Statul a cerut la inceputul acestei saptamani dividende suplimentare la Romgaz si Transgaz, doua dintre cele mai profitabile companii pe care le are in portofoliu, masura care va scoate din rezervele companiilor sume considerabile ce vor fi ulterior distribuite actionarilor. Per ansamblu, cele noua companii de stat listate pe bursa au cash si investitii usor lichidabile ce depasesc 10 mld. lei, bani care ar putea sa fie pusi la bataie in perioada urmatoare pentru dividende suplimentare.

Transgaz a anuntat marti ca in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) programata pe data de 19 iunie actionarii vor decide daca vor fi distribuite, sub forma de dividend, sumele existente in contabilitate la categoria “alte rezerve” si “rezultatul reportat” la sfaristul anului 2016. Compania nu a anuntat valoarea exacta a distributiei, insa in bilantul Transgaz valoarea rezultatului reportat si a sectiunii “alte rezerve” ajung la un total de 3,35 mld. lei.

“Nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca aprobarea dividendelor in AGA nu depinde de existenta banilor pentru a le plati. Exista, teoretic, posibilitatea de a se aproba dividende pentru plata carora sa fie contractate credite ulterior. E o situatie care s-a intamplat la mai multe companii petroliere mari din lume, care s-au imprumutat pentru a putea acorda in continuare dividende mari chiar si dupa ce pretul petrolului a scazut considerabil. Totusi, nu ne asteptam ca Guvernul roman sa aiba o abordare similara”, mentioneaza Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

In scenariul cel mai plauzibil, in care statul nu va forta companiile sa contracteze credite pentru acordarea unor dividende, conditia esentiala pentru distribuirea dividendelor, indiferent din ce pozitie bilantiera, este existenta resurselor financiare, sau, mai exact, a valorii numerarului, echivalentelor in numerar, cat si a investitiilor pe termen scurt, in cea mai mare parte a cazurilor de depozite bancare si titluri de stat, ambele usor valorificabile.

Transgaz are numerar si investitii de 1,34 mld. lei. Excluzand din aceasta suma dividendele aprobate deja, compania ar putea sa acorde din distributia intregului numerar un dividend de 67,48 lei/actiune (randament 15,1% la preturile de marti, 30 mai).

“Valoarea exacta a dividendelor suplimentare de la Transgaz este dificil de estimat, in conditiile in care vorbim despre o negociere intre doua pozitii divergente, in final urmand sa se ajunga la un compromis”, spune Marius Pandele.

Conducerile companiilor de stat se opun adesea acordarii unor dividende suplimentare, invocand nevoile investitionale pe care societatile le au. De notat ca in cazul Transgaz CEO-ul Petru Vaduva si-a dat demisia cu doar doua saptamani in urma, invocand “motive personale”.

Si Romgaz a anuntat marti ca in viitoarea Adunare Generala a Actionarilor (AGA), din 15 iunie, se va discuta propunerea statului de alocare a unei sume suplimentare de 547,2 mil. lei, in plus fata de suma de 925 mil. lei din profitul anului 2016. Valoarea dividendului suplimentar ar ajunge astfel la 1,42 lei/actiune (randament 4,1% avand in vedere cotatiile de marti de pe bursa). Aceasta distributie s-ar adauga dividendului de 2,4 lei/actiune (randament 7%), anuntat anterior din profitul pe 2016.

Ce dividende suplimentare pot acorda companiile de stat: teoretic, Nuclearelectrica genereaza cel mai mare castig

Ordonanta 29/2017 si Memorandumul aprobat ulterior de Guvern au dat nastere unei situatii inedite in cazul companiilor de stat listate la BVB, si anume distribuirea de dividende din profiturile reportate din anii precedenti.


Rezultat reportat
Alte Rezerve Numerar si investitii Randament dividende din rezerve*

Randament dividende din numerar**

Nuclearelectrica 4.607 0 1.661 194,9% 74,8%
Transelectrica 1.686 56,9 977 72,8% 35%
IAR Brasov 14,9 19,6 44,8 26,1% 26,1%
Conpet 193,5 541,7 437,3 60,8% 24,3%
Transgaz 2.085 1.265 1.344 68,4% 16,3%
Romgaz 6.836 2.943 3.452 75,2% 15,2%
Oil Terminal -25,4 174,4 24,2 138,2% 9,3%
Electrica 252,2 0 2.064 5,1% 5,1%
Antibiotice -31,9 93,4 12,1 16% 0%

Sursa date: Companiile, calcule Prime Transaction

Sumele din tabel sunt exprimate in milioane lei, iar randamentele sunt calculate la pretul actiunii din data de 24 mai 2017

*A fost luat in calcul rezultatul reportat si pozitia „Alte rezerve” din bilant.

**Din numerar si investitii au fost scazute dividendele aprobate deja, care urmeaza sa fie platite in perioada urmatoare.

Potrivit prevederilor legale, companiile pot distribui dividende, pe langa profitul net realizat in anul anterior, si din rezultatul reportat sau de la pozitia “Alte rezerve” din bilant. In cazul profiturilor trecute prin decizia AGA la categoria “Alte rezerve”, conditia este ca profitul sa nu fi provenit din facilitati fiscale.

“Pe primul loc in topul randamentelor potentiale este Nuclearelectrica, producatorul de energie electrica avand depozite bancare foarte mari, de aproape 1,4 miliarde de lei, la o capitalizare de doar 2,09 miliarde de lei. Profitul reportat este la randul sau foarte mare, mult peste capitalizarea actuala a companiei. Luand in calcul si dividendele aprobate, compania ar avea potentialul sa acorde un dividend suplimentar cu un randament de aproape 75%, raportat la pretul de inchidere din 24 mai”, mentioneaza analistii Prime Transaction.

A doua in top este Transelectrica (TEL), cu un randament potential de 35%, dat de numerarul mare disponibil, dar si de profiturile consistente reportate. Compania a avut chiar si in acest an o rata de alocare destul de mica a profitului net catre dividende, profitand de prevederile legale care ii dau dreptul sa scada mai intai de profit o serie de alocari inainte de aplicarea procentului de 90% pentru dividende prevazut de Memorandumul aprobat in Guvern la inceputul anului.

Urmeaza IAR Brasov (IARV) si Conpet (COTE), la distanta mica una de cealalta, ambele avand sume destul de mari in conturi. De mentionat insa ca in cazul Conpet a fost aprobata deja distributia unei parti a rezultatului reportat, asa ca potentialul este ceva mai mic in realitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri