Ministerul Finantelor Publice a anuntat pe data de 15 iunie anul curent ca a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei, dintr-un plafon total de 2,67 miliarde de lei destinat 2017, pentru acordarea de garantii prin programul guvernamental Prima Casa, la solicitarea fondului de garantare - FNGCIMM. De altfel, garantiile oferite prin acest program, odata cu anul 2009 au reprezentat principalul pilon de sprijin al pietei rezidentiale dupa prabusirea dramatica din cauza crizei financiare. In perioada 2009 - 2016 au fost intermediate aproximativ 200.000 de tranzactii prin acest program, cu o valoare totala de 31,5 miliarde lei. Se pune astfel intrebarea: poate fi piata rezidentiala considerata matura, in conditiile in care, depinde atat de mult de programul Prima Casa?

"Frumusetea este ca piata rezidentiala nu mai depinde atat de mult de Prima Casa. In proiectele pe care compania Real-Sol, dar si, din declaratiilor altor consultanti imobiliari pe care l-am observat, peste tot ponderea vanzarilor prin Prima Casa a scazut undeva la 30-35%. Da, daca acum un an de zile, majoritatea vanzarilor se realizau prin Prima Casa, din 2017, lucrurile au inceput sa se schimbe", spune Stefan Cremene (foto), partner, Real-Sol.

Cele mai mari proiecte rezidentiale pe care compania de consutanta imobiliara Real-Sol le are in portofoliu sunt GVI Town din zona Mihai Bravu din Capitala si proiectul de vile intitulat Joya Residence din comuna Tunari. In general, compania reprezinta investitori israelieni, potrivit lui Stefan Cremene.

Investitia realizat in GVI Town se ridica la 13-14 milioane, iar in prezent se afla in constructie fazele trei si patru. La final proiectul va numara 323 de apartamente, din care peste 170 de unitati, realizate in primele doua faze au fost deja vandute. Pana la finalul lui 2017, Real-Sol estimeaza ca alte 70 de locuinte vor fi vandute in acest proiect, la un ritm de vanzare de 5-6 unitati pe luna, la un pret mediu pe doua camere de 70.000 euro.

"35% dintre cumparatorii de locuinte in GVI Town au apelat la Prima Casa, 15% au platit prin numerar, iar restul prin finantare ipotecara. Nu mai sunt investitori speculativi. Acum clientii cumpara cel mult doua trei apartamente. Nu mai sunt cei de acum cinci ani de zile care cumparau cateva zeci de apartamente la inceputul proiectului, pentru ca dupa aceea sa le vanda mai scump. Au disparut si, mai mult decat atat, nici dezvoltatorii nu mai sunt incantati de ideea de a vinde 50 de apartamente prima data si dupa aceea sa aiba o concurenta la final", arata Stefan Cremene.

In opinia sa, piata rezidentiala "a inceput tot mai mult sa se aseze si sa devina cat se poate de matura", iar aceasta tendinta vine in primul rand dinspre atitudinea cumparatorilor de locuinte.

"Oamenii au inceput sa fie mult mai atenti la ceea ce cumpara, la cine este investirorul, daca are o banca langa el, la istoricul constructorului s.a.m.d.. Faptul ca a existat acest produs Prima Casa a fost un lucru bun, deoarece atat banca, cat si fondul de garantare verifica proprietatea achizitionata, eliminand astfel riscurile, care pana acum existau de a cumpara cine stie ce imobile. In acelasi timp, si dezvoltatorii sunt mai seriosi. Cred astfel ca toata lumea incearca sa isi adapteze dezvoltarile pentru piata rezidentiala curenta, pentru cumparatori si sa tina cont de reglementari precum limitarea de 100.000 euro pentru TVA de 5%", mai spune managerul Real-Sol.

TVA de 19% ramane o "problema"

"Ca urmare, eu consider ca este o piata tot mai matura in conditiile in care omul nu mai cumpara primul apartament pe care l-a vazut. Nu mai este atat tentat de un pret scazut. A inceput sa se uite mult mai bine la infrastructura care se afla in jur, la mijloacele de transport in comun si facilitatile de complex. Nu mai este suficient doar sa ridici un bloc", spune Stefan Cremene.

Tocmai de aceea, in opinia sa, "piata rezidentiala are nevoie si de stabilitate, in conditiile in care, in ultima vreme au tot aparut zvonuri sau supozitii" legate de schimbari legislative. "Lucrul acesta, evident, nu a facut deloc bine pietei rezidentiale. Anuntul cu privire la TVA zero a dus la o stagnare a vanzarilor. Toata lumea se astepta ca, din luna martie, sa se cumpere cu TVA zero si nu a fost cazul pana la urma. A fost o dezamagire pentru toti jucatorii din piata rezidentiala. Astfel, devine important sa avem proiecte clare, pe care sa ne construim afacerile pe o perioada de 5 sau 7 ani de zile si sa nu schimbam lucrurile de pe o zi pe alta. Nu aduce nimic benefic pentru nimeni".

El arata, totusi, ca desi TVA zero nu a intrat in vigoare, la locuintele de peste 100.000 euro, cota de TVA de 19% ramane "o problema", care schimba mult ecuatia dezvoltatorilor. Acestia, de cele mai multe ori, construiesc suprafete care se incadreze in aceasta limita. "Din toate punctele de vedere, consider ca un TVA de 5% si pentru aceste locuinte ar impulsiona, atat piata rezidentiala cat si piata constructiilor, prin cresterea numarului de tranzactii cu valoarea mai ridicata", spune Stefan Cremene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri