Garantiile oferite prin acest program incepand cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pietei imobiliare dupa prabusirea dramatica cauzata de criza financiara. In perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzactii prin acest program, cu o valoare totala de 31,5 miliarde de lei. Programul Prima Casa beneficiaza anul acesta de un plafon de garantare de 2,67 de miliarde de lei.

In 2016, Guvernul alocase Prima Casa un plafon total de garantare de 1,69 de miliarde de lei (in care erau inclusi si banii ramasi din 2015), dar acesta a fost suplimentat in decursul anului de trei ori: prima data in luna mai, cu 500 de milioane de lei, apoi in luna octombrie, cu inca 500 de milioane de lei, iar ultima oara in decembrie, cand statul a mai alocat 250 de milioane de lei. Totusi, anul trecut a adus o schimbare importanta in materia garantiei oferite de stat. OUG nr. 97/2016 a stabilit ca doar creditele pentru locuintele noi sau consolidate mai pot fi garantate in procent de maxim 50%. Pentru celelalte tipuri de locuinte, procentul maxim de garantare este de 40% din valoarea finantarii.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont