2016 a fost un an bun pentru productia viticola din Romania, primii noua producatori de vinuri din Romania avand afaceri de peste o jumatate de miliard de lei, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul anterior. Liderul pietei ramane Jidvei, in ceea ce priveste cifra de afaceri, insa 2016 a fost mult mai profitabil pentru urmatorul mare producator de vinuri din Romania, Cotnari. Iata cum arata topul celor mai mari producatori de vinuri din Romania, care insumeaza afaceri de circa 130 milioane euro.

Analiza wall-street.ro a fost realizata pe baza informatiilor Risco.ro care a luat in considerare activitatea de cultivare a strugurilor a primilor jucatori din piata. Intrucat analiza se refera la productie, este important de mentionat ca au fost luati in considerare cultivatorii si mai putin companiile care produc vinul, care pot lucra pentru unul sau mai multi cultivatori.

Astfel, liderul pietei de vinuri este Jidvei, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 33 milioane euro, in crestere cu 15% fata de 2015. Compania din Alba, care in ultimii trei ani a reusit sa ajunga liderul pietei, a inregistrat o profit net de 3 milioane euro, in usoara crestere fata de anul trecut, si detine 169 de angajati. Jidvei este unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Romania, cu 2.500 de hectare de vie si crame situate la Jidvei, Blaj si Balcaciu.

Pozitia secunda in topul producatorilor de vin este ocupata de Cotnari, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro, in crestere fata de 2015, cand a inregistrat afaceri de peste 26 milioane euro. In schimb, producatorul de vinuri din Iasi a fost anul trecut cel mai profitabil din piata, cu un profit net de peste 5 milioane euro, de patru ori mai mare decat cel obtinut in 2015. Producatorul iesean are aproape 400 de angajati si detine 1.400 hectare cu vita de vie, de pe care se obtin doar soiuri romanesti de struguri: Grasa de Cotnari, Francusa, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca.

Anual productia de struguri se situeaza in jurul cifrei de 12 milioane de kilograme, in urma procesarii rezultand circa 7,5 milioane litri vin DOC (vin cu denumire de origine controlata). Compania Cotnari vinde anual peste 10 milioane butelii cu vin, avand distributie nationala, cota de piata detinuta pentru vinurile albe imbuteliate fiind de 26%, la finele anului 2014, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.

Gemarco Industry SRL, parte din grupul Murfatlar, figureaza in topul celor mai mari cultivatori de vin din Romania cu afaceri de peste 23 milioane euro, in usoara crestere fata de 2015. Anul trecut, producatorul din Buzau a reusit sa-si micsoreze pierderile fata de 2015, de la 15 milioane euro la 10 milioane euro. Compania detine doar 17 angajati, potrivit informatiilor Ministerului de Finante.

Producatorul de vinuri Murfatlar este acuzat de infractiuni de evaziune fiscala si conexe evaziunii fiscale in dosarul in care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei, potrivit News.ro.

Vincon Vrancea ocupa pozitia a patra in topul producatorilor de vin din Romania, cu afaceri de aproximativ 15 milioane euro, in usoara crestere din 2015, cand a inregistrat o cifra de afaceri de 13,5 milioane euro. In ceea ce priveste profitabilitatea, anul trecut producatorul din Focsani a obtinut un profit de circa 870.000 euro, putin peste pragul atins cu un an in urma. In prezent, Vincon detine 1.500 de hectare cultivate, 11 ferme viticole si 11 crame.

O alta firma cultivatoare pentru grupul Jidvei, Cetatea de Balta SRL, ocupa pozitia urmatoare in clasament, cu afaceri de peste 6 milioane euro si profit de circa 250.000 euro. Compania detine 115 angajati. Cetatea de Balta este localitatea in care producatorul de vin Jidvei si-a stabilit afacerea.

Domeniul Coroanei Segarcea SRL se afla pe urmatorul loc in clasament, cu afaceri de aproape 6 milioane euro si un profit de peste 250.000 euro. Compania din Dolj detine 85 de angajati. Infiintata in 1999, Domeniul Coroanei Segarcea desfasoara activitati de cultivare si producere a vinului, iar actionarul companiei este Anghel Mihai, om de afaceri ce detine grupul Comcereal Dolj, producator si trader de cereale din Romania.

In clasamentul cultivatorilor de vin se afla si SC Maria Turism SRL, o alta firma din grupul Jidvei, cu afaceri de peste cinci milioane euro si profit de aproape 200.000 de euro. In lipsa unor informatii oficiale privind toate societatile comerciale sub care producatorul Jidvei isi desfasoara activitatea, atat compania Maria Turism, cat si Cetatea de Balta nu pot fi alaturate companiei Jidvei SRL, insa pozitia de lider inconstestabil nu ii poate fi declinata.

Carl Reh Winery SRL, compania ce detine brandul Crama Oprisor, a obtinut in 2016 o cifra de afaceri de peste 4,3 milioane euro si un profit de peste 230.000 euro. Compania din Bucuresti are 93 de angajati. Carl Reh Winery a inceput sa comercializeze pe piata locala vinuri in 2001, dupa ce timp de mai multi ani a fost exportator exclusiv, printre cele mai importante piete fiind Germania.

Ultima pozitie din top este ocupata de Viile Budureasca, producator din Gura Vadului, Prahova, cu afaceri de circa 3,7 milioane euro, un profit de aproape 300.000 de euro si un numar de 72 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri