Pentru multi romani, ziua de salariu reprezinta automat si un drum la ATM pentru a isi retrage toate fondurile de pe card. Neadaptarea la canalele digitale, teama de a-si tine banii pe card sau poate simpla placere de a avea portofelul plin de numerar, ar putea fi unele dintre motivele pentru care o mare parte dintre romani ajung sa isi scoata banii de pe card in ziua salariului. Pentru a-si aduce clientii cat mai aproape de produsele financiare, bancile mizeaza pe digitalizare, aplicatia de Mobile Banking fiind una dintre cele mai importante arme ale acestora. Despre importanta dezvoltarii unei aplicatii de acest fel am vorbit cu Sorin Dragulin, director produse si segmente retail UniCredit Bank.

Reprezentantul bancii este de parere ca posibilitatea de adoptie a aplicatiilor de banking in randul populatiei a crescut, avand in vederea deschiderea din ce in ce mai mare catre canalele digitale. Asadar, din datele prezentate de acesta, 8,7 milioane de persoane folosesc telefoanele inteligente, iar 84% dintre utilizatori acceseaza zilnic internetul. Insa, Sorin Dragulin este de parere ca pentru a ii face pe consumatori sa adopte serviciile oferite de banci prin intermediul canalelor digitale, acestea trebuie sa fie cat mai simple si cat mai intuitive.

“Consumatorii au posibilitatea de a adopta serviciile, depinde de noi cat de simple si de intuitive le realizam. Acestea sunt caracteristicile pe care mereu le luam in considerare cand dezvoltam aplicatiile. Pe langa acestea, trebuie dezvoltat si conceptul de siguranta. Trebuie imbinata siguranta cu simplitatea si facut compromisul perfect”, a precizat Sorin Dragulin, director produse si segmente retail UniCredit Bank.

Din datele prezentate de catre Dragulin, populatia bancarizata in Romania este de peste 10 milioane, iar penetrarea canalelor digitale intre clientii bancari este de 20%. Pe langa asta, cifrele arata ca 50% dintre utilizatorii de carduri nu au facut niciodata vreo tranzactie la POS, lucru care intareste din ce in ce mai mult ideea conform careia o mare parte dintre romani inca prefera sa isi retraga toate fondurile de pe card in ziua salariului. Acest lucru este intarit si de diferenta destul de mare dintre volumul sumelor retrase de la ATM (41,5 miliarde de lei) si cele tranzactionate la POS (9,6 miliarde de lei) din primele 6 luni ale anului, conform datelor BNR.

Acest obicei este pus de multe ori pe seama lipsei educatiei financiare in randul populatiei, un domeniu la care, conform unui studiu realizat de S&P, in 2015 ne aflam pe ultimul loc din Uniunea Europeana. Reprezentantul UniCredit este de parere ca lipsa educatiei financiare poate fi combatuta prin intermediul digitalizarii, atata timp cat aceasta face serviciile financiare cat mai accesibile pentru clienti.

“Cu cat aplicatia este mai intuitiva, cu atat educatia financiara este mai usor de format si succesul este mult mai mare. Daca investesti doar in educatie financiara, nu vei avea rezultate atata timp cat nu dezvolti procesele astfel incat sa fie utilizate usor de client”, a adaugat Sorin Dragulin.

Am discutat cu reprezentantul UniCredit si despre directiva PSD2, care va intra in vigoare la inceputul anului viitor si care impulsioneaza jucatorii din mediul bancar sa puna accent din ce in ce mai mult pe digitalizare. Sorin Dragulin considera ca aceasta va duce la “ o ruptura” a interactiunii dintre client si furnizorul de servicii.

“Directiva PSD 2 va crea o ruptura intre interactiunea clientului si cel care ofera serviciile. In sensul ca, in acest moment interactiunea cu clientul si furnizarea serviciilor este facuta doar de banca. Directiva deschide oportunitatea ca interactiunea clientului sa o poata avea oricine. Sunt de parere ca va aduce mutle schimbari in aceasta directie, de aceea vom fi si noi, cei din sistemul bancar, nevoiti sa venim cu oferte din ce in ce mai bune si sa cream o experienta cat mai buna si mai simpla pentru utilizatori” a completat Sorin Dragulin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri