Dupa ce au depasit asteptarile in prima parte a anului, ajungand sa recupereze toate pierderile din criza, actiunile companiilor romanesti au scazut cu aproape 6% luna aceasta, criza politica fiind unul dintre motivele corectiei. Totusi, in ultimul deceniu bursa romaneasca nu a scazut decat de trei ori in lunile de vara, iar acest lucru doar atunci cand un eveniment negativ major a avut loc la nivel international.

“Privind in ansamblu resursele ce au determinat cresterea bursei locale raman in mare masura intacte. Ne putem astepta astfel ca maximele anului sa nu fi fost stabilite la inceputul lunii iunie ci, probabil, sa stabilim unele noi in a doua parte a acestui an. Insa, dupa o crestere de peste 20%, o corectie de 3-5% este normala si pot spune si sanatoasa pentru piata”, spune Alin Brendea, director general-adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Ce se intampla vara pe bursa


Evolutie BET
Evolutie BET-FI
2016 +10,6% +13,2%
2015 -6,8% -2,3%
2014 +6,3% +6,5%
2013 +7,5% -0,3%
2012 +5,4% +15,3%
2011 -12,1% -18%
2010 +2,8% +7,5%
2009 +27,2% +33,4%
2008 -30,6% -43,7%
2007 +18,5% +18,2%

*Evolutiile indicilor sunt calculate in intervalul iunie - august din anul aferent

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a urcat in intervalul cu 23,7% ianuarie – mai 2016. Piata a inceput insa luna iunie destul de slab, iar conflictul politic din interiorul PSD, soldat saptamana trecuta cu demiterea Guvernului Grindeanu, a dat noi motive de pesimism investitorilor, astfel ca in prezent BET mai pastreaza o crestere de 16,2% la nivelul anului.

“Daca actuala majoritate parlamentara isi va pastra guvernarea, probabil, pe termen scurt, acest vector al pietei va functiona din nou in favoarea cresterii bursei, atata timp cat echilibrele macroeconomice se vor pastra intr-o zona de confort. Economia a furnizat cifre bune pana acum in acest an. Cresterea economica de top la nivelul UE se suprapune pe un program de guvernare care stimuleaza economia prin consum”, mentioneaza Brendea.

Acesta subliniaza ca pe langa perspectivele economice pozitive, bursa are in continuare motive de crestere datorate rezultatele financiare ale companiilor listate, precum si a mentinerii randamentelor monetare la niveluri extrem de scazute. “Recenta criza guvernamentala a inrautatit puternic acest mediu, dar suntem obisnuiti ca in practica influentele sa fie limitate asupra bursei locale. Cred ca regula se va respecta si de aceasta data”, considera brokerul Prime Transaction.

Daca traditia se pastreaza, actiunile nu au motive de scadere vara aceasta

Contrar asteptarilor, bursa romaneasca rareori a avut evolutii negative in timpul verii. Doar in 3 din ultimii 10 ani BET si BET-FI, doi dintre principalii indici ai pietei, au marcat pierderi in lunile iunie – august, iar asta doar atunci cand pe plan international au avut loc evenimente cu importante conotatii negative.

Astfel, in 2008, BVB nu a reusit sa se desprinda de tendinta generala atunci cand majoritatea burselor straine s-au prabusit ca urmare a crizei financiare globale. BET a pierdut in vara acelui an 30,6%, scadere care s-a amplificat insa in toamna, odata cu falimentul Lehaman Brothers.

Trei ani mai tarziu, in 2011, pietele au suferit un nou soc dupa ce in august agentia Standard&Poor’s a retrogradat ratingul “AAA” al SUA pentru prima data in istorie.

In 2015 a fost radul Chinei sa strice vara investitorilor din toata lumea, circa 43% din valoarea de piata a companiilor de pe Bursa din Shanghai evaporandu-se din iunie si pana in august, din cauza temerilor privind cresterea economica chineza.

Cu exceptia celor trei situatii mentionate anterior, Bursa de Valori Bucuresti a adus castiguri investitorilor in timpul verii, inclusiv anul trecut, cand a reusit sa urce cu 10,6% pe indicele BET in ciuda faptului ca in iunie britanicii votasera in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana – eveniment care initial era asteptat sa prabuseasca bursele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri