Pe plan geopolitic, luna iunie a fost pentru Romania una a extremelor. Executivul s-a lovit de o criza nemaiintalnita, fiind nevoit sa isi de-a jos propriul guvern prin intermediul unei motiuni de cenzura. Lucrurile putem spune ca "au stat mai bine" pe plan international, avand in vedere vizitele pe care Klaus Iohannis le-a avut cu unii dintre cei mai importanti lideri ai lumii.


Anul acesta s-au implinit 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si 13 ani de la aderarea la NATO. In cei 10 ani de cand suntem membri UE, tara noastra a primit de la UE 42,539 miliarde de euro si a platit catre acesta pana in acest moment 14,422 miliarde de euro. In ceea ce priveste cresterea economica, tara noastra se afla intr-un trend ascendent incepand cu anul 2012, iar prognozele arata o continuare a acestui trend. Daca in 2016 am avut un PIB de 758,5 miliarde de lei, pentru anul 2020, Consiliul National pentru Prognoza estimeaza un PIB peste 1 mie de miliarde.

Presedintele tarii s-a intalnit in luna iunie cu unii dintre cei mai puternici lideri ai lumii


Intre 4 si 9 iunie, presedintele a desfasurat o vizita in Statele Unite ale Americii, fiind primul presedinte din Europa de Est care s-a intalnit cu Donald Trump dupa investirea acestuia. Seria de evenimente la care a luat parte presedintele Romaniei a inceput cu participarea acestuia la Forumul Global al organizatiei American Jewish Committe, organizatie cu peste 110 ani de existenta. In cadrul acestui eveniment, Klaus Iohannis a primit din partea organizatiei distinctia Light Unto the Nations, oferita in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei si promovarii valorilor umane.

In cea de-a doua zi a vizitei sale in SUA, presedintele s-a intalnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, in cadrul careia, potrivit Administratiei Prezidentiale, Iohannis a transmis “ aprecierea pentru excelenta si complexa colaborare dintre CIA si partenerii de intelligence din Romania, bazata pe incredere, deschidere si sprijin reciproc in arii de expertiza specifice, aspect ce intareste si mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele doua tari”.

In cea de-a treia zi a vizitei sale, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA, la sediul Ambasadei Romaniei la Washinghton. Acesta si-a exprimat aprecierea pentru modul in care acestia s-au intgerat, cu succes, prin munca, talent si onestitate in Statele Unite ale Americii, contribuind considerabil la economia americana si la intarirea Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, conform News.ro.

In cea de-a patra zi a vizitei sale, Iohannis a oferit titlul de Comandor al Ordinului Steaua Romaniei pentru opt membri ai Congresului american, in semn de apreciere pentru contributia lor la dezvoltarea relatiilor romano-americane.

In ultima zi a vizitei sale in SUA, Klaus Iohannis a fost la Casa Alba unde a fost primit de catre presedintele american Donald Trump , urmand ca cei doi sa sustina o conferinta de presa. Va prezentam cele mai importante declaratii facute de cei doi sefi de stat:

"Sunteti un aliat adevarat, o tara minunata si avem o relatie minunata, iar aceasta relatie a devenit si mai buna", a spus Donald Trump catre presedintele Iohannis.

Presedintele Statelor Unite ale Americii a vorbit si despre lupta anticoruptie pe care a declarat ca o sustine si sprijina Romania in acest sens.

”Sustinem foarte puternic Romania, deci desigur ca sprijinim lupta anticoruptie. Il sustinem si pe presedinte, care este foarte popular, si credem ca a facut o treaba extraordinara, munceste foarte mult. Noi stim tot ce se intampla acolo (in Romania - n.r.) si are sustinerea noastra, va castiga aceasta lupta”, a declarat miliardarul republican, dupa ce un jurnalist l-a intrebat daca administratia are de gand sa sustina si in ce mod lupta anticoruptie din Romania" a completat Donald Trump, conform news.ro

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump si-a exprimat in cadrul conferintei de presa si angajamentul fata de respectarea Articolului 5 al NATO, prin care toate tarile membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat.

”Statele Unite s-au angajat si angajez Statele Unite fata de Articolul 5. Cu siguranta suntem aici pentru a proteja”, a declarat Trump, raspunzand intrebarii unei jurnaliste romance.

A fost abordata si problema terorismului, Donald Trump vorbind despre situatia delicata din Qatar.

”Qatar a fost finantator istoric al terorismului, la nivel inalt. Acele natiuni au venit si mi-au spus despre infruntarea Qatarului privind acest comportament. A trebuit sa luam o decizie: pornim pe calea usoara sau trecem la actiuni dificile, dar necesare? Trebuie sa oprim finantarea terorismului. Am hotarat, impreuna cu secretarul de Stat Rex Tillerson, cu generalii nostri ca este timpul sa cerem Qatarului sa opreasca finantarea terorismului”, a declarat Donald Trump la conferinta de presa comuna sustinuta la Casa Alba alaturi de Klaus Iohannis.

Un alt subiect important care a fost pomenit in cadrul conferintei sustinute la Casa Alba a fost cel al vizelor pentru romani, subiect care a iscat o discutie in contradictoriu, deoarece presedintele Donald Trump a fost contrazis de catre Klaus Iohannis care a declarat in fata jurnalistilor ca a ridicat problema vizelor pentru romani, desi miliardarul republican negase cu doar cateva secunde inainte ca o asemenea discutie a avut loc in timpul reuniunii de la Casa Alba.

Pe 17 iunie, presedinele Klaus Iohannis si premierul luxemburghez Xavier Bettel au aniversat zece ani de cand municipiul Sibiu si Marele Ducat de Luxembourg au impartit titlul de Capitala Culturala Europeana, gazda manifestarilor fiind primarul municipiului Sibiu, Astrid Fod. Momentul principal al manifestarilor a fost decorarea directorului Teatrului Nationa "Radu Stanca" din Sibiu si a directorului Teatrului din localitatea Esch sur Alzette din Luxembourg.

Dupa intalnirea cu premierul luxemburghez, pentru presedintele Iohannis a urmat o intrevedere, in Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

In cadrul intalnirilor, au fost dezbatute subiecte pentru accesul Romaniei in Spatiul Schengen, consolidarea statului de drept si relatia dintre UE si SUA. Angela Merkel l-a incurajat pe Iohannis sa continue discutiile cu liderii UE privind accesul la Schengen. In ceea ce priveste consolidarea statului de drept, cancelarul a declarat ca au fost consemnate “progrese importante”, dar a avertizat ca orice “abatere “ ar putea sa puna aceste progrese la indoiala.

Cu privire la relatia dintre UE si SUA, Klaus Iohannis a afirmat ca pot fi observate “sincope” in relatia dintre UE si SUA, dar lumea a inceput sa inteleaga “incet, incet” ca ele trebuie rezolvate, iar acum se merge in aceasta directie. Angela Merkel a declarat ca exista in discutiile UE-SUA subiecte “controversate”, precum retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, unde trebuie sa existe dialog.

Tot in cadrul lunii iunie, presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde a avut si o intalnire cu noul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron. In cadrul intalnirii Iohannis a declarat ca aceasta intalnire a fost “foarte, foarte buna” si s-a convenit ca Romania si Franta sa colaboreze in vederea intaririi unor formate europene. Klauss Iohannis a declarat ca au fost abordate teme precum Schengen, bugetul zonei euro si situatia muncitorilor detasati.

Coalitia de guvernare si-a dat jos propriul guvern

In timpul vizitelor intreprinse de catre presedintele tarii pe plan international, Guvernul Romaniei a fost zguduit de un scandal fara precedent. Coalitia de guvernare a decis schimbarea propriului guvern, insa aceasta decizie nu a fost bine primita de catre prim-ministrul Sorin Grindeanu care a decis sa opuna rezistenta, lucru care i-a adus excluderea din PSD.

Decizia de schimbare a Guvernului a survenit in urma rezultatelor unei evaluari conduse de catre Darius Valcov. O evaluare contestata intens de catre Sorin Grindeanu, care a pierdut sprijinul partidelor de la guvernare in data de 14 iunie, dupa o sedinta comitetului executiv al PSD. In urma acestei sedinte, s-a declansat o adevarata lupta intre seful PSD, Liviu Dragnea, si premierul Sorin Grindeanu.

In data de 15 iunie, liderul PSD a declarat ca Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, iar social-democratii au decis depunerea motiunii de cenzura. In lupta dusa de Sorin Grindeanu pentru a ramane la conducerea Guvernului i s-a alaturat si Victor Ponta, care a primit functia de secretar general al Guvernului.

In data de 21 iunie, prima motiune de cenzura depusa de un partid impotriva propriului guvern a fost supusa votului, in Parlament. Motiunea de cenzura a fost adoptata, cu 241 voturi “pentru” si 10 voturi “impotriva”, ducand astfel la demiterea Guvernului Grindeanu.

In dimineata zilei de 26 iunie, Comitetul Executiv National al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultarile de la Palatul Cotroceni, consultari in urma carora presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca si candidat la postul de premier.

Presa internationala si-a expus punctul de vedere cu privire la aceasta desemnarea a lui Mihai Tudose in functia de premier, notand ca astfel se prefigureaza o solutie rapida la criza politica din Romania, ce risca sa submineze increderea investitorilor.

"Partidul de guvernare din Romania, Social-Democratii, l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose sa il inlocuiasca pe premierul pe care l-a demis saptamana trecuta, alimentand sperantele pentru rezolvarea inca de joi a impasului politic”, scrie Euronews, conform News.ro

Postul de televiziune paneuropean citeaza analisti potrivit carora membri PSD erau nemultumiti de esecul lui Grindeanu de a relaxa regulile anticoruptie.

„Nu vedem nicio schimbare majora in politicile guvernamentale, cu exceptia posibilitatii unui efort mai mare pentru legi anticoruptie mai putin stringente”, au notat analistii Nordea citati de Euronews.

La randul sau, Reuters, afirma ca politicile guvernamentale vor continua, probabil, sa se orienteze catre cresterea salariilor din sectorul public si catre reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.

AFP noteaza ca presedintele roman Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose pentru functia de premier, la propunerea PSD, aflat la putere.

„Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, dispune de 10 zile pentru a obtine votul de incredere din partea Parlamentului privind echipa si programul sau”, mai scris agentia franceza.

Associated Press, preluata de Washington Post si de New York Times, scrie ca nici Iohannis, nici Dragnea nu vor o criza politica prelungita care, in aceasta etapa, nu ar fi in beneficiul niciuneia dintre carierele lor politice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri