Mai mult de 3.000 de companii cu capital francez sunt prezente pe piata locala, iar in cadrul acestora sunt agajati peste 120.000 de romani. Conform datelor BNR, companiile din Franta au investit direct in Romania circa 4,2 miliarde de euro, in principal in industrie, servicii financiare si comert, iar valoarea cumulata a cifrei de afaceri realizata de catre companiile franceze in tara noastra se ridica la 17 miliarde euro. Valorile sunt semnificative si importante pentru Romania. Francois Coste (foto), presedinte al Camerei Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) si CEO al companiei de asigurari Groupama, a explicat pentru Wal-Street.ro ce stimulente fiscale ar putea atrage mai mult investitori straini, de ce avantaj comparativ dispune Romania comparativ cu tarile din regiune, precum si impactul geopolitic al vizitei lui Emmanuel Macron in tara noastra.

Wall-Street.ro: Ce ati remarcat semnificativ la economia si societatea romaneasca, din punct de vedere al oportunitatilor si amenintarilor, in perioada petrecuta in Romania?

Francois Coste: Sunt deja de 5 ani aici. In timpul acesta m-am atasat mult de Romania si de oamenii pe care i-am gasit aici. Oriunde am mers am vrut sa invat cat mai mult despre cultura locala si sa inteleg care sunt resorturile care fac lucrurile sa functioneze. La nivelul intregii societati, atat ca oportunitate, cat si ca provocare, as mentiona faptul ca exista foarte multe talente, ȋnsa statul, alaturi de mediul privat, trebuie sa faca eforturi pentru a le oferi conditiile necesare ca acestia sa ramana in tara. In calitate de presedinte CCIFER, vad foarte multe oportunitati in zona industriala si in zona agricola.

De asemenea, sectorul auto, sanatate, IT&C si cercetare reprezinta domenii in care Romania are potentialul de a deveni extrem de competitiva in Europa, astfel ca investitorii prevesc cu interes spre aceste domenii. Legat de provocari, cel mai important lucru este ca factorii de decizie sa asigure un cadrul legal si fiscal transparent si predictibil, care sa permita dezvoltarea unui mediu de afaceri competiv. Daca ma raportez doar la zona asigurarilor, as spune ca cea mai mare oportunitate a sectorului este reprezentata de cea mai mare amenintare – faptul ca in Romania nu exista inca o cultura extinsa de intelegere a beneficiilor pe care preventia le aduce la nivelul indivizilor. ȋn acelasi timp cred ca este nevoie si de o mai mare constientizare a contributiilor pe care acest sector le aduce la bugetul statului, precum si aportul benefic la dezvoltarea economiei, ȋn general.

Wall-Street.ro: De ce avantaj competitiv considerati ca dispune Romania in raport cu alte tari din regiune si cum am putea sa il fructificam?

Francois Coste: Romania este atractiva pentru investitorii straini pentru ca oferta oportunitati de dezvoltare rapida. Acest lucru este mai dificil in alte state membre ale Uniunii Europene, pentru ca acolo discutam despre piete ajunse la maturitate. De asemenea, Romania beneficiaza si de o forta de munca bine pregatita si atractiva din punct de vedere al costurilor, care poate contribui semnificativ la competitivitate globala de business ale companiilor care investesc in Romania. Dar pentru a beneficia de aceste avantaje, cred ca este nevoie, pe de o parte, de o strategie de tara sustenabila pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea mediului economic si, pe de alta parte, de adresarea problemelor devenite deja traditionale: penurie de talente cauzata de emigratie si de limitele sistemului educational, infrastructura de transport si sanatate deficitara care ingreuneaza dezvoltarea economica, in special in zonele de provincie; cresterea prea rapida a costurilor pentru a putea fi compensate de cresterea productivitatii, lipsa predictibilitatii fiscale si legislative; coruptia institutionala inca prezenta in sistemul politic.

Wall-Street.ro: Cate companii franceze sunt active pe piata din Romania si la ce valoare estimati ca se ridica investitiile acestora? Care sunt domeniile cele mai atractive pentru investitorii francezi?

Francois Coste: Exista o multitudine de companii franceze care sunt active pe piata locala, nume importante precum Renault, BRD, Michelin, Orange, Engie, Carrefour, Auchan, Cora, BNP Paribas, Airbus, Groupama, Veolia, Thales, Atos, Pentalog, Cap Gemini, Saint-Gobain, Air Liquide, Total, Accor hotels, fiind doar cateva exemple. De asemenea, sunt multe companii mici si mijlocii si din ce in ce mai multi antreprenori. In total, mai mult de 3.000 de companii cu capital francez sunt prezente pe piata locala, acestea angajand peste 120.000 de persoane. Conform datelor BNR, companiile din Franta au investit direct in Romania circa 4,2 miliarde de euro, iar valoarea cumulata a cifrelor de afaceri al companiilor franceze prezente pe piata locala se ridica la 17 miliarde Euro. Investitiile franceze in Romania sunt directionate in principal catre industrie, urmate de servicii financiare si de cele in comert si IT&C.

Wall-Street.ro: Ce stimulente fiscale ar putea atrage mai mult investitori straini, implicit francezi, in Romania?

Francois Coste: Investitorii francezi in Romania au doua beneficii majore. Pe de o parte, ei gasesc aici o piata de desfacere importanta, o piata dinamica , in care consumul este in crestere rapid. Pe de alta parte, Romania reprezinta pentru investitori un levier de competitivitate la nivel european si global. Ei gasesc ai talente, inovatie, spirit antreprenorial. In schimb, investitorii aduc capital, contribuie la formare profesionala si la transferul tehnologic si sustin intarirea companiilor romanesti si accesul acestra la piete internationale. Deci, interesul investitorilor pentru Romania exista.

CCIFER accompaniaza in fiecare an cca 100 de proiecte noi pe piata romaneasca. Pentru a apara atractivitatea Romaniei, insa este nevoie de o implicare activa si sustenabila a factorilor de decizie, pentru asigurarea unui mediu favorabil investitiilor. Spre exemplu, decizia de scadere a TVA-ului este o masura fiscala favorabila mediului de afaceri, lasand mai multi bani in buzunarele cetatenilor si, implicit, in economie. Pe de alta parte, a existat in ultima perioada o serie de propuneri pripite cu privire la diferite impozite si taxe. Un astfel de comportament induce confuzie in randul investitorilor si nu ofera un cadru economic transparent si predictibil, lucruri necesar atunci cand discutam despre investitii strategice si pe termen lung. A reasonable taxation rate together with simplicity of flat rate have contrin=buted to the atractiveness of Romanian economy, we hope it will remain such.

Wall-Street.ro: Sunt companii franceze care prospecteaza piata pentru eventuale investitii in Romania?

Francois Coste: Cate ar fi, din ce domenii si la ce valoare s-ar ridica investitiile acestora? Franta se situeaza pe locul 3 in topul investitiilor straine in Romania, deci interes a existat si exista in continuare. Pe langa noii investetitori, trebuie spus ca investitorii existenti continua sa se dezvolte in Romania; putem cita Michelin, care anul acesta a demarat o extensie la Zalau, Renault care a investit deja mai mult de 2,5 miliarde in Romania sau Airbus care a investitit de 55 de milioane Euro pentru un proiect in curs.

De asemenea, companiile franceze au fost recent foarte active in zona de achizitii, acolo unde Leroy Merlin a achizitionat Baumax, Carrefour a achizitionat Billa, iar Lactalys a achizitionat Albalact si Covalact. In sfarsit, sunt multe IMM care exploreaza oportunitati in Romania; in 2016, CCIFER a insotit 100 proiecte de dezvoltare pe piata romaneasca.

Wall-Street.ro: Fondul Monetar International si-a imbunatatit previziunile de crestere pentru Romania in 2017 de la 3,8 la 4,2%. Astfel, Romania ar putea in 2017 cea de-a doua mare crestere in Europa dupa Islanda (5,7%). De asemenea, concluziile Raportului de tara publicat la inceput de an de catre Comisia Europeana, estimau o crestere a PIB in 2017 de 4,4%. Cu toate acestea, multi investitori considera ca problema infrastructurii trebuie rezolvata urgent, altfel Romania risca sa fie ocolita - pe traseul vest-est, prin alte tari care sunt mai promitatoare din punct de vedere al proiectelor de autostrazi. Care este opinia dumneavoastra?

Francois Coste: Cum spuneam mai devreme, cea mai mare parte din investitiile franceze in Romania merg in industrie, iar pentru acest sector nivelul de dezvoltare al infrastructurii este critic. Asadar, sunt de acord cu faptul ca problema infrastructurii de transport trebuie solutionata rapid. De asmenea, este nevoie de o infrastructure de educatie, de sanatate si de mediu adecvata dinamicii actuale a economiei romanesti. Parteneriatul public-privat, o formula care functioneaza peste tot in Europa, pare ca a esuat in Romania chiar de la primele incercari. Unde considerati ca s-a gresit?

Anul trecut, Parlamentul Romaniei a adoptat legea 233/2016, care defineste si reglementeaza parteneriatul public-privat. Speram ca normele de aplicare ale acestei legi vor aduce clarificarile necesare pentru a evita situatiile din trecut, iar proiectele mari de investitii care pot fi realizate prin astfel de parteneriate sa fie demarate. De asemenea, este nevoie ca decidentii politici sa asigure un mediu economic transparent, predictibil si sustenabil pentru ca increderea investitorilor in astfel de proiecte sa fie restabilita.

Wall-Street.ro: Cum apreciati decizia presedintelui francez Emmanuel Macron de a efectua o vizita in Romania, precum si in alte patru tari din regiune? Ce impact va avea aceasta vizita din punct de vedere al increderii investitorilor straini si al imaginii tarii noastre, in contextul geopolitic european?

Francois Coste: Vizita Presedintelui Emmanuel Macron injecteaza foarte mult optimism in relatiile franco romane. Ea este cu atat mai importanta cu cat vine la doar 3 luni dupa victoria acestuia in alegerile prezidentiale din Franta. Faptul ca domnul Macron si-a inceput primul turneu oficial in aceasta parte a Europei cu o vizita in Romania reprezinta o dovada a parteneriatului strategic pe care cele doua tari il au si a rolului pe care Romania il are la nivel regional.

Astfel, aceasta vizita reprezinta un nou imbold oferit investitorilor francezi, alaturi de domnul Macron fiind prezenti importanti reprezentanti ai mediului de afaceri francez, care au avut oportunitatea de a discuta la nivel inalt planurile de investitii in Romania. De asemenea, vizita este importanta si in contextul in care Romania va detine anul viitor Presedentia Consiliului Europei, poate cel mai important moment politic din istoria recenta a tarii, iar Franta, un aliat istoric al Romaniei, cu siguranta poate oferi suport in acest proces.

Wall-Street.ro: Poate fi realizata o paralela intre vizita lui Donald Trump in Polonia si itinerariul lui Emmanuel Macron in celelalte tari din regiune?

Francois Coste: Vorbim despre personalitati cu stiluri si abordari complet diferite, iar acest lucru se reflecta in toate actiunile politice ale celor doi. Ce este comun este importanta pe care aceasta parte a Europei o are din punct de vedere geopolitic si cel al luptei impotriva terorismului. Cred ca este devreme sa facem comparatii, pentru ca rezultatele unor astfel de vizite se concretizeaza pe perioade mai lungi de timp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri