Aproximativ 12.000 de locuinte in proiecte rezidentiale ar urma sa fie livrate in acest an in regiunea Bucuresti - Ilfov, daca dezvoltatorii isi vor respecta ritmurile de constructie anuntate. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unitati (59,5%), sunt reprezentate de locuinte mass market, adica proiecte rezidentiale amplasate in zonele marginase ale Capitalei sau in interiorul marilor cartiere, insa anul in curs confirma si consolidarea segmentului middle market, aproximativ 4.500 de locuinte incluse in proiecte rezidentiale cu amplasament mai bun, in interiorul inelului median al Bucurestiului, in zona de nord a orasului sau in apropierea marilor centre de afaceri, potrivit Coldwell Banker.

"Zona de middle market pe locuinte va fi mai mult exploatata in 2017 si in anii urmatori. Aici ma refer la valul doi, unde sunt acum zonele de spatii de birouri noua construite. In Aviatiei si Pipera sunt cele mai multe cladiri de birouri, de exemplu. In acelasi timp, sunt inconjurate de cateva cartiere vechi, destul de scumpe, unde nu sunt apartamente noi. Ca urmare, aceasta zona este si destul de ofertanta, in ceea ce privste numarul de terenuri aflate la vanzare. Mai sunt zonele Sisesti, Barbu Vacarescu, Fabrica de Glucoza sau unde vor fi noile statii de metrou", apreciaza Gabriel Voicu (foto), directorul Diviziei New Homes al Coldwell Banker Affliliates of Romania.

Locuintele din categoria middle market dispun de suprafete similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie si cu facilitati variate puse la dispozitia viitorilor locatari. Preturile medii de tranzactionare se situeaza intre 800 si 1.000 de euro pe metru patrat pe segmentul mass market, intre 1.200 si 1.700 de euro pe metru patrat pe segmentul middle market si peste 2.000 de euro pe metru patrat pe segmentul premium. Aditional, aproximativ 500 de locuinte premium si de lux ar urma sa fie livrate in acest an in Bucuresti si imprejurimi. In 2016 au fost finalizate 10.022 de locuinte in regiunea Bucuresti – Ilfov potrivit INS.

Cererea tot mai mare si accesibilitatea ridicata in ceea ce priveste achizitia de locuinte noi au determinat, de asemenea, multi investitori sa isi indrepte atentia catre sectorul rezidential in ultimii ani. Ca urmare, 2016 a constituit si momentul unei cresteri importante a numarului de proiecte rezidentiale anuntate si dedicate segmentului de middle market. In acelasi timp, cautarea de suprafete de teren disponibile pentru constructii rezidentiale s-a acutizat. Astfel, noi poli de dezvoltare au rasarit in Capitala, dar au aparut si proiectele mixte, care includ atat o componenta de spatii de birouri cat si una de locuinte.

"Vor fi dezvoltatori care vor incerca sa exploateze foarte mult aceste zone, unde deja sunt poluri de birouri. Ca urmare, va creste foarte mult segmentul de middle market. Vor fi, de asemenea, multi cumparatori care si-au luat deja o locuinta de tip mass market prin Prima Casa si vor incerca sa vanda, sa isi faca un upgrade imobiliar in urmatorii 2-3 ani. Eu sper sa mai iesim putin din zona de mass market si probabil ca se va intampla acest lucru. Singura necunoscuta este perioada timp. Acum suntem 59% pondere mass market si 35% middle market din totalul proiectelor anuntate", arata Gabriel Voicu.

Cresterea numarului de unitati locative destinate clasei de mijloc a aparut si datorita avansului constant a veniturilor potentialilor cumparatori in ultimii ani. Ca urmare, daca cea mai obisnuita forma de finantare pentru cumparatorii de locuinte mass market ramane in proportie de 70% prin Prima Casa, conform Coldwell Banker, pe segmentul de middle market, aproximativ 25% - 30% din tranzactii sunt efectuate prin acest program, datorita cresterii veniturilor.

"Bineinteles, fiecare dezvoltator imobiliar construieste in functie de categoria de clienti careia i se adreseaza. Totusi, in zonele unde acum sunt spatii de birouri construite in ultimii 10-20 de ani o buna parte din mass market se va muta in locuinte de tip middle market. Exista o cerere foate mare de locuinte middle market in zonele de spatii de birouri, implicit, din cauza transportului din Capitala", mai spune Gabriel Voicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri