp ce in cazul MedLife indicatorul se ridica la 80%”, a declarat Bianca Moldovan.

Analistii BRK au calculat o rata de acoperire a dobanzilor de 4,17 in cazul Medlife, comparativ cu 10,12 in industrie si avertizeaza ca furnizorul de servicii medicale are nevoie de cresterea indicatorilor de profitabilitate in vederea acoperirii unor potentiale costurilor de finantare viitoare, in caz contrar fiind posibil sa se regaseasca in imposibilitatea de a-si continua politica de achizitii.

“Desi un grad de indatorare ridicat este specific companiilor care au sau au avut actionari principali fonduri de private equity, MedLife are nevoie de indicatori de profit la un nivel ridicat si in acelasi timp sustenabil pentru a-si acoperi costul finantarii. Vorbim aici atat de proiecte trecute, incheiate cu succes, in urma carora povara financiara a companiei s-a marit, cat si de proiecte viitoare care pot fi puse in pericol in eventualitatea unor pierderi operationale”, mentioneaza analistii BRK, care in acest context exclud posibilitatea distribuirii de dividende la Medlife in viitorul apropiat si considera mai plauzibila o eventuala majorare de capital, in vederea reducerii gradului de indatorare si suplimentarii surselor proprii de investitii.

Grupul MedLife a raportat o crestere a cifrei de afaceri de peste 26% in primele trei luni ale lui 2017 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, EBITDA in crestere cu 41% si profit net cu 16% peste cel din T1 din 2016.

Cifra de afaceri s-a ridicat la 147 mil. lei, la formarea acesteia participand cu cea mai mare pondere veniturile generate de clinici (26,4%), urmate de serviciile corporate (22,8%) si de spitale (20,1%).

O mare ascensiune au avut veniturile generate de serviciile stomatologice oferite de grupul MedLife, una dintre prioritatile declarate ale managementului. Daca in primul trimestru din 2016 aceste venituri contribuiau cu 0,7% la formarea cifrei de afaceri, in primele trei luni ale lui 2017 au ajuns la 7%, crescand valoric de peste 10 ori de la 0,8 mil. lei la 8,8 mil. lei.

De la anuntul rezultatelor financiare, facut cu doua saptamani in urma, actiunile Medlife au crescut cu 8,9% pe Bursa de Valori Bucuresti. Compania este evaluata in prezent la 733 mil. lei (160 mil. euro).

Principalul competitor al Medlife este Regina Maria, retea de servicii medicale private cu vanzari de 91 mil. euro in 2016 (+40% y/y).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri