Piata asigurarilor din Romania s‐a confruntat cu multiple vulnerabilitati in ultimii ani. Gradul de penetrare a asigurarilor si densitatea asigurarilor, care reprezinta indicatorii clasici ai evolutiei sectorului asigurarilor, s‐au aflat din 2009 pe un trend descendent. De asemenea, sectorul asigurarilor a continuat sa fie extrem de dependent de segmentul asigurarilor auto, in special de asigurarile de raspundere civila auto (RCA). In anul 2016, segmentul asigurarilor auto a reprezentat 74% din totalul primelor brute subscrise (PBS), in timp ce ponderea RCA in PBS s‐a situat de 54%.

Concurenta sporita de pe piata asigurarilor RCA a avut drept consecinta preturi subevaluate. Acestea, combinate cu numarul tot mai mare de cereri de despagubire pentru vatamari corporale si daune morale, au pus presiuni asupra profitabilitatii acestei linii de afaceri. Ca urmare, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a trebuit sa ia masuri ferme in cazul mai multor jucatori de pe piata, precum Astra Asigurari si Carpatica Asig, care in cele din urma au falimentat, in conditiile in care intrarea in vigoare a Directivei europene Solvency II, odata cu 1 ianuarie 2016, a impus societatilor de asigurari cerinte suplimentare de capitalizare.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont