Cresterea salariului minim pe economie in ultimii ani a avut un impact considerabil asupra economiei romanesti si in mod special asupra industriei textile. Ultimele doua majorari, din 2016 si februarie 2017 a facut ca multi producatori de textile sa-si restructureze afacerile, sa recurga la disponibilizari sau chiar la inchideri de fabrici. Un alt factor care a influentat industria textila, al doilea mare exportator al tarii, a fost Brexitul. Cum a fost 2016 pentru principalii zece jucatori din industria de confectii si cum le-au fost afectate afacerile?

1. ALISON HAYES

Liderul industriei textile ramane Alison Hayes, care a inregistrat in 2016 o cifra de afaceri de aproximativ 75 milioane euro (337 milioane lei), in crestere fata de anul anterior, cand afacerile au producatorului britanic au fost de peste 72 milioane euro.

In schimb, daca afacerile au fost in crestere pentru compania britanica cu actionariat cipriot, nu acelasi lucru se poate spune si despre profit. Daca in 2015, Alison Hayes obtinea un profit net de 1,2 milioane euro, anul trecut producatorul a inregistrat pierderi de aproximativ 200.000 de euro.

La inceputul anului, producatorul de textile a socat industria textila dupa ce a anuntat ca va inchide fabrica din Urziceni, ca urmare a efectelor generate de cresterea salariului minim si implicit majorarea costurilor de productie, a infrastructurii proaste si a deprecierii lirei ca urmare a Brexit-ului.

Ulterior, compania britanica a anuntat reorganizarea proceselor de business pe plan local prin mutarea productiei la fabrica de la Buzau, al carei personal era sporit prin transferul partial al angajatilor din fosta fabrica.

La Urziceni, pe de alta parte, compania declara ca isi va concentra operatiunile de cercetare si dezvoltare, financiare, resurse umane, depozitare si logistica, utilizand, astfel, la maximum facilitatile acestui punct de lucru, in scopul pentru care a fost construit initial.

Cel mai mare producator de textile din Romania avea pana la 12 subcontractori in toata tara, exporturi anuale de peste 8,7 milioane de unitati si 1238 de angajati in 2016. Compania realizeaza bluze, rochii, pulovere, fuste, pantaloni si tinute de seara pentru retaileri precum Topshop, Primark sau Debenhams.

Firma are actionariat cipriot si, desi are o istorie de peste 50 de ani, a intrat pe piata locala in anii ‘90, profitand, ca orice alta firma de confectii, de mana de lucru ieftina si avantajele fiscale. Prima fabrica Alison Hayes a fost deschisa la Urziceni, iar cea de-a doua la Buzau, in 2003. Pe langa cele doua unitati, Alison Hayes detine pe plan local si un centru de design, unde sunt realizate prototipurile produselor vestimentare. Anul trecut a obtinut un profit de peste un milion de euro si a avut aproape 1.300 de angajati.

2. HANES GLOBAL SUPLLY CHAIN

Fosta fabrica Rosko Textil, din Arad, s-a mentinut si anul trecut pe pozitia secunda pe care o ocupa din 2015, cu o cifra de afaceri de 55,7 milioane euro (250 milioane lei), in scadere insa fata de anul anterior cand afacerile au fost de aproape 63 milioane euro.

De altfel, afacerile producatorului aradean sunt intr-o continua scadere din 2012, cand a inregistrat apogeul business-ului, cu o cifra de afaceri de 78 milioane euro.

2016 nu a fost un an bun nici pentru producatorul din Arad, care si-a injumatatit profitul net, de la 3,1 milioane euro obtinute in 2015, la 1,5 milioane euro incasate in 2016.

Ca si numar de angajati, Hanes Global avea anul trecut un colectiv de 994 de angajati, in usoara scadere fata de 2015, cand avea 1065 de persoane angajate.

Fabrica din Arad, care produce lenjerie intima, era, in 2004, liderul acestui segment din Romania. Toata productia de lenjerie intima este orientata spre export, fiind comercializata in special in tari in Uniunea Europeana. Compania este detinuta de DBApparel, un grup de companii de producatoare de lenjerie intima, cu sediul in Franta.

3. FORMENS

Unul dintre principalii producatori de costume barbatesti din Europa, Formes ocupa a treia pozitie in topul producatorilor de imbracaminte din Romania, dupa ce in 2015 era a patra companie din industrie.

Anul trecut, producatorul din Botosani a avut afaceri cu putin peste cele inregistrate in 2015, de aproximativ 54,4 milioane euro. In schimb, profitul a fost intr-o usoara scadere, de la 4,6 milioane euro inregistrate in 2015 la 4,3 milioane euro incasate anul trecut.

Formers si-a marit echipa din fabrica de la Botosani pe parcusul unui an cu aproximativ 100 de angajati, ajungand la 1015 persoane in 2016.

Formens este detinuta de omul de afaceri francez Gerard Losson, care produce costume barbatesti in Romania din 1999, iar de anul trecut a inceput sa dezvolte si business-ul de retail, producand sub marca Louis Purple.

La fabrica din Botosani sunt produse 30% din volumele totale ale business-ului. Grupul produce annual circa 700.000 de costume in fabricile din Botosani si Dorohoi si in alte 12 fabrici partenere din Romania, Ucraina si Republica Moldova. Costumele barbatesti Formens sunt exportate in peste 30 de tari, inclusiv in Statele Unite ale Americii, desi Franta este principala piata, urmata indeaproape de Marea Britanie.

Pe langa brandul Louis Purple, pe care Losson incearca sa-l scoata din zona de made to measure in ready to wear, 97% din productia Formens merge catre export. Pana in prezent, Losson a investit peste 6,5 milioane de euro in Romania.

4. OLIMPIAS MFG. ROMANIA

Producatorul de textile Olimpias MFG. Romania, sau fosta fabrica Benrom, apartinand retailerului italian Benetton, a coborat de pe a treia pozitie in 2016 in topul producatorilor de imbracaminte din Romania.

Compania isi desfasoara activitatea in Sibiu, intr-un unitate cu doar 80 de angajati, potrivit datelor publicate pe Ministerul de Finante.

Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 48,8 milioane euro, in scadere fata de 2015, cand afacerile producatorului erau de peste 55 milioane euro.

Tot anul trecut compania Olimpias a obtinut un profit net de peste 270.000 euro, de sase ori mai mic decat in 2015, cand inregistra un profit net de 1,7 milioane euro.

In 2014, fostul Benrom era liderul producatorilor de imbracaminte, dupa cifra de afaceri, de aproape 64 milioane de euro. Pe langa Olimpias MFG, italienii de la Benetton mai au subcontractate diverse fabrici din tara, cu care colaboreaza atunci cand cererea este foarte mare si nu fac fata in unitatile proprii. Grupul Benetton activeaza in industria textila cu marcile United Colors Of Benetton, Sisley, Killer Loop.

Citeste si:

    5. PANDORA PROD

    Business-ul familiei Simiz a ramas si in 2016 al cincilea mare producator de textile din tara. Pandora Prod a fost fondat in urma cu 15 ani si este condus in prezent de Dorel Simiz.

    Afacerile producatorului din Vrancea in 2016 au fost similare cu cele inregistrate anul anterior, de 44 milioane euro. In ceea ce priveste profitul, Pandora Prod nu a ramas neafectata de miscarile din industria textila: de la 5 milione euro profit net in 2015, anul trecut a bifat un profit de 3,9 milioane de euro.

    Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dorel Simiz preciza ca Brexitul va impacta afacerile producatorului, din perspectiva cursului de schimb. Jumatate din productia Pandora Prod este exportata pe piata din Marea Britanie, insa doar 10% din business este contractat pe lire sterline, restul fiind in euro sau dolari.

    In prezent, compania are aproximativ 950 de angajati si are o capacitate de productie de 80.000 de articole de imbracaminte pe luna. Printre retailerii pentru care companii produce se numara: Next, Marks and Spencer, Reiss, United colors of Benetton, Sisley, Max &Co, Comptoir de Cottoniers, Cop Copine. Hennes & Mauritz, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli sau Stella Mc Cartney.

    6. ARIES TEXTILE

    Fabrica Aries Textile din Arad face parte din grupul italian Calzedonia-Intimissimi, producatorul italian de lenjerie intima, costume de baie si ciorapi. Italienii detin pe plan local atat operatiuni de retail (prin franciza), cat si de productie: la fabrica din Arad se realizeaza lenjerie de corp care este apoi exportata pe pietele de desfacere ale grupului.

    Anul trecut, Aries Textile a inregistrat o cifra de afaceri de 38,2 milioane euro, in scadere fata de 2015, cand a bifat afaceri de 40,7 milioane euro.

    In schimb, 2016 a fost un an profitabil pentru producatorul aradean, care a inregistrat un profit net de 2,2 milioane euro, triplu fata de 2015 si a revenit la valoarea pe care o inregistra si in 2014.

    Ca si angajati, Aries Textile a ramas cu acelasi colectiv in 2016, de aproximativ 500 de persoane.

    7. OZTASAR

    Producatorul de textile din Paulesti, Prahova, realizeaza articole vestimentare pentru branduri internationale precum Dorothy Perkins, Debenhams, Marks&Spencer, H&M, New Look, Dunnes si Evans, dar vinde si pe piata interna, sub brandul K&D London. Compania este detinuta de Huseyin Karaman, care mai are, in acelasi complex, denumit Sky, un hotel de cinci stele, salon de evenimente, restaurant, pub si piscina.

    Oztasar se regasea, in 2015, la coada clasamentului producatorilor de textile din Romania. Anul trecut insa a avut o cifra de afaceri de 34,8 milioane euro, in crestere fata de 2015 cand vanzarile se situau la circa 30 milioane euro.

    Ca si profit net inregistrat, anul trecut Oztasar a bifat 2,7 milioane euro, in usoara crestere fata de 2015 (2,5 milioane euro). In fabrica de la Paulesti lucreaza doar 43 de angajati.

    In Romania, Huseyin Karaman a intrat la inceputul anilor 2000 achizitionand mai multe fabrici de confectii pentru productie tip lohn prin grupul Oz Tasar. De altfel, in Sky exista si un magazin de haine produse in fabrica de alaturi sub brandul mai sus-mentionat, K&D London, brand sub care a deschis si un magazin online, iar din 2014 exista si un al doilea magazin fizic in Obor.

    Sursa foto: FiledIMAGE/Shutterstock

    8. ARTIFEX

    Producatorul vrancean de textile a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 32,5 milioane euro, in scadere fata de 2015, cand aceasta s-a situat la suma de 34,5 milioane euro.

    Dupa o crestere continua din 2008 pana in 2015, cand reusise sa-si tripleze business-ul si sa ajunga la o valoare de 34,5 milioane euro, producatorul vrancean a fost si el afectat de schimbarile din industria de confectii.

    Artifex a a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 32,5 milioane euro, in scadere fata de 2015. In schimb, daca in urma cu doi ani producatorul vrancean obtinea un profit de aproximativ 590.000 de euro, anul trecut Artifex a iesit pe pierdere cu circa 500.000 de euro.

    Arfitex produce articole vestimentare exclusiv pentru export si este detinuta de grupul Akris, fiind o investitie elvetiana. In trecut firma a fost detinuta de Sorina Placinta, iar din 2010 este condusa de Bernard Cheere.

    Jumatate din productia Artfifex este reprezentata de branduri de lux, iar restul pentru segmentul premium si mass-market. Printre clientii pentru care Artifex produce se numara Akris, Paul Ka, Agnes B, dar si pentru COS, &Other Stories, Massimo Dutti, Lacoste si H&M.

    9. ZARAH MODEN

    Compania germana M-Fashion produce in Romania articole vestimentare barbatesti in cele doua fabrici din Covasna, New Fashion si Productie Zarah Moden.

    Compania a intrat pe piata locala in 1989, comercializeaza pantaloni barbatesti sub brandurile Wegener si Meyer si livreaza pentru aproximativ 500 de parteneri din Europa, in special Europa de Est si tările arabe. Totodata, compania vinde si pe piata interna si are doua magazine in Targu-Secuiesc.

    Productie Zarah Moden a avut anul trecut o cifra de afaceri de 31,3 milioane euro, aproximativ la fel ca cea obtinuta in 2015. Profitul net obtinut anul trecut a fost de 4 milioane euro, in usoara crestere fata de anul anterior, cand s-a situat la valoarea de 3,8 milioane euro.

    Productie Zarah Moden si-a disponibilizat o parte din angajati, ajungand de la 840 cat avea in 2015 la 778 de persoane. In 2014, Zarah Moden era al cincilea mare producator de imbracaminte din tara.

    10. Ready Garment Technology

    Ultima pozitie in top zece producatori de imbracaminte din Romania este ocupata, de anul trecut, de Ready Garment Technology, care a detronat Time International Trading, companie cu actionariat englez care producea in Alexandria si Zimnicea.

    Anul trecut, RGT a obtinut o cifra de afaceri de peste 29 milioane euro, de mai bine de patru ori mai mare decat cea inregistrata in 2015 (6,9 milioane euro) si un profit net de 1,7 milioane euro, in crestere de asemenea, de la 1,3 milioane euro din 2015.

    Ready Garment Technology (RGT) este una dintre cele patru fabrici detinute de omul de afaceri german Dietrich Bock pe plan local si este considerata a fi cea mai avansata fabrica din punct de vedere tehnologic din tara, dupa investitii masive efectuate in tehnologizarea unitatii.

    RGT si celelalte fabrici ale omului de afaceri germen produc in mod special articole vestimentare pentru Hugo Boss, dar si pentru alti clienti din tari europeni.

    Sursa foto: Arne9001/Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri