Profilul clientilor care inchiriaza proprietati in zona de nord a Capitalei nu prea s-a schimbat in ultimii 10 ani - acestia sunt, in continuare expati si oameni de afaceri. Pentru clientii cu bugete mai mici de 1.000 euro/luna conteaza mai mult bugetul, iar in general acesta nu creste. Acest tip de client este orientat mai mult catre o locuinta care sa ofere un anumit nivel de confort, insa fara a depasi bugetul. Pentru clientii cu bugete peste 1.500 euro conteaza mai mult proprietatea (suprafatele, impartirea, calitatea finisajelor) si locatia. Pentru acesti clienti bugetul poate creste daca gasesc o proprietate care le depaseste asteptarile si nu conteaza ca in Pipera, de exemplu, chiriile sunt la jumatate fata de Soseaua Nordului - Herastrau. Mai precis, cu bugetul unui apartament in Herastrau, in Pipera poti sa inchiriezi o vila.

"Chiriasii pentru cele doua segmentele fac parte din zona corporate, expatriati din zona de middle-upper management, cat si din segmentul diplomatic. Pentru zona de lux, intr-un procent extrem de mic se intalnesc si client romani, care se relocheaza din alte tari sau orase ale Romaniei, preponderent din segmentele medical, politic, dar si de business", spune Raluca Plavita (foto jos), senior broker residential agency, in cadrul C&W Echinox.

In opinia sa, pentru segmentul premium chiriile au suferit o usoara scadere in ultimii ani, stabilizandu-se in momentul de fata. In acelasi timp, preturile pe segmentul de lux au fost sustinute de cererea constanta si de putinele dezvoltari in aceasta zona, mai ales pentru imobilele dezvoltate in ultimii 4 ani.

"Pentru segmentul premium nivelul chiriiilor variaza pentru apartament de 2 camere intre 550 - 800 euro / luna, 3 camere intre 800 - 1.100 euro / luna, 4 camere intre 1.200 - 1.700 euro / luna. Pentru segementul de lux unde proprietatile pot dispune de suprafete mai generoase, facilitati extra si finisaje / amenajari de lux, preturile pot ajunge pentru apartamente cu minimum 3 dormitoare si la valori de peste 5.000 euro / luna, pentru cele cu 2 dormitoare pot ajunge pana la valori de 3.000 euro / luna, iar pentru apartament de 2 camere pana la 1.500 - 1.700 euro / luna", spune Raluca Plavita.

Potrivit C&W Echinox, segmentul premium acopera zone precum Floreasca, Aviatiei, Caramfil, Herastrau (plan secundar), iar zonele de lux, exclusiviste raman: Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii, Dorobanti si Nordului (prim-plan).

De asemenea, impartirea clientilor pe categorii se poate face atat in functie de bugetul disponibil, cat si in functie de tipul de locuinte. Astfel, pentru un buget de 800 – 1.100 euro, chiriasul va putea opta pentru un apartament cu trei camere in zona Herastrau, Floreasca sau adiacent, iar pentru bugetele care ajung spre 5.000 euro/luna un apartament mai spatios, cu patru camere cu vedere spre parc sau o vila in zona Kiseleff.

Alegerea tipului de locuinta se realizeaza in functie de nevoile chiriasului: daca ajunge in Romania singur, fara familie, cel mai probabil va opta pentru un apartament; daca vorbim despre un expat relocat de catre angajator, pentru o perioada mai mare de timp, atunci acesta vine in tara si cu familia si cel mai probabil vor alege o vila cu gradina, situata de cele mai multe ori in zona Pipera, unde sunt si majoritatea gradinitelor si scolilor private.

Potrivit consultantilor imobiliari, oferta de locuinte premium a crescut usor in ultimii ani, iar tendinta care se observa este catre livrarea de apartamente mai mari si cu preturi usor mai mari. Nu mai exista presiunea mare pe pret simtita in ultimii ani, astfel clienti prefera sa se orienteze catre o locuinta care sa fie pe placul lor si platesc putin mai mult decat in anii trecuti pentru asta. Pe domeniul inchirierilor tentinta este similara, sunt bugete ceva mai mari alocate chiriasilor. Totusi nu vorbim, in nici un caz, de o crestere la fel de spectaculoasa cum a fost scaderea bugetelor de chirii, ulterioara anului 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri