Fac un ban in plus: cati romani au doua joburi sau mai multe in tara noastra

Cifra romanilor care au active doua sau mai multe contracte de munca pe numele lor este in crestere, iar in 2017 numarul acestora a depasit 100.000. Surprinzator poate, cele mai multe persoane cu doua sau mai multe locuri de munca sunt femei, iar, in ultimii ani, o crestere importanta se poate observa pe segmentul tinerilor sub 30 de ani.

Astfel, la nivelul lunii mai 2017, un numar de aproximativ 107.000 de persoane activau in piata muncii cu mai mult de un contract de munca pe numele lor, ceea ce reprezinta o crestere de peste 7% comparativ cu perioada similara a anului trecut. De asemenea, daca ne uitam la cifrele din urma cu patru ani, se poate observa ca in 2013 erau cu 17% mai putine persoane care aveau active doua sau mai multe contracte de munca.

Femeile conduc clasamentul

In prezent, din totalul de circa 107.000 de salariati cu doua sau mai multe contracte de munca se observa ca numarul femeilor este superior celui al barbatilor, adica aproximativ 64.000 de persoane de gen feminin lucreaza cu mai multe contracte de munca, comparativ cu doar 43.000 de barbati.

De asemenea, datele Inspectiei Muncii arata ca cele mai multe salariate cu mai multe locuri de munca sunt cuprinse in intervalul de varsta 40-49 de ani, respectiv 22.101 de persoane (peste 34%). Pe segmentul reprezentantilor sexului masculin cei mai multi au varste de peste 50 de ani, respectiv 15.764 de persoane (36% din totalul barbatilor).

Cei mai putini salariati cu mai multe contracte de munca active se regasesc pe segmentul de varsta 16-29 de ani, adica 6.900 de persoane (6,45% din cifra totala). Cu toate acestea, numarul persoanelor tinere cu mai multe joburi a crescut intr-un procent important in ultimii patru ani, respectiv cu 175%.

Citeste si:
Cum am putea trece mai ușor de check-in la călătoriile în pandemie
Cum am putea trece mai ușor...

Sursa: Inspectia Muncii

Ce spun specialistii

De cele mai multe ori, romanii isi iau un alt doilea job pentru a-si suplimenta veniturile, si lucreaza, in general, intr-o zi de weekend sau cateva ore zilnic de acasa.

"Chiar daca piata muncii trece printr-o perioada favorabila si salariile au inregistrat cresteri, in acelasi timp a crescut si consumului, dar si gradul de indatorare. Asa ca se poate explica nevoia romanilor de a obtine venituri mai mari", a explicat Felix Toma, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de recrutare GiGroup.

Citeste si:
Meseriile la care românii nu se mai înghesuie. ”Foame” de strungari...
Meseriile la care românii nu...

Potrivit acestuia, desi in prezent majoritatea joburilor dinsponibile pe piata sunt cu norma intreaga, in cateva domenii exista si varianta part-time, iar acestea sunt retail, call-center sau in restaurantele de tip fast-food.

In Romania sunt active la nivel national peste 5,5 milioane de contracte de munca, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Foto: verbaska, Shutterstock

Citeste si:
Cîțu se laudă din nou după ce INS a publicat evoluția PIB în primul...
Florin Cîțu se laudă din nou...
Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri