Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste certificarea sistemelor de management a calitatii si sigurantei produselor alimentare. In timp ce Polonia se poate lauda cu peste 800 de certificate IFS, producatorii romani care au un astfel de atestat nu depasesc cifra de 200.

International Featured Standards a fost lansat in 2003, fiind adoptat in special de marile lanturi de retail din Germania si Franta. Doi ani mai tarziu certificarea a aparut si in Romania.

“Daca initial firmele se certificau IFS pentru ca doreau sa intre in marile lanturi de retail, acum 70% din firme se certifica pentru ca vor sa exporte si 30% pentru ca vor sa intre intr-un lant de retail. Producatorii romani in primul rand ar trebui sa se informeze. Ei trebuie sa inteleaga ca nu exista niciun bau-bau, ci dimpotriva. Nu este un proces costisitor, venim dupa 12 ani de cand a fost lansat pe piata locala, exista o piata concurentiala, iar media de auditare este de 3 zile”, a spus Ionut Nache, director general al INAQ Consulting, in emisiunea Profesionistii in Retail.

Acesta a precizat ca, in cazul companiilor care vor sa exporte si au certificare IFS anumite organisme de retail nu le mai auditeaza anual, iar in relatia cu autoritatile numarul controalelor operate in firmele respective scade considerabil.

Cei mai interesati de calitatea produselor pe care le livreaza sunt italienii care detin 2.903 certificari IFS Food. Urmeaza Germania (2.498 certificari), Spania (2.436) si Franta (1.781). Intre tarile din noul val european, cel mai bine stau Polonia (732), Ungaria (408) si Cehia (334). Mai putine certificate decat in Romania au producatorii din Bulgaria (165 certificari), Croatia (118), Slovacia (94).

“Polonia are 800 de certificari IFS, Romania doar 200. Noi care suntem ca marime de tara dublu fata de Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovacia avem cam acelasi numar de certificate. Problema este la comunicare, sunt situatii care nu au auzit, fie au auzit informatii eronate”, mai spune Ionut Nache.

Cele mai certificate domenii alimentare

Cele mai multe auditari pentru acest tip de certificare au fost cerute pentru procese precum „cereale, brutarie industriala si produse de patiserie, cofetarie, snacks-uri” (69), respectiv „carne rosie si alba, carne de pasare si produse din carne” (54). Un numar important de auditari au avot loc in domeniile „legume si fructe” (25), „oua si produse din oua” (19), „bauturi” (18), „lactate” (13), „produse uscate, alte ingrediente si suplimente” (12) sau „produse combinate” (11). Un numar mai mic de auditari s-a inregistrat in domeniile „uleiuri si grasimi” (5), respectiv „mancare pentru animale” si „peste si produse din peste” (cate 3).

Nu doar producatorii de produse alimentare pot fi certificati, ci si distribuitorii (IFS Logistics), magazinele (IFS Cash&Carry), producatorii de produse de igiena corporala si de menaj (IFS HPC)s producatorii de ambalaje pentru produsele alimentare (IFS PACsecure).

La nivel european, certificarile vedeta sunt in domeniul Food (14.736 la sfarsitul anului 2015). Urmeaza IFS Logistics (1.604), IFS Broker (730), IFS Cash & Carry (640), IFS HPC (146) si IFS PACsecure (38). Cresterea medie a numarului de certificari este de 7,75% pe an. Exista un domeniu aflat in plin avant din acest punct de vedere, IFS HPC, cu o crestere de 115,8% in anul 2015 fata de anul precedent si un altul care pare sa isi fi atins pragul de sus, IFS Cash & Carry, care a inregistrat o scadere de -2% a numarului de certificari in perioada analizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri