Pe 24 septembrie 2017 vor avea loc alegerile federale germane pentru desemnarea membrilor celui de-al XIX-lea parlament federal unicameral din Germania, denumit Bundestag. Marea batalie se va da intre coalitia Uniunea Crestin-Democrata / Uniunea Crestin Sociala (CDU / CSU), condusa de catre Angela Merkel si Partidul Social Democrat (SPD), care l-a ales ca si lider pe Martin Schulz, fost presedinte al Parlamentului European, un personaj a carui popularitate a reusit sa mai reduca din avantajul pe care coalitia condusa de catre Merkel il avea in sondaje.

Germania, o tara zguduita de problemele privind integrarea valului de imigranti care a lovit Europa si de scandalul emisiilor intentat producatorului auto Volkswagen, se pregateste pentru alegerile federale in urma carora vor fi desemnati membrii celui de-al XIX-lea Bundestag. In urma alegerilor, parlamentul federal unicameral va desemna un cancelar care sa preia sefia Guvernului. Conform sondajelor de opinie, batalia se va da intre Angela Merkel si Martin Schulz.

Economia Germaniei, tara a carei populatie este de 82,67 milioane de locuitori si a carei destine au fost conduse in ultimii 12 ani de catre Angela Merkel , este cea mai dezvoltata din Uniunea Europeana, denumita de multe ori si locomotiva acesteia. Produsul intern brut al tarii a ajuns anul trecut la 2.940 miliarde de euro, cu un excedent bugetar de 0.8%. Rata somajului inregistrata in luna iunie a acestui an a fost de 3.8%. Cat despre datoria externa a tarii, aceasta a ajuns dupa primul trimestru al anului in curs la 477.018 milioane de euro.

La nivelul importurilor si al exporturilor, Germania detine suprematia pe plan european, cu importuri de 84,923 miliarde de euro in luna iunie a anului 2017, inregistrand o crestere de 3.6% fata de aceeasi luna a anului 2016 si exporturi de 107,2 miliarde de euro, inregistrate in luna iunie 2017, cu 0,7% mai mari decat aceasi perioada a anului anterior. Ca si inflatie, Germania a inregistat o crestere de 0,1 puncte procentuale in luna iunie a anului 2017, ajungand la 1.7%, conform tradingeconomics.com.

Angelal Merkel, in cursa pentru cel de-al 4 mandat in fruntea guvernului

Prima femeie cancelar din istoria Germaniei a intrat in lumea politica imediat dupa caderea zidului Berlinului in 1989. alegand sa se inscrie in Uniunea Crestina Democrata. Prima sa tentativa de a deveni cancelar a fost la alegerile din 2002, insa partidul din care facea parte a preferat sa il arunce in lupta pe Edmund Stoiber, care a pierdut in fata social democratului Gerard Schroder. Patru ani mai tarziu, visul acesteia de a deveni prima femeie care conduce destinele Germaniei s-a implinit. Angela Merkel a castigat in fata lui Gerard Schroder, care candida pentru cel de-al 3-lea mandat. Dupa primul mandat, Angela Merkel le-a mai castigat increderea membrilor din Bundestag pentru inca 8 ani.

Conform sondajelor, pentru a obtine cel de-al patrulea mandat de cancelar, Angela Merkel va trebui sa il invinga Martin Schulz, fostul presedinte al Parlamentului European. Coalitia Angelei Merkel si-a prezentat programul electoral cu care spera sa castige increderea nemtilor, principalele puncte sunt urmatoarele:

Taxe si finante

-Fara datorii noi

Citeste si:
BREAKING | Un al doilea roman infectat cu coronavirus pe nava de...
BREAKING | Un al doilea roman...

-Reducerea taxei pe venit cu circa 15 miliarde de euro, in total, pe an

-Franta si Germania ar trebui sa isi armonizeze taxele pentru companii

Economie si investitii

-Ocuparea completa a fortei de munca pana in 2025, ceea ce este definit drept o rata a somajului de sub 3%

-Constructia a 1,5 milioane de locuinte in urmatorii patru ani

Citeste si:
Se inchide Aeroportul din Bacau. Ce vor face companiile aeriene?
Se inchide Aeroportul din...

-Cresterea cheltuielilor de cercetare si dezvoltare la 3,5% din PIB, pana in 2025, fata de 3% in prezent.

Politica externa

-Un “Plan Marshall” pentru Africa

-Blocarea aderarii Turciei la UE
-Cresterea cheltuielilor pentru dezvoltare si a bugetului apararii

Securitate

-Sustinerea apararii comune europene
-Cresterea numarului de politisti cu 15.000
-Sporirea supravegherii video

Citeste si:
Trei investitori din Cluj ridica un parc logistic cu 14 mil. euro
Urbano Parks dezvolta un parc...

Familie

-Cresterea beneficiilor pentru cuopii cu 25 de euro, de copil, pe luna
-Alocatii neimpozabile pentru copii, acordate in doua etape. Prima etapa se va ridica la patru miliarde de euro
-Dreptul la ingrijire gratuita in gradinite si scoli primare pentru copii. Guvernul urmand sa acopere partial costurile


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Marea Britanie, un nou sistem de imigratie. Anuntul ambasadorului la Bucuresti
Setari Cookie-uri