Odata cu cresterea pietelor de actiuni, creste si numarul scepticilor care atrag atentia bursele devin supraevaluate, un sondaj recent al Bank of America inregistrand un numar record de investitori care considera ca pietele au ajuns sa fie prea scumpe. Chiar si asa insa, cresterea este in buna parte justificata, Romania cat si pietele emergente, fiind departe de a se fi ‘supraincalzit’, a declarat Carsten Hesse, EME Equity Strategist in cadrul bancii germane Berenberg.

Un sondaj realizat la inceputul acestei luni in randul clientilor Bank of America arata ca 44% dintre investitori considera ca actiunile au devenit supraevaluate, nivel record inregistrat pana in prezent. Ca urmare, oficialii bancii americane au declarat ca evaluarile prea mari, insotite de asteptarile foarte ridicate ce vizeaza profitabilitatea companiilor, duc la o vulnerabilitate extrema a pietelor in situatia in care profiturile viitoare ar dezamagi piata.

“Atunci cand decidem daca o piata este sau nu supraevaluata ne uitam la nivelul evaluarilor din prezent si le comparam cu mediile istorice. Uitandu-ma la cifrele din prezent, pietele emergente europene arata cel mai atractiv, avand cel mai redus nivel P/E (price/earnings), cel mai mare randament al dividendelor, o crestere a profitabilitatii decenta, estimata la 13,7% in 2018 si nu se tranzactioneaza la un premium fata de media inregistrata pe termen lung” , mentioneaza Carsten Hesse.

Potrivit analistului german, pietele emergente incluse in indicele MSCI EM se tranzactioneaza in momentul de fata la un indicator P/E anticipat pe urmatoarele 12 luni de 12,2, cu 10% mai mult decat media inregistrata pe termen lung in cazul acestora.

De cealalta parte, pietele emergente europene se afla la un P/E anticipat de 7,3, egal cu media pe termen lung, ceea ce inseamna ca actiunile de pe aceste burse nu se tranzactioneaza in momentul de fata cu un premium. Pentru aceleasi piete se estimeaza o crestere a profitului pe actiune (EPS) de 10,5% in 2017 si de 13,7% in 2018, iar randamentul mediu al dividendelor este de 4,6%.

“Cresterile din ultimii doi anu nu justifica temerile privind intrarea intr-o zona de ‘bubble’. Actiunile romanesti se tranzactioneaza cu un premium de doar 8%, in vreme ce Polonia, de exemplu, este chiar mai jos, cu un premium de 5%”, spune analistul german.

Indicator SUA
Europa Emergenta Europa de Vest
Forward P/E (12 luni) 17,9x 7,3x 15,4x
Premium 24% 0% 26%
Crestere EPS (2017) 10,6% 10,5% 19,4%
Randament mediu dividende 2,1% 4,6% 3,5%

Pietele de actiuni din Europa de Vest au un P/E anticipat de 15,4, echivalentul unui premium de 26% fata de media pe termen lung. Totusi, acestea inca se tranzactioneaza sub nivelul maxim al indicatorului P/E (18,2) din ultimii 10 ani, inregistrat in aprilie 2015. Cresterea EPS este preconizata la 19,4% in 2017 si la 9,3% in 2018.

In schimb, companiile americane par a fi cele mai supraevaluate in momentul de fata, cu un P/E anticipat de 17,9, cu 24% peste media ultimilor 10 ani si foarte aproape de cel mai ridicat nivel P/E din ultimii zece ani (18,2), inregistrat in martie 2017. Nemtii de la Berenberg estimeaza o crestere a profitului companiilor americane cu 10,6% in 2017 si cu 12,3% in 2018, precum si un randament al dividendelor de 2,1% in urmatoarele 12 luni.

“Cred ca bursele europene vor continua sa creasca. Banca Centrala Europeana va continua sa mentina dobanzile foarte reduse, avand in vedere ca inflatia ramane scazuta, amplificand astfel increderea in economie si perspectivele de crestere a profitabilitatii pentru companii”, considera Carsten Hesse.

In ultimii cinci ani, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o crestere de 88% pe BET, principalul indice al pietei, in Germania DAX a urcat cu 103%, in Marea Britanie FTSE 100 a castigat 35,3%, in vreme ce pe Bursa din New York indicele S&P 500 a crescut cu 82,5%.

“Da, fundamental cresterile sunt justificate. Unde altundeva sa iti investesti astazi banii? Si sa nu uitam ca vorbim de sume mari de bani care asteapta sa fie investiti, avand in vedere politicile monetare impuse in ultimii ani. Randamentele obligatiunilor sunt extrem de reduse, ajungand si la 0% in Germania, dobanzile la depozite bancare sunt de asemenea la minime, iar pretul imobiliarelor este foarte ridicat in majoritatea Europei de Vest. Perspectivele economice s-au imbunatatit recent, iar din acest motiv actiunile par a fi o investitie atractiva in ciuda evaluarilor relativ ridicate”, a raspuns analistul german unei intrebari cu privire la sustenabilitatea cresterilor de pe burse din ultimii ani.

In cel mai recent raport de stabilitate financiara, Banca Nationala a Romaniei a introdus pe lista riscul cresterii preturilor pe piata imobiliara. Potrivit oficialilor BNR, acesta este de intensitate redusa, insa in crestere. Astfel, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat ca preturile locuintelor din Romania au crescut, in ultimul an, cu 7%, peste valoarea de semnal stabilita de Comisia Europeana, de 6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri