Numarul refugiatilor din Romania a crescut mult in ultimul an, cifra oficiala fiind de aproape 2.000 de persoane. Ei pot reprezenta o pepiniera pentru angajatorii care stau luni de zile cu locurile de munca neocupate, insa acestia din urma se plang ca statul le pune bete in roate prin ajutoarele pe care le ofera refugiatilor.

In Romania erau la sfarsitul lunii martie a acestui an 1.980 de persoane cu drept de sedere legala pe teritoriul tarii noastre, beneficiari ai statutului de refugiati, in cifra care a crescut de la mai putin de 1.400 in aceeasi perioada a anului anterior.

Cei mai multi dintre acestia, peste 1.000, sunt veniti din Siria, dar si din Irak, Afganistan, Iran, Eritreea sau Somalia.

Tara de origine

Nr. cetateni martie 2016

Nr. cetateni martie 2017

Siria 666 1.069
Irak 274 410
Afganistan 74 81
Eritreea - 47
Iran 55 50
Myanmar 43 -
Apatrid 35 67
Somalia - 24
Palestina 22 22
Camerun 21 18
Pakistan 18 -
Ucraina 18 22
Total selectie 1.226 1.810
Alte tari 155 170

Total

1.381

1.980

Ce drepturi au refugiatii

Legea privind azilul in Romania, persoanele cu statut de refugiat au dreptul „sa fie angajate de persoane fizice sau juridice, sa exercite activitati nesalarizate, sa exercite profesiuni libere si sa efectueze acte juridice, sa efectueze acte si fapte de comert, inclusiv activitati economice in mod independent, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani”.

Mai exact, refugiatii au urmatoarele drepturi:

  • dreptul la un loc de munca
  • dreptul la o locuinta
  • dreptul la asistenta medicala si asistenta sociala
  • asigurari sociale
  • dreptul la educatie
  • derularea de activitati specifice de acomodare culturala
  • consiliere si invatare a limbii romane

Potrivit datelor Ministerului Muncii, printre altele, refugiatii beneficiaza gratuit de servicii de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala, evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, precum si de completarea veniturilor salariale ale angajatilor, in conditiile legii.

De asemenea, acestia beneficiaza de un ajutor lunar nerambursabil, al carui cuantum este raportat la indicatorul social de referinta, pentru o perioada de maximum 12 luni, daca, din motive obiective, este lipsit de mijloacele de existenta necesare. Adica, fiecare persoana care obtine statutul de refugiat primeste din bani publici aproximativ 500 de lei lunar timp de un an.

Cum impiedica acest ajutor firmele sa angajeze refugiati

Companiile din Romania se confrunta in aceasta perioada cu un deficit mare de candidati pentru locurile de munca disponibile si prezinta interes in a angaja aceste persoane, insa se pare ca acest ajutor pe care statul il acorda timp de un an scade interesul refugiatilor de a munci in acea perioada.

"Refugiatul primeste 500 de lei timp de un an de zile si fiecare membru al familiei sale primeste 500 de lei in aceasta perioada. Daca unul dintre membrii familiei se angajeaza pe un salariu care poate sa reprezinte chiar si jumatate din salariul minim pe economie nimeni nu mai primeste nimic. Atunci de ce sa se angajeze? Pentru ca toti pierd. Doar dupa un an de zile nu mai primesc si abia atunci putem sa ii integram", a explicat Florin Godean, seful celei mai mari companii de recrutare din Romania, Adecco.

Asa se poate explica si faptul ca in 2016 doar doi refugiati care si-au cautat loc de munca s-au si angajat, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

"In anul 2016, au beneficiat de masuri active de stimulare a ocuparii un numar de 117 persoane refugiate, din care doua au fost ocupate. De asemenea, in primul trimestru al anului 2016 s-au inregistrat la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca 68 refugiati si noua persoane beneficiare de o forma de protectie internationala. Doua persoane au fost incadrate in munca, cate o persoana din fiecare categorie mentionata. Persoanele au beneficiat de serviciile de medierea muncii si/sau informare si consiliere profesionala", potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

De asemenea, in primul trimestru al anului 2017 s-au inregistrat la agentiile teritoriale 92 refugiati, dintre care 11 s-au incadrat in munca.

Companiile au o serie de beneficii daca angajeaza refugiati

Angajatorii care incadreaza persoane aflate in cautarea unui loc de munca, deci inclusiv refugiati, beneficiaza de subventionarea locurilor de munca.

Principalele masuri de subventionare incluse in cadrul legislativ sunt acordate:

  • angajatorilor care incadreaza in munca pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, tineri NEETs1, someri in varsta de peste 45 de ani, persoane cu handicap, someri de lunga durata sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. Acestia primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana din aceste categorii incadrata o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 18 luni;
  • angajatorilor care incadreaza in munca pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap. Acestia primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma in cuantum de 900 lei pe o perioada de 18 luni, cu aceeasi obligatie de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni;
  • angajatorilor care incadreaza in munca, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala. Acestia beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 900 lei.

Foto: Tolga Sezgin, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri