Din luna aprilie a acestui an si pana la inceputului lunii iulie, au fost inregistrate 320 de medicamente pentru care au fost primite notificari de la detinatorii de autorizatii de punere pe piata privind intreruperea temporara sau permanenta care se afla in lantul de distributie din Romania. Aceste medicamente nu se mai gasesc pe piata pe o anumita perioada de timp din motive de fabricatie sau din motive comerciale, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. Vezi in continuare un studiu realizat de Cegedim despre situatia actuala a pietei de medicamente.

Atat Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, cat si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente solicita Guvernului modificari pentru taxa clawback, care este unul dintre motivele principale din cauza caruia dispar medicamentele de pe piata. In trimestrul 1 al acestui an, taxa clawback a ajuns la aproape 20%, iar APMGR estimeaza ca in semestrul 2 va fi in jur de 25% si pana la sfarsitul anului poate trece si de 30%.

Studiul "Clawback 2017: Produse la risc" realizat de Cegedim arata evolutia pietei de medicamente din 2012 pana in 2016, prezinta situatia actuala a pietei si cate produse ar urma sa dispara de pe piata in 2017.

Evolutia DCI-urilor 2012-2016

Din cele 68 DCI-uri iesite din uz, 48 aveau pretul mediu sub 25 lei, sustine Cegedim.

Evolutia produselor 2012-2016

“Segmentul supra-reglementat (Rx) a castigat in 4 ani de 6 ori mai putine optiuni suplimentare fata de cel ne-reglementat (OTC)”, arata studiul realizat Cegedim.

Evolutia Rx-urilor 2012-2016

Situatia pietei de Rx in 2016

Produse la risc in 2017

“Fata de 2012, in 2016, aproape 2/3 din Rx sub 25 de lei au avut vanzari in scadere cu mai mult de 50%”, prezinta studiul.

Estimarea valorii Rx in 2017

“Daca aceste estimari se vor adeveri, procentul mediu al taxei clawback va fi in jurul valorii de 24,2% din valoarea produselor Rx”, conchide Cegedim.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri