In dimineata zilei de 11 martie 2004, Madridul a fost zguduit de cel mai sangeros atac terorist din istoria moderna a Europei, dupa ce mai multe rucsacuri incarcate cu TNT au explodat in patru trenuri din capitala Spaniei. Atacul a produs cel putin 199 de morti si 1467 de raniti. La 13 ani de la nefericitul eveniment, teroristii au lovit din nou Spania, intr-un dublu atentat la Barcelona si Cambrils, care a dus la moartea a 15 persoane si ranirea a peste 150.




Pe 17 august, in jurul orei locale 17:00 (18:00 ora Romaniei), o furgoneta alba a lovit multimea pe bulevardul Ramblas, cel mai frecventat bulevard din Barcelona de catre turistii spanioli si straini. Furgoneta s-a deplasat aproximativ 500 de metri, in zig-zag, inainte de a se opri intr-un chiosc de ziare. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Dupa patru zile de fuga, teroristul care a condus furgoneta a fost identificat si impuscat de catre politisti, la Subirats, un sat aflat in mijlocul unei regiuni viticole, la 50 de kilometri de Barcelona.

La cateva ore dupa atacul din Barcelona, in jurul orei locale 00:00, un nou atac, cu acelasi mod de operare, a avut loc la Cambrils, la 120 de kilometri sud de Barcelona. Un audi A3 a intrat in multime pe faleza statiunii balneare, acesta a fost vizat de focurile de arma ale politiei catalane, iar patru dintre cei cinci teroristi aflati la bordul vehicului au fost ucisi pe loc, in timp ce al cincilea, ranit grav, a murit cateva minute mai tarziu. Sase civili au fost raniti de vehicul.

Atentatele au fost puse la cale de catre o celula jihadista, formata din 12 membri. Acestia isi desfasurau activitatea intr-o casa din localitatea Alcanar, situata la sud de Barcelona, care a fost aruncata in aer accidental de catre membrii gruparii. In deflagratie a murit imamul care i-ar fi radicalizat pe ceilalti membrii ai gruparii. Intre daramaturi, politia a descoperit o mare cantitate de butelii de butan, acetona, apa oxigenata, bicarbonat si o multime de cuie, care urmau sa fie folosite ca schije si detonatoare in vederea declansarii exploziei. Din cei 12 membri ai gruparii jihadiste, 8 dintre acestia au decedat, iar patru dintre ei au fost capturati de catre autoritati.

Dupa audierile celor 4 membri care au supravietuit, unul dintre ei a marturisit faptul ca atacurile de la Barcelona si Cambrils au venit ca un plan B, acestia pregatind initial un atac cu bombe, insa explozia provocata accidental la casa unde erau depozitate materialele explozive le-a dat planurile peste cap.

Masinile, folosite in 9 atentate din Europa in ultimul an

In ultimul an, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie si Suedia sunt tarile din Europa care au fost zguduite de atentate teroriste in care au fost folosite masini cu care atacatorii au intrat in multime, ducand astfel la moartea a peste 130 de oameni. Seria atacurilor a inceput la Nisa pe 14 iulie 2016 si a continuat cu incidente similare la Stockholm, Berlin, Paris, Londra, Barcelona si Cambrils, conform News.ro.

Paris

Sase soldati din brigada anti-tero Sentinelle au fost raniti la 9 august, cand un BMW negru a intrat in ei in suburbia Levallois-Perret, la sase kilometri de centrul Parisului. Desi atacul nu a fost catalogat, oficial, drept un act terorist, ministrul de Interne Gerard Collomb l-a definit ca fiind "deliberat“, iar ancheta a fost preluata de sectia antiterorista a procuraturii din Paris. Soferul, Hamou Benlatreche, este un barbat de cetatenie algeriana cu resedinta in Franta.

Londra: atac islamofobic

La 19 iunie, un cetatean galez de 47 de ani, Darren Osorne, a lovit cu masina un grup de musulmani care ieseau de la rugaciunea de la miezul noptii, la incheierea Ramadanului, langa moscheea Finsbury Park din nordul Londrei. Noua persoane au fost ranite in urma atacului, iar un om a murit pe loc. Totusi, politia a anuntat ca acesta a murit inainte de atac, din cauza unui atac de cord. "Am facut ceea ce aveam de facut“, a spus agresorul dupa comiterea atacului.

Londra: London Bridge

In noaptea de 3 iunie, o masina a intrat in pietonii aflati pe London Bridge. Dupa coliziune, cei trei ocupanti ai masinii au coborat si au intrat in piata produselor alimentare Borough din apropiere si au injunghiat mai multe persoane. In urma atacului, opt oameni si-au pierdut viata si peste 40 au fost raniti.

Stockholm

Patru persoane au fost ucise si 15 ranite pe 7 aprilie, cand un camion a intrat in multimea de pe strada Drottninggatan, o zona pietonala din centrul capitalei Suediei si una dintre strazile comerciale cele mai circulate. Premierul Suediei, Stefan Lofven, a spus ca a fost un "atac terorist“.

Londra: Westminter

Pe 22 martie, un SUV a intrat in multimea de pe Podul Westminster. Dupa ce a abandonat masina, soferul l-a atacat cu un cutit pe unul dintre ofiterii de paza de la Palatul Parlamentului britanic. Patru persoane au fost ucise in atac si o a cincea, o romanca , a murit cateva zile mai tarziu, ca urmare a leziunilor suferite dupa ce a cazut in Tamisa. Atacatorul, identificat ca Khalid Masood - al carui nume a fost Adrian Russell Ajao inainte de a converti la Islam - a fost un cetatean britanic si a fost impuscat de Politie in timp ce incerca sa intre in Parlament.

Berlin

Un camion a intrat intr-un targ de Craciun pe 19 decembrie 2016. In urma atacului, 12 persoane au murit si alte 48 au fost ranite. Atacatorul, tunisianul Anis Amri, a fost ucis patru zile mai tarziu, de catre Politia din Milano. Camionul folosit in atac a fost furat de la un sofer polonez, care a fost ucis de Amri si a devenit a douasprezecea victima a atacului.

Nisa

Anul trecut, pe 14 iulie, 85 de persoane au murit dupa ce un camion a intrat in multimea adunata pe Promenade des Anglais din Nisa pentru a urmari festivitatile de Ziua Frantei. Atacatorul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, care a fost ucis de Politie, era cetatean tunisian rezident in Franta.

Organizatia Stat Islamic a amenintat, recent, Italia cu atacuri teroriste. Nu este prima data cand aceasta tara este amenintata de catre gruparea terorista. Incepand din aprilie 2016, islamistii au amenintat Roma.

"Cand va veni marea maree vor fi cucerite Bagdadul, Damascul, Ierusalimul, Ammanul, Constantinopolul, Teheranul si Roma”, a spus atunci unul dintre membrii gruparii Statul Islamic

Pe 28 aprilie, au circulat pe internet mesaje amenintatoare, cu semnatura ISIS, vizand locuri-simbol italiene, din Roma si din Milano. Autoritatile au dat asigurari atunci ca nu exista “elemente concrete noi de alarma”, dar ca “vigilenta este intotdeauna maxima”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri