Daca in 2016 piata rezidentiala s-a confruntat cu impactul la nivel de perceptie al consecintelor Legii darii in plata, 2017 reprezinta anul cu cel mai "linistit" debut de dupa criza financiara, iar cresterea continua a preturilor din ultimul an si jumatate a creat contextul perfect pentru investitii in achizitia de locuinte, apreciaza Gabriel Voicu, directorul Diviziei New Homes al Coldwell Banker Affliliates of Romania. "Tot timpul oamenilor le-a fost teama sa cumpere, iar frica principala era: «daca mai scade pretul». Acum avem un an si ceva de cand se tot vorbeste de cresteri de preturi, indiferent daca sunt de 3% sau 5%, depinde de sursa. Cert este ca vom avea cresteri de preturi si in 2017", arata managerul Coldwell Banker.

"2017 reprezinta anul cu cel mai linistit debut de dupa criza financiara. As fi spus acest lucru si in 2016 daca nu am fi avut Legea darii in plata. Bineinteles, impactul a fost mai mult psihologic, deoarece pana la urma nu s-a intamplat mai nimic in piata imobiliara. Daca ai o nevoie rezidentiala astazi, te poti si finanta, inclusiv prin Prima Casa, mai ales ca Ministerul Finantelor a alocat iar fonduri, in valoare de 500 de milioane de lei, pe langa cele doua miliarde de lei alocate deja de la inceputul anului", spune Gabriel Voicu (foto).

Ministerul Finantelor Publice a alocat recent si rezerva nerepartizata de 500 milioane de lei aferenta anului 2017 pentru acordarea de garantii in cadrul programului Prima Casa, la solicitarea Fondului de Garantare (FNGIMM), ceea ce inseamna ca bancile romanesti vor putea sa dea alte credite ipotecare prin acest program in valoare de apoximativ un miliard de lei. Ca urmare, circa 4.500 de romani vor putea sa beneficieze de suplimentarea propusa de Ministerul de Finante. Au primit fonduri suplimentare Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank si Leumi Bank.

Referitor la perioada favorabila achizitiei, indicele de accesibilitate a unei noi locuinte calculat de catre Coldwell Banker in functie de salariul mediu pe economie, preturile medii pe metru patrat si cursul de schimb, a atins, la inceputul acestui an, cea mai redusa valoare de pana acum. Astfel, daca in anul 2008, un roman care incasa un venit echivalent salariului mediu brut pe economie avea nevoie de pana la 32,8 ani (aproape 395 de salarii medii) pentru a reusi sa isi cumpere un apartament cu doua camere (de cel mult 50 metri patrati), in 2017 situatia s-a imbunatatit substantial. Astazi, achizitia unei locuinte cu doua camere necesita pana la cel mult 114 salarii medi pe economie sau o perioada de pana la 9 ani si jumatate.

"Avem Prima Casa, in cazul careia, chiar si daca nu ajung fondurile, cel putin stim ca programul va continua inca cinci ani de zile. Sa ne aducem aminte, ca in 2015 s-au terminat fondurile de vreo 3 sau 4 ori, fapt care a generat impredictibilitate. Acum, situatia este una predictibila. Bancile stiu exact de ce fonduri dispun in fiecare an, desi in scadere treptata, dar exista predictibilitate. Aceasta este si incurajatoare din punct de vedere al tranzactiilor dar si al dezvoltatorilor care isi pot face planuri", arata Gabriel Voicu.

In opinia, 2017 va fi cel mai bun an pentru piata rezidentiala atat din punct de vedere al tranzactiilor cat si al unitatilor locative care se vor livra. "Cu toate acestea, trebuie sa fim in continuare precauti. Chiar daca in piata rezidentiala avem o cerere si o crestere a preturilor sanatoase, nu trebuie sa ajungem iar victima ideii ca orice se construieste, oriunde si la orice pret, se va vinde. Dezvoltatorii trebuie sa continue sa isi faca propriile calcule, intr-un mod foarte riguros, pentru ca, cu siguranta, vom vedea si proiecte care nu vor avea vanzarile scontate", conchide Gabriel Voicu.

Coldwell Banker este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania dupa ultimele rezultate financiare oficiale si compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential. Compania ofera de consultanta, brokeraj si management al proprietatilor imobiliare pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, terenuri si investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri