In piata imobiliara se discuta deja despre un avans nesustenabil al preturilor la constructiile rezidentiale si se pune intrebarea daca oferta va ramane destul de elastica pentru a sustine cererea de locuinte, in continuare, ridicata. Dar, poate cel mai important factor de "tulburare" a evolutiei pietei rezidentiale ar putea fi dat de cate faptul ca exista "din ce in ce mai multe cerinte sau mai bine zis probleme legislative, birocratice care pot influenta foarte usor si in mod negativ domeniu imobiliar", apreciaza Bogdan Ivan, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis. El subliniaza ca "cel mai important ar fi pentru toti cei care sunt in directa legatura cu acest domeniu sa intelegea importanta lui pentru economie si sa-l trateze cu importanta cuvenita".

"Am incredere va evolutia pietei imobiliare va fi in continuare pe un plan ascendent si sper sa nu apara tulburari de orice natura ar fi aceastea, care sa opreasca acest trend, pentru ca acesta este de fapt un efect al unui efort sustinut in acest domeniu din ultimii 7-8 ani. Pe de alta parte, se poate sesiza ca sunt din ce in ce mai multe cerinte sau mai bine zis probleme legislative, birocratice care pot influenta foarte usor si in mod negativ domeniu imobiliar si de accea cred ca cel mai important ar fi pentru toti cei care sunt in directa legatura cu acest domeniu sa intelegea importanta lui pentru economie si sa-l trateze cu importanta cuvenita", apreciaza Bogdan Ivan (foto), secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis.

In opinia sa, piata imobiliara este extrem de importanta in orice economie nationala si de evolutia ei depind atat de multe alte zone ale economiei incat ar trebui masurat de cel putin 3 ori inainte de a adopta orice masura birocratica sau legislativa care poate avea consecinte negative.

"Pretul, in general, are atat componente obiective cat si subiective. Obiective ar fi legate de crestere costului cu forta de munca, cu materialele, care sunt reale la acest moment. Din punct de vedere subiectiv, increderea joaca un rol important. Daca piata evolueaza pe un trend ascendent insemana ca exista cerere si ca exista incredere in piata ceea ce este un lucru foarte bun. Cresterea nivelului de trai este un alt factor important in Romania si in orasele importante ale tarii", arata reprezentantul URBANIS.

"Exista zvonuri legate de cresterea ROBOR"

"Eu m-as bucura ca in cel mai scurt timp sa avem preturile aproape la fel de mari ca in Paris de exemplu pentru ca asta ar insemna ca ne permitem sa cumparam astfel de locuinte. Nu cresterea preturilor ar trebui sa fie o preocupare atat de insemnata, cat mai important ar fi sa vedem cum facem sa mentinem trendul ascendent o perioada cat mai mare de timp, ca nimeni nu ar trebui sa isi doreasca o scadere asa cum a fost in perioada crizei imobiliare", spune Bogdan Ivan.

El mai arata ca "in ultima vreme au aparut zvonuri legate de cresterea ROBOR", dar "nu stim in ce masura ele se vor intampla sau nu". Cu toate acestea, "tendinta pana la acest moment a fost ca rata dobanzii bancare sa scada si tendinta aceasta era si ramane de asteptat pe termen mediu si lung. Pe termen scurt nu stim exact ce se va intampla, dar nu cred ca vor fi modificari majore legate de anumite ajustari in acest domeniu".

"Nu se pot construi locuinte peste noapte"

Intrebat de consistenta si dimensiunea cererii de locuinte din Capitala, Bogdan Ivan apreciaza ca "nimeni", din piata imobiliara, "nu stie exact cat este de mare aceasta cerere. Ea se poate estima, dar este volatila si niciun an nu seamana cu celalalt". In opinia sa, industria de profil ar trebuie sa se bucure deoarece "ca exista o cerere si personal cred ca este o cerere sanatoasa care se bazeaza pe un fenomen social si anume urbanizarea Romaniei si migrarea tinerilor catre marile orase. Oferta pe de alta parte devine si ea din ce in ce mai consistenta, dar nu trebuie sa uitam ca nu se pot construi peste noapte cartiere noi de locuinte. Asta necesita timp", spune reprezentantul URBANIS.

De asemenea, Bogdan Ivan subliniaza ca "este din ce in ce mai vizibila tendinta cumparatorilor pentru apartamente mai generoase, mai bine finisate. Cerintele la acest moment se indreapta in general catre apartamente cu 2-3 camere, aici fiind inregistrata majoritatea cererii din piata. Pe viitor se va pastra aceasta tendinta si e posibil sa creasca cererea pentru apartamente cu 4 camere, daca nevoile familiale exista si pentru acest tip de locuinte. Am sesizat si o cerere destul de mare pentru case care au si o anumita suprafata de teren aferenta, situate in zonele limitrofe ale Capitalei sau ale marilor orase".

Nu in ultimul rand, "cererea pentru un upgrade imobiliar este, totodata, din ce in ce mai consistenta, dar aici intervine discutia despre TVA. Un TVA scazut la a doua locuinta, a treia sau indiferent de numarul de locuinte noi va fi determinant in un adoptarea unei decizii pentru familiile tinere. In cazul in care nu vor avea aceasta posibilitate, cel mai probabil se vor indrepta catre locuintele vechi, desi cred ca odata ce ai beneficiat de o locuinta noua la standarde moderne, mai degraba vor amana aceasta decizie, pana cand achizitia unei noi locuinte va fi posibila", conchide Bogdan Ivan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri