Tomas Manjon, co-fondator al grupului spaniol Mantor, dezvoltator imobiliar care a primit recent aprobarea pentru Planul Urbanistic Zonal al ansamblului de locuinte Trastevere, apreciaza ca piata rezidentiala din Romania dispune de un potential ridicat, deoarece "exista o cerere foarte mare pentru locuintele existente, alimentata de cresterea salariilor populatiei si accesul facil la finantare. Pe de alta parte, riscurile principale sunt reprezentate de modificarea pretului la terenuri, care depinde de economie, precum si de lipsa de siguranta juridica, care tine de politica". Afla de ce ar schimba investitorul spaniol cota de TVA aplicata la achizitia de locuinte si ce proiecte rezidentiale pregateste grupul Mantor pentru 2018.

Ansamblul rezidential Trastevere va fi dezvoltat de catre Mantor in Capitala pe Bulevardul Erou Iancu Nicolae si reprezinta primul proiect al grupului spaniol in Romania. Trastevere va avea un regim de inaltime de P+6, format din 54 de apartamente si se va intinde pe o suprafata de aproximativ 6.000 mp. Valoarea investitiei realizate de Mantor se ridica la 6,5 milioane euro, plus TVA.

"Noi avem o experienta ampla ca antrepreneror general, dar Trastevere este primul proiect creat de Mantor in calitate de dezvoltator pentru piata din Romania. Pasul urmator este sa depunem documentatia pentru autorizatia de constructie, ca sa putem incepe lucrarile si sa finalizam proiectul in vara anului 2018, asa cum am planificat", spune Tomas Manjon (foto). Fondatorii grupul Mantor au un portofoliu format din 16 proiecte de constructii premium si de lux, care insumeaza peste 500.000 mp in Spania si Romania.

Tomas Manjon arata ca proiectul Trastevere este inspirat de celebrul cartier, cu acelasi nume, din Roma. "Trastevere va dispune de apartamente gandite pentru clasa middle-high care incepe sa se consolideze in Romania. Fiind in apropiere de scolile internationale, este un proiect special gandit pentru familii, si ofera mai multe facilitati pentru petrecerea timpului", afirma investitorul.

Cu privire la devoltarile imobiliare viitoare din Romania, Tomas Manjon spune ca Mantor se afla in faza de "Due Diligence" pentru alte doua terenuri. "Dorim sa demaram alte doua proiecte inspirate de cartiere cunoscute din Europa si SUA, in 2018. Unul in zona Pipera, iar celelalt in zona Calea Victoriei". La momentul de fata, Mantor executa si alte patru lucrari ca antreprenor general, cu un buget cumulat de aproximativ 7 milioane de euro + TVA: o cladire in zona Cotroceni, o cladire in strada Docentilor, o cladire in zona Amzei (fosta casa Mita Biciclista) si o fabrica in Urlati, langa Ploiesti.

Tomas Manjon: O cota mai mica de TVA ar aduce mai multi bani Statului

Piata rezidentiala dispune de un "potential ridicat, deoarece exista o cerere foarte mare pentru locuintele existente. Practic exista cumparatori pentru toate locuintele la pret accesibil, in orice segment", apreciaza investitorul. Totusi, "as schimba TVA-ul: exista o diferenta prea mare pentru apartamentele care depasesc 450.000 lei (19%, fata de 5% pentru cele cu pret mai mic de 450.000 lei). As impune 2 transe de 7% si 11% de exemplu. Sau chiar o singura transa de 11%. Sunt convins ca o cota mai mica de 19% ar aduce mai multi bani statului, deoarece volumul de tranzactii ar creste semnificativ. Cota de 19% este o bariera foarte mare pentru multi dintre cumparatori".

In opinia sa, "riscurile principale sunt reprezentate de modificarea pretului terenurilor, care depinde de economie, precum si de lipsa de siguranta juridica, care tine de politica. Gradul de incertitudine implicat de dezvoltarea unui proiect imobiliar in Romania este destul de ridicat. In orice moment se poate modifica o norma care te impiedica, ori un aviz care te poate bloca total. Sunt prea multe norme si se modifica prea des".

El mai arata ca activitatile de antreprenor general si dezvoltator imobiliar au fost desfasurate in paralel de catre grupul Mantor in Romania, odata cu iunie 2015, "doar ca proiectele imobiliare au un termen de pregatire destul de mare, astfel ca abia acum vedem rezultatele primului proiect (Tratevere - n.r.). Noi vom continua cu ambele activitati in paralel, asa cum am facut de cand am ajuns in Romania, in 2007". Compania dispune si de un al treilea sector de activitate: property si facility management, desfasurat sub numele Facilitec, companie care a intrat in grupul Mantor in octombrie 2015.

Mantor este un grup de companii fondat de trei parteneri spanioli (Tomas Manjon, Diego Stuyck, David Tortosa) in anul 2015. Prezent pe piata din Romania, grupul are patru divizii: dezvoltare imobiliara, antreprenor general, amenajari interioare si property & facility management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri