Grupul A&D Pharma, unul dintre cele mai mari grupuri farmaceutice din Romania, ofera servicii integrate de import, distributie si retail pentru produse farmaceutice prin liniile de business Mediplus, Sensiblu, Punkt si A&D Pharma Marketing & Sales. Robert Popescu, care conduce afacerea de un miliard de euro, a vorbit pentru wall-street.ro despre provocarile din retailul farmaceutic si rezultatele financiare obtinute de fiecare linie de business a grupului.

Cu o prezenta de 23 de ani pe piata locala, grupul A&D Pharma opereaza in prezent patru linii de business - Mediplus, Sensiblu, Punkt si A&D Pharma Marketing & Sales.

Despre retailul farmaceutic din Romania

In Romania sunt in jur de 7.800 farmacii, dintre care circa 400 sunt proprietati publice, iar aproape 1.000 se afla in Bucuresti.

“Ca sa faci o farmacie, avand in vedere ca numarul de farmacii din Romania e limitat si nu poti face decat daca obtii dreptul altuia care l-a obtinut deja, adica sa cumperi licenta. Licentele variaza de la cateva zeci de mii de euro, in functie de oras, de numarul farmaciilor din acea zona. In Bucuresti licentele sunt in jur de 50.000 euro. Cu toate acestea, valoarea interesului celor care vor sa investeasca in a face farmacii in Bucuresti a scazut semnificativ, pentru ca din ce in ce mai multi oameni inteleg ca a face un business farmaceutic este, sincer, o intreprindere foarte dificila dat fiind ca lucrezi cu marje foarte mici. Marja pentru medicamente in Romania in clipa de fata este undeva la 13,5-14% din valoarea medicamentelor pe care le vinzi. In principiu, un business de retail care lucreaza cu o marja de 18-19% nu poate sa isi plateasca si personalul si chiria, pentru ca 35-40% din consumul farmaciei este chiria, inca vreo 35%-40% sunt costurile cu personalul si restul sunt alte costuri, administratie, utilitati, mentenanta”, explicat Robert Popescu, CEO A&D Pharma.

In prezent, grupul A&D Pharma detine in jur de 500 de farmacii Sensiblu si estimeaza ca lantul de farmacii Punkt va ajunge la un numar de 100 unitati pana la sfarsitul anului. Grupul investeste anual in jur de 20 milioane euro in farmacii pentru a le reamenaja sau schimba locatia, fara a lua in calcul achizitiile. Pentru a deschide o noua farmacie in Romania costurile incep de la 25.000 euro pana la 40.000 euro, in functie de dimensiunea locatiei.

"O farmacie, dupa estimarile noastre, reuseste sa atinga pragul de break-even dupa 15-18 luni. Daca ai face o singura farmacie ar fi simplu, pierzi in primul an iar dupa vreo 18 luni incepi sa castigi, daca, insa, creezi mai multe farmacii unele incep sa fie pe plus dar cele noi vor fi pe minus. Piata este foarte agresiva, sunt multe companii si chiar lanturi care se comporta ca discounteri in piata, ceea ce fac ca lanturile de 100-200 farmacii sa aiba rezultate negative", a mai spus Robert Popescu.

Rezultatele financiare ale lanturilor de farmacii Punkt si Sensiblu

Lantul de farmacii Sensiblu a realizat anul trecut cifra de afaceri de 372 milioane euro si un profit de 7 milioane euro. In acelasi timp, farmaciile Punkt au inregistrat in 2016 pierderi de 2 milioane euro, avand o cifra de afaceri de 16 milioane euro. Astfel, profitul total A&D Pharma din retail a fost de circa 5 milioane euro.

“Daca am continua sa facem in urmatorii 5 ani dezvoltarea lantului Punkt, probabil ca lantul va fi pe pierdere in toata aceasta perioada. Daca am reduce viteza dezvoltarii si daca procentual numarul de farmacii pe care le deschidem scade fata de numarul farmaciilor existente care trec pe profit, evident ca la un moment dat unitatile care vor fi pe profit vor echilibra unitatile cu pierderi”, a adaugat CEO-ul A&D Pharma.

Investitii de peste 10 mil. euro in depozitele Mediplus

Unul din trei medicamente care pleaca din fabrici a trecut prin depozitele grupului A&D Pharma. Astfel, Mediplus se afla pe primul loc in topul distribuitorilor de medicamente din Romania cu cifra de afaceri de 888 milioane euro, inregistrata in 2016. Afacerile companiei sunt intr-o continua crestere, dat fiind ca a incheiat anul 2015 cu cifra de afaceri de 746 milioane euro.

Seful A&D Pharma sustine ca tinteste anul acesta sa ajunga Mediplus la afaceri de un miliard de euro, dar avand in vedere schimbarile din industria farmaceutica ar putea fi si mai putin de atat.

Mediplus are 10 locatii pentru depozite in care se investesc anual peste 10 milioane euro ca sa imbunatateasca serviciile. Anul acesta compania a investit 1,5 milioane euro in echipamentele pe care le folosesc angajatii din depozite.

Programul Respiro care uneste in jur de 700 de farmacii indepenente

Proiectul Respiro, infiintat de A&D Pharma in august 2016, este un program de fidelizare si dezvoltare a activitatii de distributie. Aceasta sectiune a afacerii Mediplus are rolul de a construi relatii mai apropiate cu un numar important de farmacii independente. Compania a reusit sa integreze in jur de 700 de farmacii independente pana in prezent si se presupune ca va ajunge la o retea de 1.000 de unitati pana la finalul anului 2017.

Pe langa avantajele comerciale, farmaciile partenere Respiro pot accesa o serie de beneficii integrate, de la optimizarea costurilor operationale, pana la implementarea programelor de instruire a echipelor de farmacisti.

“Respiro este un proiect prin care Mediplus incearca sa isi apropie cat mai mult clientii cei mai importanti. Distributia este teoretic un mediu extrem de concurential, cel putin distribuitorii mari nationali din Romania au in esenta acelasi portofoliu. Cu totii avem conditii aproximativ similare, dar felul in care o farmacie vrea sa cumpere de la un distribuitor tine de servicii, de capacitatea de a onora o comanda cat mai repede, tine de capacitatea de a avea stoc si disponibilitate pe produse cat mai mare. Pe langa pret, exista un numar de alte argumente comerciale cu care un distribuitor poate sa se diferentieze concurential fata de ceilalti”, a prrecizat Robert Popescu.

Farmaciile partenere Respiro sunt fie farmacii independente cu un singur punct de lucru, fie lanturi regionale din toata tara. Acestea sunt cel mai bine reprezentate in judetele Constanta, Galati, Sibiu, Cluj si Prahova, iar A&D Pharma tinteste sa consolideze reteaua la nivel national.

Grupul farmaceutic A&D Pharma este condus de Robert Popescu, iar in actionariatul grupului se afla Walid Abboud, Roger Akoury, Ludovic Robert si Michel Eid.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri