Legislatia privind concurenta este extrem de complexa, iar incalcarea acesteia aduce sanctiuni importante firmelor. In acest context, Consiliul Concurentei a lansat spre consultare publica Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenta, care detaliza modalitatea in care intreprinderile pot realiza si implementa efectiv un program de conformare cu regulile de concurenta.

Toate persoanele fizice sau juridice angajate intr-o activitate economica sunt obligate sa respecte regulile de concurenta. (…) Programele de conformare permit intreprinderilor sa evite incalcarea legislatiei aplicabile in domeniul concurentei”, reiese din documentul Consiliului Concurentei.

Astfel, institutia incurajeaza firmele sa isi dezvolte programe eficiente de conformare cu regulile de concurenta, pentru a preveni participarea la incalcari ale legii care le-ar expune la sanctiuni in bani ori de alta natura sau unor prejudicii de imagine.

Ghidul se adreseaza tuturor intreprinderilor, fie ele corporatii multinationale sau intreprinderi mici ori mijlocii, pentru ca acestea sa constientizeze beneficiile conformarii si riscurile incalcarii legislatiei concurentei.

Documentul contine un set de bune practici care pot contribui la crearea unor programe eficiente de conformare si la implementarea lor efectiva.

“Responsabilitatea si eficacitatea de care intreprinderile dau dovada in implementarea unui program de conformare pot determina, in cazul in care investigatia se finalizeaza prin aplicarea unei sanctiuni, o recompensare efectiva din partea autoritatii, respectiv o reducere de pana la 10% din nivelul de baza al sanctiunii”, se mentioneaza in ghidul citat.

Cat te costa neconformarea cu legislatia concurentei

“Daca la finalul unei proceduri de investigatie se considera ca intreprinderea a incalcat normele de concurenta, Consiliul Concurentei va impune intreprinderii o amenda contraventionala. Cuantumul amenzii este de pana la 10% din cifra de afaceri totala inregistrata de intreprindere in anul financiar anterior deciziei Consiliului Concurentei”, se subliniaza in document.

Pe langa amenzile la care se expune intreprinderea care a incalcat normele de concurenta, Consiliul Concurentei poate dispune, in sarcina intreprinderilor, masuri are sa reduca sau sa inlature efectul produs asupra pietei prin incalcarea legii si care sa restaureze mediul concurential normal.

Astfel, un angajat poate raspunde disciplinar (reducerea salariului, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca) daca prin comportamentul lui a angajat raspunderea contraventionala a societatii, indiferent de pozitia ocupata de acesta in cadrul intreprinderii, daca acesta incalca normele de concurenta cu buna stiinta sau din greseala.

De asemenea, conform Legii concurentei, fapta oricarei persoane care exercita functii de conducere in cadrul unei intreprinderi, de a concepe sau organiza, cu intentie, vreuna dintre practicile interzise de reglementarile din domeniul concurentei constituie infractiune. In ceea ce priveste intelegerile de natura sa afecteze pretul in cadrul achizitiilor publice, acestea sunt sanctionate penal (deturnare a licitatiilor publice).

In plus, legislatia romaneasca si europeana a concurentei prevede, pe langa sanctiunile la care se expun participantii la practici anticoncurentiale (respectiv intreprinderile sau angajatii acestora), nulitatea de drept atat a intelegerilor anticoncurentiale si a deciziilor, cat si a contractelor si clauzelor contractuale rezultate din implementarea practicilor anticoncurentiale.

Publicitatea negativa, mai scumpa decat programul de conformare

Independent de obligatia platii unei amenzi contraventionale in cazul savarsirii unei incalcari a normelor dreptului concurentei, intreprinderea este obligata sa repare prejudiciului cauzat, inclusiv prin acordarea de despagubiri partilor afectate.

Asadar, esecul unei intreprinderi de a se conforma cu legislatia concurentei se traduce in sanctiuni si amenzi severe, la care se adauga publicitatea negativa si concentrarea atentiei opiniei publice asupra actiunilor intreprinderii.

“Punand in balanta costurile pe care le suporta o companie confruntata cu o publicitate negativa in mass-media, pe de o parte si, pe de alta parte, costurile pe care le presupune adoptarea unor masuri de imbunatatire a programului de conformare si limitare a riscului de incalcare a legii concurentei, compania va realiza ca a doua categorie de costuri este mai redusa”, se mentioneaza in ghidul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri