Declaratiile ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa, cu privire la bancile care utilizeaza optimizari fiscale pentru a nu plati impozit pe profit la stat au la baza controale fiscale relizate la doua banci care activeaza pe piata din Romania. La ambele au fost finalizate inspectiile fiscale si in ambele cazuri “au fost stabilite debite suplimentare”.

Intr-un raspuns transmis de Ministerul Finantelor la solicitarea wall-street.ro, se arata ca „Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a selectat pentru efectuarea verificarii si a finalizat inspectii fiscale la doua banci care au inregistrat pierderi fiscale”.

Potrivit institutiei, „la ambele banci a fost modificata baza de impunere, in sensul retratarii anumitor cheltuieli inregistrate de acestea, cheltuieli reprezentand dobanzi si pierderi din vanzarea de credite neperformante. La ambele banci verificate au fost stabilite debite suplimentare”, se subliniaza in raspunsul MFP.

Minsitrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat in repetate randuri ca o parte din bancile din Romania au inregistrat pierderi nejustificate in ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor. El a subliniat ca din cele 46 de banci existente in Romania (din care doar 36 sunt active in prezent-n.r.) , 31 nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani, iar 15 au platit.

Premierul Tudose promite "reglementari fiscale, tintite pe domeniu"

Premierul Mihai Tudose a mai nunatat declaratiile si a spus, la un post de televiziune, ca „din 40 de banci, avem 20 de banci bune, 19 care-si revin si una care continua sa creada ca e mai desteapta decat noi, romanii”.

El a precizat ca ministrul de Finante, Ionut Misa, a avut deja o discutie cu reprezentanti ai bancilor care activeaza in Romania privind profiturile realizate si ca acestea au cateva saptamani ”sa-si regandeasca strategia”. In caz contrar, exista posibilitatea adoptarii unor masuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publica a unor date despre anumite banci.

”Venim cu diverse lucruri pe reglementari fiscale, tintite pe domeniu”, a punctat Tudose.

Guvernul anuntat deja ca vrea sa creasca baza pentru calcularea impozitului pe profit la companii, inclusiv la banci.

Intr-un proiect de OUG se subliniaza faptul ca o companie nu-si poate deduce din baza de impozitare valoarea creantelor instrainate decat in limita unui plafon de 30%. In prezent, acestea sunt deductibile integral, conform Codului Fiscal in vigoare.

Deducerile pentru creantele instrainate se limiteaza

In motivarea proiectului de OUG, Ministerul Finantelor arata de altfel ca masura tinteste mai ales sistemul bancar: "In situatia in care, din analizele efectuate asupra modalitatii de stabilire a impozitului pe profit s-au evidentiat efecte fiscale importante generate de instrainarea creantelor, mai ales in sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli in sensul limitarii valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal".

"Avand in vedere amploarea fenomenului de cesionare a creantelor, in special a celor din domeniul bancar, precum si faptul ca acestea sunt instrainate pentru sume infime raportate la valoarea creantelor/imprumuturilor, valoare considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, in vederea diminuarii impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora. Aceasta limitare aduce acelasi regim fiscal, aplicabil in prezent pentru creantele scoase din gestiunea contribuabililor, platitori de impozit pe profit, ca urmare a neincasarii", se mai arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri