Eficienta angajatilor in companii este unul dintre principalii factori care contribuie la succesul acestora, iar raportul dintre veniturile unei firme si numarul salariatilor contureaza o imagine buna in acest sens, mai ales la nivelul unei anumite industrii. Dintre companiile listate in Romania, cele din sectorul petrolier si al gazelor naturale stau cel mai bine la acest capitol, in Petrom, de exemplu, un angajat generand venituri de 202.000 euro intr-un an. Cifra este insa minuscula comparativ cu giganti internationali, precum Exxon Mobile, care in ultimul an a avut venituri de 2,8 mil. euro/angajat.

Dintre companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti, transportatorul national de electricitate Transelectrica este cel mai performant din punct de vedere al veniturilor generate de fiecare angajat, la nivelul anului 2016 inregistrand un venit mediu de 271.000 euro (1,24 mil. lei)/salariat.

De altfel, aproape toate companiile de stat de utilitati si din sectorul gazelor naturale se afla in top, beneficiind de imbunatatirea managementului dupa listarea pe bursa, dar si de pozitia de monopol sau oligopol pe care o au in pietele in care opereaza.

In mod aparent surprinzator, dupa companiile petroliere si de utilitati urmeaza anumiti producatori industriali. Acestia au profitat de revenirea economica din ultimii ani pentru a-si mari vanzarile, dar si de modernizarea liniilor de lucru specifica industriei, care a redus numarul necesar de angajati.

Un exemplu relevant in acest sens este producatorul de PVC si materiale de constructii Teraplast, care in 2007, inainte de criza, genera afaceri de 185 mil. lei cu ajutorul a 539 de angajati, iar care in 2016 a ajuns lider pe piata tevilor si granulelor din PVC, cu afaceri de 257 mil. lei la 330 de angajati. Modernizarea liniilor de lucru face ca in prezent unitatea Teraplast de producere a tevilor, cu o capacitate maxima de 25.000 tone/an, sa opereze cu doar 6 salariati pe tura.

Companiile farmaceutice, un alt sector care genereaza valoare adaugata mare, se afla de asemenea in topul romanesc, cu o medie a vanzarilor de 103.000 euro/angajat.

In general, companiile de IT sunt cele mai performante din punct de vedere al eficientei angajatilor, datorita specificului industriei, insa in Romania exista foarte putine exemple de companii din domeniu listate pe bursa. De remarcat totusi ca daca in top ar fi luat in considerare si furnizorul de training-uri si solutii IT Bittnet Systems (listat in piata secundara AeRO), acesta ar ajunge sa se ‘bata’ de la egal la egal cu Petrom si Transelectrica. Bittnet a inregistrat in 2015 un venit mediu de 255.000 euro/angajat.

Sectorul bancar romanesc nu se poate lauda cu cifre extraordinare din punct de vedere al eficientei fiecarui angajat. Astfel, angajatii BRD si Banca Transilvania au generat in 2016 venituri din dobanzi si comisioane de 77.000/persoana. Cifra este aproape identica celei calculate in 2015 si de catre analistii Deloitte, care au subliniat intr-un studiu ca veniturile netele per angajat ale bancilor romanesti sunt de 74.000 euro, cu 12% sub media regionala.

Si in SUA companiile din sectorul energetic, farmaceutic si al utilitatilor sunt cele mai performante din punct de vedere al veniturilor/angajat, insa, asa cum era de asteptat, diferentele sunt semnificative fata de Romania. Astfel, in sectorul energetic american media este de 1,6 mil. euro/angajat, in pharma cifra este de 797.000 euro/angajat, iar in utilitati 725.000 euro/angajat.

La nivelul companiilor din SUA, cel mai performant este producatorul farmaceutic AmerisourceBergen, cu 7 mil. euro/angajat. Apple se afla pe locul 24, cu 1,7 mil. euro/angajat, iar Facebook pe locul 28, cu 1,43 mil. euro/angajat.

Calcule realizate avand in vedere rezultatele financiare ale companiilor din 2016

SIF-urile si Fondul Proprietatea nu au fost luate in considerate datorita specificului activitatii si modului de administrare (in unele cazuri companiile nu au angajati din cauza ca sunt administrare in baza unui contract de administrare)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri