Programul Prima Casa prin care Guvernul a intervenit in piata imobiliara incepe sa isi piarda din relevanta, potrivit unei analize realizate de catre compania de consultanta Coface. Astfel, avand in vedere revenirea pietei imobiliare si faptul ca pretul mediu aferent proprietatilor imobiliare incepe sa depaseasca in multe zone plafonul de finantare oferit de Prima Casa, rolul acestui program pare sa fie secundar. In acest context, 2016 a marcat prima contractie atat a numarului de tranzactii, cat si a valorii garantiilor intermediate prin acest program. Mai exact, numarul tranzactiilor garantate prin Prima Casa a scazut cu 22% in 2016, la doar 27.329 tranzactii, in timp ce valoarea acestora a scazut cu 4%, la 2,75 miliarde de lei.

Garantiile oferite prin acest program incepand cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pietei imobiliare dupa prabusirea dramatica cauzata de criza financiara. In perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzactii prin acest program, cu o valoare totala de 31,5 miliarde de lei. Programul Prima Casa beneficiaza anul acesta de un plafon de garantare de 2,67 de miliarde de lei.

In 2016, Guvernul alocase Prima Casa un plafon total de garantare de 1,69 de miliarde de lei (in care erau inclusi si banii ramasi din 2015), dar acesta a fost suplimentat in decursul anului de trei ori: prima data in luna mai, cu 500 de milioane de lei, apoi in luna octombrie, cu inca 500 de milioane de lei, iar ultima oara in decembrie, cand statul a mai alocat 250 de milioane de lei. Totusi, anul trecut a adus o schimbare importanta in materia garantiei oferite de stat. OUG nr. 97/2016 a stabilit ca doar creditele pentru locuintele noi sau consolidate mai pot fi garantate in procent de maxim 50%. Pentru celelalte tipuri de locuinte, procentul maxim de garantare este de 40% din valoarea finantarii.

"Valoarea de plafon oferita se afla deja sub pretul mediu al unui apartament de doua camere, care este cel mai tranzactionat profil de imobil pe segmentul rezidential. Practic, plafonul de garantare nu a fost gandit intamplator la acest nivel, ci pentru a nu lasa preturile sub acest prag minim. Acum cand piata rezidentiala isi revine si pretul mediu al unui apartament cu doua camere ajunge peste acest prag minim, programul Prima Casa isi pierde intr-adevar din rolul de a stabilia scaderea preturilor pe care l-a avut initial", apreciaza Iancu Guda (foto), services director in cadrul Coface.

In opinia sa, "Prima Casa a avut si un rol in relansarea creditului imobiliar, care, de asemenea, nu ar mai avea nevoie de acest program, in sensul ca bancile si-au reluat apetitul comerial de creditare dupa episodul cu Legea darii in plata. Impactul acestei legi a fost sub temerile initiale ale bancilor, iar viitorul acesteia se afla in continuare intr-o incertitudine – declarata neconstitutionala la Curte Constitutionala , iar cele aproximativ 4.000 de demersuri de pana acum sunt contestate de banci".

El mai arata ca "a fost o prima reactie a bancilor de a ridica avansul minim pentru a isi proteja mai bine riscurile pe credite imobiliare, dar de scurta durata. Acum, in sectorul bancar nu cred ca mai este nevoie de un adjuvant pe zona de creditare imobiliara, pentru ca dobanzile sunt foarte joase, apetitul bancilor e foarte ridicat, la fel si competitia in conditiile in care se consolideaza sectorul bancar si o sa urmeze niste achizitii intre banci. In acelasi timp, intentia autoritatilor de a mai sprijini acest program este in decelerare".

De la debutul crizei financiare si pana in prezent, Prima Casa a reprezentat, mai mult sau mai putin, plasa de siguranta nu doar pentru piata imobiliara, ci si pentru intreaga economie. De-a lungul anilor, programul a avut diverse forme, din ce in ce mai permisive pentru clienti. Prima Casa, care se bucura, in prezent, de o dobanda ROBOR plus 2%, a fost prelungit anul trecut, pe o perioada de inca cinci ani de zile, insa surse guvernamentale arata ca plafoanele acordate prin cadrul acestui program vor scadea treptat de la an la un, de la un varf de 2,5 miliarde de lei in 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri