Riscul, atat in piata imobiliara cat si al plasamentelor la banca, precum in orice activitate economica, este aliniat cu apetitul investitorului. Daca plasamentele in depozite bancare, obligatiuni sau titluri de stat fac parte din portofoliul oricarui investitor conservator si aduc, de regula, un randament de 2-3%, pe de alta parte, yield-urile generate de o investitie in active imobiliare depasesc deseori semnificativ pragul de 6-7% in medie, ceea ce le pozitioneaza intr-un ecart superior fata de depozitele bancare, de exemplu, dar si riscul este mai ridicat, apreciaza Alexandru Printz, partener al companiei de consultanta imobiliara Mr. Exclusivitate.

"Astazi in domeniul rezidential de exemplu, poti achizitiona imobile ultracentrale exceptionale la un pret rezonabil si sa obtii un randament exceptional doar prin consolidarea si revanzarea acestora. In zona terenurilor pe de alta parte, o pozitionare buna si un CUT/POT bun, pot face diferenta intre un business bun si un business extraordinar de bun. Se simte o revigorare puternica a acestui segment, terenurile bune fiind vanate din secunda in care au iesit pe piata. Unde te uiti, vezi macarale. Eu cred ca riscul genereaza profit. Portofoliul oricarui investitor ar trebui sa fie variat, cu asset-uri si investitii cu grade de risc diferite", spune Alexandru Printz (foto).

El arata ca cel mai important punct in strategia companiei Mr. Exclusivitate este promovarea si reabilitarea Bucurestiului frumos, interbelic. "Cautam cladiri cu istorie, identificam investitori interesati de reabilitarea acestora, lucram cu arhitecti, firme de constructii si amenajare interioara, astfel incat sa redam farmecul Bucurestiului de altadata". Un al doilea punct strategic este promovarea in regim exclusivist. "O mare parte din portofoliul nostru nu este disponibil publicului larg, accesul catre acesta facandu-se in mod securizat. Nu vrem sa promovam oricui astfel de proprietati", spune antreprenorul.

Cum sa ajungi la un yield de 9% in imobiliare

"Plasamentele in depozite bancare, obligatiuni, titluri de stat si bineinteles active imobiliare fac parte din portofoliul oricarui investitor experimentat. Yield-urile generate de o investitie imobiliara buna depasesc semnificativ pragul de 6-7% in medie, ceea ce le pozitioneaza intr-un ecart net superior fata de depozitele bancare", arata Alexandru Printz.

In opinia sa, piata se afla intr-un trend ascendent si singurul impediment ar putea fi instabilitatea politica si fiscala, dar asta nu opreste investitorii care au stat ani de zile cu banii "la ciorap" asteptand un moment prielnic.

"Ecuatia este simpla dar aliniata fiecarui segment in parte. Pretul de achizitie, plus investitiile aferente, raportat la locatia si potentialul economic al proprietatii sunt definitorii in evaluarea rentabilitatii. Pe de alta parte, vrei risc mic, accepti yield redus, ai apetit de risc ridicat, cauti yield-uri de doua cifre. As simple as that", arata reprezentantul Mr. Exclusivitate.

In acelasi timp, Alexandru Printz considera ca pozitionarea este definitorie pentru orice investitie imobiliara. "Proximitatea fata de mijloace de transport, scoli, spitale, restaurante e.t.c dicteaza potentialul de dezvoltare al zonei si implicit randamentul investitional estimat. Nu te poti astepta la un randament asemanator al unei cladiri de birouri, indiferent de clasa acesteia, in zona Ferentari versus Semanatoarea. Ma astept la o crestere exponentiala a cererii de spatii de birouri in perioada imediat urmatoare, iar noul pol de birouri din zona Semanatoarea pare sa promita acoperirea acestei cereri. Pe de alta parte, mai sunt inca zone cu acces logistic facil si infrastructura buna care urmeaza sa intre in vizorul investitorilor".

Cat de dificila este activitatea de antreprenoriat

"Mediul de afaceri instabil, schimbarile de legislatie constante, lipsa de viziune a celor care conduc segmentele dedicate ale economiei impacteaza orice antreprenor. Acest mediu instabil diminueaza in mod direct atat investitiile straine cat si cele autohtone. Increderea in stabilitatea mediului economic este redusa, de unde si incertitudinea apetitului investitional. Sincer, am emotii de fiecare data cand ma uit seara la stiri", afirma Alexandru Printz.

El subliniaza importanta domeniului constructiilor si implicit cel imobiliar, care "angreneaza o buna parte din economie". "Dupa ani de zile de stagnare si reticenta investitionala, cred ca a sosit momentul in care, desi inca usor, fondurile investitorilor incep sa fie directionate catre proiecte noi, de anvergura", conchide reprezentantul Mr. Exclusivitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri