Cererea de candidati este in crestere in ultima perioada in toate domeniile din economia romaneasca, iar in unele cu preponderenta, cum ar fi in productie sau automotive. Si pentru ca simt ca sunt din ce in ce mai "pretiosi", cei curtati de companii, in special pentru functii de conducere, vor salarii mai mari decat media pietei si isi doresc sa promoveze peste noapte, a declarat Marga Radu, sefa diviziei de plasare permanenta a Adecco.

"Din cauza cererii in crestere, multi dintre candidati se supraevalueaza si vin cu asteptari cateodata nerealiste. Asteptarile nerealiste au legatura cu pachetul salarial brut, cu ritmul promovarii in ierarhia companiei sau alte beneficii", a explicat Marga Radu.

In acest context, un proces de recrutare poate dura si mai multe luni de zile, iar pentru o singura pozitie de management agentiile de recrutare analizeaza zeci de candidati.

"Depinde foarte mult de pozitie, insa putem evalua pana la 20, chiar 30 de candidati pe anumite profiluri, astfel incat sa ii evaluam cat mai aproape de businessul clientului. (...) Unul din procesele cele mai lungi a fost in zona bancara, unde am recrutat un country manager, un proces ce a durat noua luni pana la ofertare. Clientul a avut cerinte foarte specifice din punct de vedere tehnic si al soft skills. Am cautat acel candidat care sa produca si sa gestioneze o transformare organizationala profunda. In total, am avut aproximativ 20 de candidati implicati in proces, din Romania si din alte tari UE", a detaliat managerul Adecco.

Ne-am intors undeva in aceeasi situatie a anilor 2007-2008, cu mentiunea ca piata a crescut mult, digitalizarea proceselor interne si managementul acestor transformari reprezinta cuvinte cheie in cautarile actuale. In piata vorbim de un deficit in zonele de conducere in IT sau Finance/Capital Market - dar pana acum am identificat solutii locale sau regionale in acoperirea solicitarilor

- Marga Radu, Adecco -

Oamenii de HR, printre cei mai greu de gasit

Domeniul care iese in evidenta anul acesta sunt resursele umane, specialistii din acest sector fiind foarte greu de gasit. Un motiv pentru care se pune mult accent pe specializarea oamenilor de resurse umane poate fi reprezentat chiar de dificultatile intampinate in procesele de recrutare, ceea ce determina companiile sa aduca la conducerea departamentelor doar oameni cu multa experienta.

"Anul acesta o crestere mare se inregistreaza in zona de HR, pentru pozitii precum HR manager, HR business partner sau recruitment consultant. N-am vazut in ultimii 10 ani o asemenea crestere, ceea ce confirma apetitul companiilor pentru dezvoltare si recrutare, dar si pentru o mai buna gestiune a angajatilor interni", a precizat Radu.

Ea arata ca organizatiile cauta persoane orientate catre rezultate si care ”au in sange” atentia pentru clienti /customer service.

Orice angajator cauta sa descopere inca in perioada de interviuri daca un candidat isi va indeplini atributiile din fisa postului, va avea o atitudine si o comunicare buna cu colegii si cu clientii – acolo unde este cazul

- Marga Radu, Adecco -

Scade media a varsta a executivilor

Specialistul in recrutare arata ca media de varsta pentru pozitiile de management a scazut in ultimii ani, ajungand ca mare parte dintre sefii din companii sa aiba in jur de 30 de ani.

"In prezent avem o varsta medie de 30+ ani, dar aceasta tinde sa scada in continuare in anumite domenii, de exemplu in automotive si productie, unde exista un deficit real la nivel national regional sau chiar national. In acest context, observam un proces de invatare accelerata la tinerii cu potential, care profita de oportunitatile oferite de sectoarele cele mai dinamice ale economiei", a spus Marga Radu.

Potrivit acesteia, multi tineri au viziuni si abordari diferite fata de directorii cu vechime, abordari care eficientizeaza procesele.

Daca sunt lasati, sunt foarte indrazneti, bine documentati si cu preferinta catre digitalizarea proceselor. Exista si un revers al medaliei - ca ei sa nu se potriveasca intr-un mediu conservator si atunci avem un risc in recrutare la care trebuie sa fim foarte atenti

- Marga Radu, Adecco -

Piata de executive search, inca la nivel scazut

In Romania piata de executive search este inca foarte mica, cu un volum estimat la circa trei milioane de euro, potrivit Adecco, urmand ca in 2017 trendul sa fie crescator, cu un plus de 40% fata de 2016, cu accent foarte mare pe specialisti si pozitii middle management.

Foto: By fotogestoeber, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri