Dezvoltarea imobiliara, fie ea premium sau nu, a fost stimulata intotdeauna de catre toti factorii economici ai zonelor in care se afla. Situatia economica a Romaniei din ultimii ani a incurajat deschiderea unor noi centre ale multinationalelor, in special in zona de nord a Capitalei, creand astfel noi locuri de munca, potential financiar de cumparare de locuinte si interes pentru achizitii imobiliare. In acelasi timp a crescut si cererea pe segmentul inchirierii de proprietati si concomitent de investitii, din partea romanilor, in active imobiliare cu randament superior majoritatii capitalelor europene. Si cetatenii straini au dezvoltat un apetit pentru piata imobiliara din Bucuresti, aflata in plina crestere, dar, cu toate acestea, cumparatorii de locuinte premium sunt preponderent romani.

"Atat timp cat exista o cerere, sustinuta economic, pentru proprietatile premium, vor exista si dezvoltatori care studiaza si tin cont de dorintele clientilor si vor sa ofere un produs de calitate. In prezent exista proiecte in curs de construire cu termene de finalizare pana la finalul anului, dar sunt si multe proiecte pentru care se fac demersuri si cercetari inainte de a fi lansate, proiecte care urmeaza sa inceapa in urmatorul an si care vor acoperi cererea in continuare. Yield-ul obtinut din proprietatile aflate in Nordul Bucurestiului a fost constant in ultima perioada de 6-8%/an, solicitarile pentru inchiriere in continua crestere tinand pasul cu livrarea de noi proprietati premium", spune Florin Postoaca, manager departament investitii Nordis Properties.

Potrivit informatiilor Nordis, proprietatile cu doua camere se inchiriaza la 500-1.200 euro, cele de trei camere la 900-1.800 euro, iar cele de 4 camere la 1.800 – 3.000 euro. "Diferentele sunt date in primul rand de zone. Cele mai accesibile sunt proprietatile din zona de nord (Baneasa, Pipera), iar cele mai scumpe sunt in zonele de centru-nord: Primaverii, Kiseleff, Dorobanti - Capitale. Zona premium - Herastrau - Soseaua Nordului este o zona care are o gama foarte variata de proprietati, astfel incat aici putem intalni si proprietati situate la limita inferioara de pret, cat si la cea superioara (diferentele fiind date de calitatea imobilului, finisajele folosite si privelistea proprietatii, mai scumpe fiind cele catre o zona verde)", mai spune Florin Postoaca.

Chiriasii de lux vin din multinationale

In opinia sa, chiriasii dispusi sa plateasca aceste niveluri de chirie sunt in general expati, diplomati, manageri de multinationale sau proprietari de business-uri locale de mare succes. "Proprietatile din aceste zone ofera o multitudine de facilitati pentru chiriasi. In primul rand, vobim doar de proprietati noi, cu finisaje de calitate superioara, mobilier de lux, dotari tehnice si electrocasnice de ultima generatie, garaj subteran. Multe dintre imobile beneficiaza de paza permanenta, sistem de supraveghere video, piscina sau sala de fitness", arata managerul Nordis Properties.

De asemenea, cresterea venitului si relaxarea conditiilor de creditare a usurat pentru clienti procesul de achizitie a unei proprietati, oferindu-le posibilitatea de a majora bugetul, pentru a obtine o calitate superioara a finisajelor si a constructiei, fara a mai fi constransi de o suma fixa.

Citeste si:
Regina Maria lansează pachete medicale pentru studenți. Ce conțin...
Regina Maria lansează pachete...

"Avansul veniturilor de ambele parti intr-un cuplu, stimuleaza cresterea natalitatii si astfel nevoia de a face un upgrade la o proprietate cu mai multe camere, situata intr-un complex care ofera facilitati potrivite unei familii, locuri de joaca pentru copii, spatii comune mai generoase in curtea complexului, apropierea fata de parcuri, gradinite si toate facilitatile vietii moderne", conchide Florin Postoaca, pentru wall-street.ro.

Sursa foto: karamysh / Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri