Cei mai mari patru producatori romani de inghetata au realizat impreuna anul trecut afaceri de circa 52 de milioane de euro, reprezentand o treime din valoarea intregii industrii de profil, in care activeaza nume internationale precum Nestle sau Unilever.

Cel mai mare producator roman de inghetata a ramas si anul trecut compania Betty Ice, detinuta de omul de afaceri sucevean Vasile Armenean. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanate, compania suceveana a incheiat cu o cifra de afaceri de 126,6 mil. lei (28,7 mil. euro) si un profit net de 23,3 mil. lei (5,3 mil. euro). Numarul mediu de angajati era de 635, potrivit aceleasi surse.

In prezent, Betty Ice detine 180 de puncte de vanzare si intentioneaza sa mai deschida in acest an inca 10-20 de locatii. Printre planurile companiei pentru acest an se numara si extinderea portofoliului de produse cu noi sortimente din gama premium si gama Betty Blue. In plus, producatorul intentioneaza sa extinda distributia la domiciliu a produselor si in alte orase, momentan acest serviciu fiind disponibil doar consumatorilor din Bucuresti.

Fondat in urma cu 25 de ani, producatorul de inghetata Betty Ice detine o unitate de productie in Suceava, cu o capacitate de 120 de tone pe zi.

Vasile Armenean a intrat in industria inghetatei inainte de anii 1990, pe cand locuia in orasul austriac Linz. Armenean lucra intr-o fabrica de ochelari si, la solicitarea unui prieten care era angajat intr-o gelaterie l-a ajutat in prima instanta la repararea unui utilaj defectat. I-a placut ideea unei afaceri cu inghetata si si-a dorit sa dezvolte acest concept pe piata autohtona. In 1992, omul de afaceri sucevean a decis sa se intoarca in tara si doi ani mai tarziu a pus bazele afacerii Betty&Cris, alaturi de alti doi parteneri. In 1998, cei doi parteneri au iesit din afacere, Armenean ramanand singurul actionar. Avea la momentul respectiv 50 de angajati si trei camioane pentru distributie.

Pe locul secund in clasament se afla afacerea lui Petre Popa – Top Gel Prod din Dolj – care a incheiat anul trecut cu afaceri in scadere, la 86,7 mil. lei (19,7 mil. euro), si un profit mai mic – 16,6 mil. lei (3,77 mil. euro). Compania angaja anul trecut un numar de 492 persoane. Petre Popa a fondat compania in anul 1994, producand la inceput inghetata la vafa. In prezent, a ajuns la peste 100 de produse in portofoliu si este prezent si pe piata de patiserie si dulciuri.

Familia Balas ocupa locul al treilea in topul producatorilor de inghetata cu compania Ice Dyp Balas, infiintata in anul 1996. Producatorul detine o fabrica in comuna Carpinis, din judetul Timis, si a incheiat anul trecut cu afaceri de 8,6 milioane de lei, in scadere drastica fata de 2015, cand compania avea o cifra de afaceri de 38,3 milioane de lei. In schimb, profitul a urcat in acelasi interval la 760.790 lei. La nivelul anului trecut, compania avea un numar de 384 angajati.

Desi conform datelor publicate de Ministerul de Finante, business-ul Kubo Ice Cream apare pe locul patru in top, afacerea detinuta de familia Rosescu din Neamt si-a cerut in 2016 intrarea in insolventa. Producatorul inghetatei Amicii inregistra anul trecut pierderi mai mari decat cifra de afaceri, respectiv 6,8 milioane lei, de trei ori mai mari decat in 2015. Pentru companie lucrau in 2016 circa 128 de angajati.

Sectorul productiei de inghetata a bifat anul trecut si o tranzactie importanta, letonii de la Food Union, producator de lactate, achizitionand afacerea Alpin 57Lux, fondata de omul de afaceri Ioan Istrate. Omul de afaceri Ioan Istrate a lansat Alpin 57Lux in urma cu 22 de ani. Compania are o fabrica in Sebes, judetul Alba, si dispune de propria retea de logistica cu un parc de peste 250 masini si distributie la nivel national.

In industria locala a inghetatei, estimata la 150 mil. euro, mai activeaza si nume internationale precum Unilever, care detine branduri precum Algida sau Napoca, si Nestle, cu JOE, Top Gun, Nirvana sau Aloma.

In prezent, consumul anual de inghetata din Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa, respectiv 1,6 kg per cap de locuitor. Spre comparatie, in tarile scandinave consumul anual se ridica la 8 kg/capita.

Cu exceptia numarului angajatilor, cifrele din infografic sunt exprimate in milioane lei

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri