Piata rezidentiala premium si lux din Capitala a continuat si anul acesta trendul ascendent inregistrat in 2016, iar apetitul cumparatorilor, atat pe zona investitionala, cat si pentru uz personal a urmat acelasi curs, apreciaza Mihaela Pana, partner residential agency C&W Echinox. Totusi, spre deosebire de categoria premium, spune ea, apartamentele de lux nu sunt, de regula, preferate de investitori, deoarece yield-urile obtinute din inchiriere sunt, in general, mult mai reduse. Aceste apartamente sunt de obicei tranzactionate de catre beneficiarii finali.

"Investitorii sunt interesati sa achizitioneze proprietati premium cu preturi situate intre 100.000 -250.000 euro, de preferat in imobile noi, care pot fi ulterior usor de inchiriat. Cei care investesc sunt in principiu persoane tinere ( in varsta de 30-40 ani), care vin din corporatii sau sunt antreprenori si prefera ca din banii economisiti sa faca astfel de achizitii versus depozit bancar. Multi dintre acestia achizitioneaza mai multe apartamente, de regula doua sau cinci", spune Mihaela Pana (foto).

Conform datelor oferite de C&W Echinox, pe segmentele rezidentiale premium si lux yield-urile se situeaza intre 5.5% si 6.5% ca medie, si pot fi influentate de locatie, facilitati si dotarile pe care proprietatea le pune la dispozitie.

"Pentru a-si optimiza riscul, (investitorii - n.r.) prefera sa achizitioneze apartamente la bugete mai mici pentru ca sunt mai usor de revandut, decat sa investeasca in apartamente foarte scumpe care pot fi tranzactionate intr-un interval mai mare de timp. Ideal ar fi ca astfel de achizitii sa fie realizate in locatii diferite si nu in aceleasi zone, dar pastrandu-se criteriile de baza: mijloace de transport, proximitatea fata de parc, zone comerciale, etc", mai arata Mihaela Pana, pentru wall-street.ro.

In opinia sa, in comparatie cu anii trecuti, cumparatorii au o deschidere mult mai mare de achizitie. "Mai nou oamenii doresc sa cumpere in scop investitional locuinte cu suprafete mai mici fata de anii precedenti si sunt mult mai pretentiosi cand vine vorba despre locatie, mijloace de transport, facilitati precum parc, magazine, zone de relaxare, proximitatea fata de locul de munca, etc. Aceste investitii vin pe fondul faptului ca bancile acorda o dobanda foarte mica celor care economisesc, obligandu-i sa-si plaseze economiile in produse imobiliare, in care randamentele sunt mult peste cele oferite de banci".

Mihaela Pana: Momentan nu discutam despre un avans nesustenabil

Cand vorbim de achizitii in scop personal, reprezentatul C&W Echinox spune ca a sesizat o atentie mult mai mare fata de detalii: finisaje interioare si exterioare sau economia utilitatilor. "Apropierea unui apartament de un mijloc de transport sau de un parc poate influenta valoarea unei chirii, la fel cum si un mobilier interior sau o amenajare interioara de calitate superioara, poate sa duca la cresterea chiriei pentru astfel de proprietati. Astazi este indispensabil ca un apartament sa dispuna de cel putin un loc de parcare ca si conditie obligatorie pentru inchiriere", arata managerul.

Pana la finalul lui 2017, Mihaela Pana estimeaza ca piata rezidentiale, in ansamblu, va ramane stabila, cu un trend similar al tranzactiilor comparativ cu prima jumatate a anului atat din punct de vedere al criteriilor pe care le urmaresc cumparatorii, cat si a preturilor. "Momentan nu discutam despre un avans nesustenabil al preturilor constructiilor rezidentiale, dar este important ca viitoarele cresteri sa fie ponderate pentru a da stabilitate pietei".

In acelasi timp, se observa "deschiderea cumparatorilor pentru apartamente off-plan, deoarece dezvoltatorii lanseaza proiectele la un pret mai mic in acest stadiu stimuland astfel cumparatorii sa achizitioneze. Ulterior asistam la cresterea preturilor pe diversele faze de executie ale proiectelor. Am identificat in ultima perioada aparitia unei noi categorii de investitori care achizitioneaza apartamente off-plan cu un discount care le permite revanzarea acestora pana la finalizarea proiectului", conchide Mihaela Pana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri