Mediul economic global va ramane pozitiv in trimestrul al treilea, actiunile urmand sa fie cel mai probabil pariul castigator in urmatoarele trei luni, in vreme ce activele sigure vor inregistra probabil corectii modeste, considera analistii Erste Group. In cazul Romaniei, acestia atrag mai degraba atentia asupra masurilor fiscale cu impact negativ asupra bugetului, decat asupra incertitudinii politice care s-a amplificat dupa scandalul Dragnea-Grindeanu.

“In Romania, situatia politica a devint ceva mai nesigura dupa ce Cabinetul Grindeanu a fost demis de propriul partid, mutare initiata de liderul PSD Liviu Dragnea. Chiar si asa insa, credem ca relaxarea fiscala este mai riscanta decat incertitudinea politica, avand in vedere sustinerea puternica pe care social democratii o au in randul populatiei”, mentioneaza analistii austrieci intr-un raport adresat clientilor.

Printre masurile de relaxare fiscala adoptate anul acesta in Romania se afla reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe stalp si a timbrului de mediu pentru autovehicule. Economistii se asteapta ca masurile sa duca la o reducere a sumelor colectate la buget.

“Incertitudinile fiscale s-ar putea sa puna presiune pe leu in perioada urmatoare; de altfel, moneda romaneasca nu a reusit sa se intareasca in ultimele luni, desi mediul international a fost unul pozitiv pentru valutele regionale”, spun analistii Erste.

Acestia se asteapta la un curs de 4,6 lei/euro in T3 2017 si de 4,62 lei/euro la finalul anului, reprezentand o depreciere a monedei fata de cursul actual de 4,56 lei/euro.

Estimari valute si aur

Nivel actual Estimare T3 2017 Estimare T4 2017 Estimare T1 2018
EUR/USD 1,14 1,1 1,12 1,12
EUR/CHF 1,09 1,09 1,1 1,11
EUR/RON 4,56 4,6 4,62 4,65
Aur (dolari/uncie) 1.246 1.250 1.260 1.280

Estimari Erste Group

In privinta dolarului american, Erste anticipeaza un o intarire pana la nivelul de 1,10 fata de euro in trimestrul al treilea, in principal datorata politicilor monetare ale Fed si BCE. Miercuri, cursul EUR/USD ajungea la un nivel de 1,145.

In perioada aprilie-iunie, dolarul s-a depreciat substantial fata de moneda unica europeana, principala cauza fiind neindeplinirea asteptarilor care anterior au propulsat dolarul. Mai exact, atunci cand Donald Trump a castigat cursa prezidentiala in SUA dolarul s-a aperciat semnificativ, pietele financiare asteptandu-se ca acesta sa demareze o serie de masuri de stimulare a economiei, care ar fi dus la o crestere a dobanzilor. Majoritatea masurilor au fost insa amanate din cauza dificultatilor politice din SUA, situatia fiind amplificata de recentul scandal privind sustinerea campaniei lui Trump de catre oficiali rusi. In tot acest timp, cursul EUR/USD a revenit la nivelul inregistrat inainte de alegerea lui Trump.

Aurul se stabilizeaza la 1.220 – 1.280 dolari in T3

Pretul aurului a urcat cu 0,8% in trimestrul al doilea, iar de la inceputul anului a avansat cu cu 8,6% (in dolari).

Potrivit World Gold Council, cererea pentru metalul pretios s-a redus cu 18% in T1 2017, comparativ cu perioada similara de anului trecut, atunci cand s-a inregistrat insa un record istoric in privinta cererii. Scaderea a fost determinata de cererea mai redusa din partea investitorilor, care a dus la vanzarea fondurilor de investitii ce se concentreaza pe aur. De asemenea, bancile centrale si-au redus achizitiile de aur la inceputul anului.

In aceste conditii, analistii Erste se asteapta la o evolutie stabila a aurului in T3, fara cresteri sau scaderi majore, uncia urmand sa se tranzactioneze cel mai probabil in intervalul 1.220 – 1.280 dolari. Miercuri, uncia de aur se tranzactiona pe pietele internationale la un pret de 1.219 dolari.

Actiunile, asteptate sa bifeze inca un trimestru de cresteri

In trimestrul al doilea, indicele global FTSE World a crescut cu 3,7% luand in calcul monedele locale, sau cu 0,8%, in euro. Dintre pietele dezvoltate, bursele europene au avut cea mai buna evolutie, cresterile fiind in medie de 5%, in vreme ce bursele din Asia si SUA au inregistrat variatii minore, de +1%, respectiv -0,3% (in euro).

“Nivelul indicatorului P/E (n.red. pret actiune raportat la profit pe actiune) anticipat pe urmatoarele 12 luni este de 17,6 in cazul indicelui FTSE World. Companiile sunt astfel evaluate usor peste media istorica de 16. Diferenta dintre evaluarea companiilor europene (Forward P/E de 15,6) si cele americane (Forward P/E de 19,8) continua sa persiste si este motivata de profitul istoric mai mic inregistrat de companiile din Europa”, mentioneaza analistii Erste.

Austriecii considera ca un factor important care sustine pretul actiunilor este reprezentat de randamentul scazut pe care titlurile de stat il au in prezent, comparativ cu cel al dividendelor. Titlurile de trezorerie americane pe 5 ani au in momentul de fata o dobanda de 1,7%, iar cele nemtesti au un randament negativ, de 0,4%. De cealalta parte, randamentul mediu al dividendelor inregistrat la nivel global este de 2,2%.

“Ne asteptam ca nivel global bursele sa urce cu pana la 5% in trimestrul al treilea. Avand in vedere performanta solida pe care au inregistrat-o de la inceputul anului, cel mai probabil pietele emergente vor avea reactii puternice amplificand volatilitatea pe termen scurt, in special daca vor exista marcari de profit. Chiar si asa insa, avand in vedere estimarile optimiste in privinta cresterii profitului si a vanzarilor inregistrate de companii un urmatoarele trimestre, ne asteptam ca trendul pozitiv al burselor sa continue”, concluzioneaza analistii Erste.

In Romania, Bursa de Valori Bucuresti a urcat per ansamblu cu 15% de la inceputul anului, crestere care a incetinit insa in luna iunie, din cauza conflictului din cadrul partidului de guvernare dar si al numeroaselor declaratii contradictorii facute de politicieni, precum cele privind desfiintarea pilonului de pensii private obligatorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri