Apetitul bancilor pentru externalizarea portofoliilor de creante dobandite in urma creditelor corporate cu garantii acordate companiilor si IMM-urilor a luat avant in acest an, spune Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania, una dintre cele mai importante companii de pe piata de colectare de creante din Romania. De exemplu, in al doilea trimestru din acest an, Kruk a finalizat achizitia unui portofoliu de creante corporate garantate de 1,3 miliarde de lei de la BRD. Asta nu inseamna insa ca vor scadea vanzarile de portofolii de creante de credite garantate cu ipoteca pe segmentul de retail, ci se vor mentine, de asemenea, pe un trend crescator.

La finalul primului trimestru din 2017, Kruk Romania avea in administrare un numar de aproximativ 1.200.000 de creante cu o valoare nominala totala de 13,3 miliarde lei. Din numarul total de creante, 96% apartin persoanelor fizice, avand o valoare de 11.0 miliarde de lei. Restul de 4% reprezinta cazuri de creante datorate de Corporatii si IMM-uri, dar a caror valoare atinge 2,3 miliarde de lei (17% din total valoare portofoliu).

"Aceasta tendinta o constatam din discutiile cu partenerii nostri de afaceri din banci. Acum sunt interesati mai mult ca oricand sa vanda mai multe creante corporate cu garantii sau ipotecare pe segmentul de retail, care, de regula, dispun de o valoare mai ridicata si sunt mai usor de recuperat. De asemenea, valorile creantelor pe clienti corporate garantate pot ajunge la un milion sau doua de euro ca valoare individuala", spune Tomasz Ignaczak (foto).

El arata ca bancile comerciale din Romania cauta activ in prezent sa vanda astfel de portofolii pe piata recuperarilor de creante. "Este o importanta schimbare, care va influenta serios piata recuperarilor de creante, deoarece pana acum in piata spre vanzare din partea bancilor erau portofolii cu creante corporate negarantate. Acum bancile sunt gata sa vanda cazuri corporate cu garantii atasate", a declarat, pentru wall-street.ro, seful Kruk.

Ce inseamna credite corporate garantate? De exemplu, daca o fabrica acceseaza un credit de acest tip de la o banca, trebuie sa aduca drept garantii imobiliare, care pot fi, de regula, chiar cladirea in care compania isi desfasoara activitatea. Daca intre timp, intra in insolventa si apoi in faliment, dar creditul devine ma dificil de recuperat banca respectiva poate externaliza creanta la un cost mult mai scauzt catre o companie speicalizata in recuperare creante.

"Este dificil de precizat in termeni de crestere, daca vor fi procente cu doua cifre sau doar una; care va fi apetitul bancilor pentru a vinde creante corporate securizate si cum se va reflecta pana la finalul anului curent. Dar, in orice caz, volumul va fi mult mai ridicat decat in ultimii cinci ani. Estimarile noastre sunt ca pana la finele lui 2017, ponderea creantelor corporate si IMM in portofoliul Kruk din punct de vedere al valorii va creste de la 17%, la finele primului trimestru, la aproximativ 30%. Deja, in al doilea trimestru din acest an am incheiat achizitia unui portofoliu de creante corporate garantate de 1,3 miliarde de lei de la BRD", arata Tomasz Ignaczak.

Cele mai multe creante ale persoanelor fizice, aflate in administrarea Kruk Romania la finalul lunii martie 2017, provin de la institutii bancare (60%). Acestea sunt urmate de creantele provenite de la companii de telecomunicatii (29%). Cea mai mare creanta a unei persoane fizice, administrata de Kruk Romania, este de peste 5,8 milioane de lei, creanta a unei persoane cu datorii din Transilvania. Pe locul doi se afla o persoana din Dobrogea, cu o creanta de peste 4,4 milioane lei. Valoarea medie a creantelor persoanelor fizice administrate de companie, la finalul primului trimestru, este de 6.029 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri