Sunt multi antreprenori cunoscuti care afirma, deseori, ca au reusit sa imbine pasiunea cu propriul business. Acesta este si cazul lui Alexandru Printz (foto dreapta), care desi dispune de o experienta semnificativa in domeniul financiar, a lansat la startul acestui an un business in imobiliare, cu accent pe proprietati "exclusiviste", alaturi de asociatul sau Radu Pasca (foto stanga). Mai precis, cel mai important punct in strategia companiei de consultanta imobiliara, denumita chiar Mr. Exclusivitate, este promovarea si reabilitarea Bucurestiului frumos, interbelic. Am incercat, ca urmare, sa aflam de la Alexandru Printz, care ar fi profilul investitorului interesat de astfel de proprietati si ce urmareste - profit sau valoare?

"Mi-am dorit sa pornesc acest business de circa opt ani si am avut curajul doar la inceputul acestui an, alaturi de partenerul meu, Radu. Este un business gandit pe termen lung. Cautam cladiri cu istorie, identificam investitori interesati de reabilitarea acestora, lucram cu arhitecti, firme de constructii si amenajare interioara, astfel incat sa redam farmecul Bucurestiului de altadata. De asemenea, promovarea se face in regim exclusivist. O mare parte din portofoliul nostru nu este disponibil publicului larg, accesul catre acesta facandu-se in mod securizat. Nu vrem sa promovam oricui astfel de proprietati, ci doar celor care si le doresc si le merita", declara Alexandru Printz.

El spune ca un investitor interesat de o proprietate interbelica este atras, in primul rand, de istoria acesteia, apoi de linia arhitecturala si nu in ultimul rand de locatie. "Profilul investitorului in cladiri istorice este diferit. Vorbim de un om care si-a cladit averea in diferite domenii de activitate, nu toate conectate cu domeniul imobiliar, dar al carui motiv principal de investitie este faptul ca a ajuns la un nivel care sa ii permita astfel de investitii si in plus, are dorinta de a da valoare comunitatii din care face parte. Nu vorbim de un investitor 100% altruist, ci vorbim de un investitor echilibrat, cu bugete permisive, care cauta povestea din spatele investitiei si abia apoi randamentul. Avem exemple nenumarate de Cenusarese devenite Printese peste noapte in toata zona ultracentrala a Bucurestiului".

Alexandru Printz subliniaza, de asemenea, ca majoritatea investitorilor nu sunt romani. "Avem cetateni englezi, arabi si israelieni care cumpara astfel de cladiri si le renoveaza deoarece le recunosc potentialul. Romanii inca sunt reticenti si privesc lista de imobile doar din punct de vedere al riscului seismic sau al urgentei acestora, fara a intelege adevarata valoare din spatele reabilitarii. Investitorii straini cunosc aceste aspecte si profita de lipsa de cultura investitionala si de reticenta romanilor. Strainii stiu ca le pot reabilita, le pot reda farmecul si pot avea randamente substantiale care depasesc orice alt tip de investitie de pe piata imobiliara".

Randamente mai ridicate decat ale cladirilor de birouri clasa A

"In general aceste cladiri se preteaza scopului comercial, devenind sedii de birouri pentru companii de success, muzee si doar in anumite cazuri resedinte private. Cele mai multe iau insa calea comerciala, fiind la mare cautare dupa reabilitare. Pretul de inchiriere al unei astfel de cladiri concureaza si de multe ori depaseste pretul pe metru patrat al unei cladiri de birouri clasa A, iar randamentul investitorului este de multe ori peste doua cifre", mai spune reprezentantul Mr. Exclusivitate.

Cu toate acestea, "astfel de achizitii nu se fac pentru profitul imediat, ci pentru randamentul pe termen lung. Investitia principala depinde de tipul cladirii, daca este sau nu monument istoric, tip de monument, arhitectura, gradul de deteriorare al interiorului si al exteriorului, necesarul de reabilitare al structurii s.a.m.d.. Daca vorbim de cladirile ultracentrale care poarta inca amprenta micului Paris de odinioara, avem in majoritate cladiri monument istoric clasa A si B. Aici interventia de restaurare porneste de la o evaluare a gradului de risc al structurii acesteia", adauga Alexandru Printz.

Asadar, restaurarea structurii este o activitate costisitoare, dar in general cladirile din centrul Bucurestiului au o fundatie solida, care nu necesita investitii substantiale. "Exteriorul si interiorul solicita insa la maxim latura minutioasa a restauratorului, care trebui sa respecte cu exactitate arhitectura originala pana in cele mai mici detalii. Se lucreaza cu firme de arhitectura si design specializate, noi avand o relatie stransa pe parte de restaurare si design cu Casa Foca. Costurile aferente unei astfel de restaurari pot ajunge si la dublul costului de achizitie in anumite cazuri si perioada de intrare pe profit a investitiei este semnificativ mai lunga decat a unei investitii clasice, in functie de complexitatea proiectului", mai spune antreprenorul.

Ce dificultati sunt legate de investitia intr-o vila istorica

"Zona seismica si ambiguitatea strategiei administratiei locale, reduc apetitul institutiilor financiare de a credita astfel de investitii. Cand nu ai un partener financiar pe masura si nici o cultura investitionala clara, apetitul de risc al investitorilor locali este redus si automat dorinta acestora de implicare in astfel de proiecte", arata Alexandru Printz.

In opini sa, investitorii romani nu au bugetele necesare de achizitie si reabilitare a astfel de cladiri cu fonduri proprii si au nevoie de sprijinul bancilor.

"Fondurile care sprijineau investitorii locali sa reabiliteze cladiri de patrimoniu au fost o binefacere pentru piata. Multe cladiri si-au recastigat frumusetea demult pierduta. Nu cunosc motivele pentru care s-a renuntat la aceste masuri, dar impactul in reducerea apetitului de achizitie a fost semnificativ. Din pacate, peste 60% din portofoliul de imobile istorice de patrimoniu din centrul Bucurestiuui sunt achizitionate de investitori straini prin intermediul unor companii locale create special in acest scop. Lisa de viziune, fonduri sau dorinta de a face lucrurile sa mearga in directia potrivita descriu cel mai bine aceasta piata", conchide Alexandru Printz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri