Actiunile producatorului clujean de bauturi spirtoase Prodvinalco (VAC) si-au dublat valoarea in 2017, reusind astfel sa ocupe primul loc in clasamentul castigurilor aduse de companiile listate pe AeRO, piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Compania a beneficiat recent de reducerea accizelor pe alcool, marindu-si de patru ori profitul in ultimul an.

Pe AeRO sunt listate companii mici si mijlocii, acest lucru, precum si faptul ca fondurile de pensii si majoritatea fondurilor de investitii nu pot face plasamente pe aceasta piata din cauza constrangerilor legislative, fac din AeRO un teren investitional adresat aproape exclusiv investitorilor persoane fizice.

Aproape 290 de companii sunt listate pe AeRO, insa majoritatea inregistreaza foarte rar tranzactii. Prodvinalco este una dintre cele mai tranzactionate 10 firme din piata, de la inceputul anului titlurile societatii reusind sa aduca investitorilor un castig de 101%.

Compania din Cluj si-a marit de patru ori profitul in 2016, ajungand la un rezultat net de 10,9 mil. lei, in vreme ce afacerile au crescut cu 75%, la 41,3 mil. lei. Evolutia foarte buna a fost datorata in primul rand reducerii pretului la bauturile spirtoase vandute si, ca urmare, a cresterii substantiale a vanzarilor (6,4 mil. l bauturi vandute in 2016 vs 3,8 mil. l bauturi vandute in 2015). Scaderea preturilor a venit in contextul in care la 1 ianuarie 2016 acciza pe alcool pur s-a redus cu 30%. Printre principalele branduri aflate in portofoliul Prodvinalco se afla Carpathia (votca) si Senator (bitter).

Citeste si:
CBRE: Bucurestiul domina piata de spatii de birouri din ECE
CBRE: Bucurestiul domina...

Cea mai populara actiune de pe AeRO a adus castiguri de aproape 50%

Actiunile Bittnet Systems (BNET), furnizor de solutii si training IT&C, au fost de departe cele mai populare pe AeRO in 2017, acestea inregistrand tranzactii totale de 4,4 mil. lei, comparativ cu 1,7 mil. lei in cazul companiei aflata pe locul doi in clasamentul lichiditatii – Life is Hard (LIH).

Pe hartie, valoarea unei actiuni BNET a scazut cu 25% anul acesta, insa luand in calcul faptul ca firma condusa de fratii Logofatu a distribuit in iunie o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta, dupa o majorare de capital, randamentul total din 2017 ajunge la 47%. De asemenea, actionarii Bittnet au mai putut sa subscrie in aprilie actiuni BNET la un pret sub cel din piata, ca urmare a unei alte majorari de capital.

In topul actiunilor de pe AeRO care au crescut cel mai mult anul acesta se afla si Comnord Bucuresti (COSC) si Imotrust Arad (ARCV), doua companii care activeaza in sectorul imobiliar. Astfel, actiunile companiei de constructii Comnord au urcat cu 46%, in vreme ce dezvoltatorul imobiliar Imotrust crescut cu 42%.

O evolutie pozitiva in 2017 a avut si Life is Hard, compania de software aducand investitorilor un randament de 34%. Life is Hard a anuntat saptamana trecuta inceperea unui nou proiect, 24Auction.ro, o platforma de licitatii online B2B pentru lichidarea stocurilor de marfa.

Citeste si:
PwC Romania anunta promovarea a opt directori
PwC Romania anunta promovarea...

Doar 3 din cele mai tranzactionate 10 companii de pe AeRO au adus pierderi investitorilor de la inceputul anului, acestea fiind Braiconf (-17%), Iproeb (-11%) si Argus (-3%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reducerea deseurilor alimentare: Winnaw atrage o noua investitie