Scriam in luna august 2016 faptul ca exista o meteahna in piata asigurarilor din Romania, iar aceasta se numeste RCA. Preferata cu precadere de catre asiguratorii cu capital romanesc, RCA continua sa ramana o linie de business neprofitabila pe termen lung, dar care asigura un salt rapid catre pozitii de top in piata de profil. La acel moment, datele statistice centralizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) aratau ca Asirom VIG devenea cea mai recenta companie de asigurari care urca in acest mod, de la pozitia a patra la final de 2015, pana pe primul loc in doar trei luni, la o cota de piata de 15,42%. Recent, insa, City Insurance a cunoscut o crestere, de asemenea, fulminanta, mult peste "succesul" Asirom.

Doar noua societati de asigurare mai vand polite RCA in Romania, dupa ce fostii lideri ai pietei, Astra Asigurari si Carpatica Asig, al caror portofoliu era constituit in proportie de peste 80% din asigurari auto, au falimentat. Alte doua societati care au cunoscut dificultati financiare, Euroins si City Insurance, au reusit sa iasa din situatiile de redresare financiara impuse de ASF.

Tiparul evolutiei situatiei celor patru societati mentionate anterior a fost cat se poate de similar si a parcurs un cumul de etape succesive: subscrieri agresive pe RCA, deteriorarea indicatorilor de lichiditate si solvabilitate (in lipsa unor majorari de capital), dificultati in ceea ce priveste plata daunelor, o crestere semnificativa a petitiilor, urmate de redresare financiara si, eventual, faliment. Astfel, o rata combinata*, in medie, de 130%, in ultimii ani, pe RCA ar fi trebuit sa taie din start elanul oricui asigurator dornic de cota de piata.

Conform informatiilor aparute in presa, Asirom adoptase o strategie agresiva de subscriere pe categorii de clienti cu daunalitate ridicata, in special persoane juridice, mai precis - transportatori, inghitind o mare parte din fostul portofoliu detinut de Astra Asigurari. Ca urmare, impactul nu s-a lasat prea mult asteptat. La finele primului trimestru din 2016, Asirom VIG a subscris prime de asigurare generale si de viata in suma de 374,8 milioane de lei si a devansat serios liderul din 2015 al pietei de profil, Allianz-Tiriac Asigurari, care a inregistrat venituri de 297,3 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de ASF.

Ulterior, la jumatatea lunii aprilie din 2016, un comunicat al companiei arata ca Asirom isi asumase "un rol important in stabilizarea industriei si a absorbit un procent semificativ de clienti RCA, in urma procesului de restructurare a pietei. Ca urmare a cresterii semnificative a politelor si despagubirilor RCA (dublu fata de 2015), Asirom a adoptat masuri de eficientizare a operatiunilor".

Pana la finalul anului, insa, Asirom si-a temperat cresterea pe RCA, o linie de business asemanata, deseori, cu modelul "bulgarelui de zapada", societatea a terminat anul 2016 pe pozitia a treia in piata, dupa volumul subscrierilor, in spatele Allianz-Tiriac Asigurari si Omniasig. Exemplul ultimilor ani a aratat frecvent ca asiguratorii cu un portofoliu preponderent format din RCA au apelat mai mereu la o rostogolire a subscrierilor, la preturi cat mai reduse din nevoia de flux de numerar, pe fondul unor despagubiri tot mai ridicate pe daune morale si vatamari a caror rata de crestere a fost exponentiala.

City Insurance devine lider la subscrieri in piata de asigurari pe 2017

ASF anunta pe 20 iulie anul curent ca a constatat restabilirea situatiei financiare a City Insurance, societate aflata in procedura de redresare financiara pe baza de plan, la data de 31 martie 2017.

"Membrii Consiliului au fost informati despre restabilirea situatiei financiare a asiguratorului la data de 31 martie 2017, in baza documentelor prezentate de catre societate si a verificarilor efectuate de catre directiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de catre actionarul principal existent a unui imprumut subordonat, in numerar, in suma de 50 milioane de euro. In acest sens, Consiliul ASF a dispus inchiderea procedurii de redresare financiara a societatii City Insurance, in conformitate cu prevederile art.20 lit. a) din Legea 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari", potrivit unui comunicat ASF.

Tot la data de 31 martie anul curent, City Insurance a cunoscut poate cel mai important salt in clasamentul subscrierilor de pana acum in piata de asigurari, de pe pozitia a sasea la final de 2016 si a saptea in urma cu un an (sfarsitul primului trimestru din 2016), pana pe primul loc, la o cota de piata de 14%, urmata de Allianz-Tiriac Asigurari cu 13% si Euroins cu 12%.

Astfel, din ultimul raport al ASF, aflam ca City Insurance conduce, in prezent, piata de asigurari din Romania cu un volum al subscrierilor de peste 360 de milioane de lei, ceea ce reprezinta, propriu-zis, o dublare a valorii primelor brute subscrise in aceeasi perioada de anul trecut (165 milioane lei) si aproximativ jumatate din cat a realizat pe intreg anul 2016 (790 milioane lei).

Din totalul primelor brute subscrise de City Insurance in primul trimestru din 2017, RCA a insumat 336 de milioane de lei (o pondere de 93% din total subscrieri) si impreuna cu Euroins controleaza 59% din portofoliul de RCA din Romania. Defalcat, City Insurance controleaza 31,63% din subscrierile RCA la nivel national, iar Euroins o pondere de 27,68%.

De ce ar reprezenta City Insurance un nou lider cu "picioare de lut"? Experienta ultimilor ani a demonstrat ca un portofoliu de peste 90% format din RCA este dificil de gestionat, iar City Insurance, desi a beneficiat de iesirea din redresare financiara si este stabila in prezent, ar putea cunoaste din nou probleme cu resursele financiare pe termen mediu.

De altfel, daca Omniasig, de exemplu, a inregistrat cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA, respectiv 2,03 zile/dosar, cu un procent de 99,47% din dosare platite in termenul legal, City Insurance a avut cea mai mare durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA, respectiv 29,07 zile/dosar, societatea inregistrand si cel mai mare procent de dosare platite peste termenul legal (69,10%), potrivit unei analize ASF, pe semestrul doi din 2016.

De asemenea, daca Allianz-Tiriac Asigurari, de exemplu, a inregistrat cea mai mica durata medie de solutionare a dosarelor de dauna (42,59 zile/dosar), City Insurance a avut si cea mai mare durata a mediei de solutionare a dosarelor de dauna (73,21 zile/dosar), aceasta inregistrand valori cu 37,57% mai mici decat valorile inregistrate in semestrul intai din 2016. Ponderea dosarelor de dauna solutionate de catre City Insurance in termen legal a crescut de la 36,34% in semestrul intai 2016 la 61,52% in semestrul al doilea din 2016.

In decembrie 2016, ASF a amendat compania City Insurance cu 30.000 lei, iar directorul general al societatii, Dan Odobescu, a primit o amenda de 10.000 lei, dupa ce un control inopinat al autoritatii a descoperit nereguli grave, precum nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de dauna RCA si efectuarea platii despagubirilor in afara termenului legal. De asemenea, autoritatea a decis, in 10 aprilie anul curent, retragerea autorizatiei de presedinte al consiliului de administratie si de director general al lui Dan Odobescu si amendarea, din nou, a acestuia.

*Rata combinata reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori financiari din industria asigurarilor. Un nivel al acestui indicator peste 100% arata ca activitatea pe o linie de business este neprofitabila, iar asiguratorul pierde bani in urma vanzarii politelor, obligatiile de plata curente si viitoare fiind mult mai mari decat veniturile incasate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri