Dezvoltarea imobiliara, fie ea premium sau nu, a fost stimulata intotdeauna de catre toti factorii economici ai zonelor in care se afla. Situatia economica a Romaniei din ultimii ani a incurajat deschiderea unor noi centre ale multinationalelor, in special in zona de nord a Capitalei, creand astfel noi locuri de munca, potential financiar de cumparare de locuinte si interes pentru achizitii imobiliare. In acelasi timp a crescut si cererea pe segmentul inchirierii de proprietati si concomitent de investitii, din partea romanilor, in active imobiliare cu randament superior majoritatii capitalelor europene. Si cetatenii straini au dezvoltat un apetit pentru piata imobiliara din Bucuresti, aflata in plina crestere, dar, cu toate acestea, cumparatorii de locuinte premium sunt preponderent romani.

"Atat timp cat exista o cerere, sustinuta economic, pentru proprietatile premium, vor exista si dezvoltatori care studiaza si tin cont de dorintele clientilor si vor sa ofere un produs de calitate. In prezent exista proiecte in curs de construire cu termene de finalizare pana la finalul anului, dar sunt si multe proiecte pentru care se fac demersuri si cercetari inainte de a fi lansate, proiecte care urmeaza sa inceapa in urmatorul an si care vor acoperi cererea in continuare. Yield-ul obtinut din proprietatile aflate in Nordul Bucurestiului a fost constant in ultima perioada de 6-8%/an, solicitarile pentru inchiriere in continua crestere tinand pasul cu livrarea de noi proprietati premium", spune Florin Postoaca, manager departament investitii Nordis Properties.

Potrivit informatiilor Nordis, proprietatile cu doua camere se inchiriaza la 500-1.200 euro, cele de trei camere la 900-1.800 euro, iar cele de 4 camere la 1.800 – 3.000 euro. "Diferentele sunt date in primul rand de zone. Cele mai accesibile sunt proprietatile din zona de nord (Baneasa, Pipera), iar cele mai scumpe sunt in zonele de centru-nord: Primaverii, Kiseleff, Dorobanti - Capitale. Zona premium - Herastrau - Soseaua Nordului este o zona care are o gama foarte variata de proprietati, astfel incat aici putem intalni si proprietati situate la limita inferioara de pret, cat si la cea superioara (diferentele fiind date de calitatea imobilului, finisajele folosite si privelistea proprietatii, mai scumpe fiind cele catre o zona verde)", mai spune Florin Postoaca.

Chiriasii de lux vin din multinationale

In opinia sa, chiriasii dispusi sa plateasca aceste niveluri de chirie sunt in general expati, diplomati, manageri de multinationale sau proprietari de business-uri locale de mare succes. "Proprietatile din aceste zone ofera o multitudine de facilitati pentru chiriasi. In primul rand, vobim doar de proprietati noi, cu finisaje de calitate superioara, mobilier de lux, dotari tehnice si electrocasnice de ultima generatie, garaj subteran. Multe dintre imobile beneficiaza de paza permanenta, sistem de supraveghere video, piscina sau sala de fitness", arata managerul Nordis Properties.

De asemenea, cresterea venitului si relaxarea conditiilor de creditare a usurat pentru clienti procesul de achizitie a unei proprietati, oferindu-le posibilitatea de a majora bugetul, pentru a obtine o calitate superioara a finisajelor si a constructiei, fara a mai fi constransi de o suma fixa.

"Avansul veniturilor de ambele parti intr-un cuplu, stimuleaza cresterea natalitatii si astfel nevoia de a face un upgrade la o proprietate cu mai multe camere, situata intr-un complex care ofera facilitati potrivite unei familii, locuri de joaca pentru copii, spatii comune mai generoase in curtea complexului, apropierea fata de parcuri, gradinite si toate facilitatile vietii moderne", conchide Florin Postoaca, pentru wall-street.ro.

Sursa foto: karamysh / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri