In opinia sa, insa, situatia din acest an difera simtitor comparativ cu cea din perioada 2007-2008, in conditiile in care lipseste oferta speculativa generalizata si foarte atractiva pentru achizitii off-plan sau inca din faza de constructie a locuintelor. Astfel, spune Iancu Guda (foto), nesustenabilitatea preturilor este in 2017 generata doar de cerere.

"Cererea este sustinuta de cativa factori, pe care eu nu ii vad foarte sustenabili pe un orizaont de trei ani de acum incolo. Ma refer, in primul rand, la avansul creditarii, care acum este impulsionat de nivelul foarte scazut al dobanzilor pe lei. Acesta nu poate sa dureze in continuare mai mult decat cam pana la inceputul anului urmator. Asadar, maxim un an, pentru ca presiunile inflationiste devin deja vizibile, iar politica monetara va fi tot mai restrictiva si, implicit, costul de finantare o sa creasca", arata economistul Coface.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont