Piata muncii "merge cu motoarele turate la maxim in ultima perioada, cuvantul de ordine fiind "joburi". Cu o oferta variata si oferte din ce in ce mai atragatoare, angajatorii se "lupta" pentru cele cateva sute de mii de romani care nu au inca un loc de munca si reusesc sa scoata in acest fel cativa dintre ei de pe listele de someri care primesc ajutoare din bani publici. Chiar si asa, sunt inca o serie de someri de lux in Romania, care primesc lunar indemnizatii pentru care multi dintre angajatii romani muncesc luni in sir.

Astfel, cresterea economica, care a dus la dezvoltarea companiilor, se reflecta, in primul rand, in cresterea numarului de locuri de munca disponibile, ceea ce se observa si din cifrele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, care inregistreaza o scadere de la an la an a numarului celor care intra in somaj. Astfel, daca in primele patru luni ale anului 2015, de exemplu, intrau in somaj peste 260.000 de persoane, aceasta cifra a scazut la 186.000 de persoane la inceput de 2016 si s-a redus la 167.500 de persoane in intervalul ianuarie-aprilie 2017.

Numar intrari in somaj


2015 (30 aprilie) 2016 (30 aprilie) 2017 (30 aprilie)
260.495 186.237 167.454
dintre care 107.783 femei dintre care 77.975 femei dintre care 74.156 femei

Tot datele ANOFM arata ca si numarul somerilor care primesc bani de la stat a scazut in ultimii ani. De exemplu, daca in ianuarie 2016 incasau ajutor de somaj aproximativ 110.000 de persoane, in aceeasi perioada a anului acesta mai putin de 95.000 de persoane fara loc de munca erau indemnizate. Si la nivelul lunii aprilie se observa o reducere a numarului indemizatilor, de la 78.000 in anul 2016, la 74.000 in 2017.

Iar aceste cifre se reflecta direct in sumele din bugetul public care sunt platite persoanelor indemnizate. Astfel, daca in primele patru luni din 2016 erau platite 185,9 milioane de lei somerilor, in anul in curs suma a scazut la 162,6 milioane de lei.

Cine poate primi indemnizatie de somaj

Pentru a beneficia de la statul roman de indemnizatie de somaj o persoana trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii:

• are un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
• nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare, respectiv 500 lei;
• nu indeplineste conditiile de pensionare, conform legii;
• este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca a avut ultimul loc de munca ori a realizat venituri in acea localitate.

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj

Cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Top 10 indemnizatii platite de statul roman

In Romania, cea mai mica indemnizatie de somaj este cea acordata absolventilor si reprezinta o suma fixa, lunara, in cuantum de 250 de lei (50% din valoarea indicatorului social de referinta). Aceasta a fost incasata in 2017 de 14.700 de persoane in luna ianuarie, 9.100 in luna februarie, 5.250 in luna martie si de alte 2.300 de persoane in luna aprilie.

La polul opus sunt persoanele care incaseaza cele mai mari sume sub forma de ajutor de somaj, unele depasind chiar si 10.000 de lei. Astfel, cea mai mare indemnizatie platita anul acesta din bugetul de stat unei persoane aflate in somaj se ridica la 11.000 de lei, respectiv 2.400 de euro si este acordata unui fost angajat de pe pozitia de director comercial din Bucuresti.

In topul celor mai mari indemnizatii de somaj se mai numara suma de 6.200 de lei (1.300 de euro) platita unui inginer mecanic din Brasov si de 5.650 de lei (1.250 de euro) unui director general din Ilfov.

Foto: ArtFamily, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri