Piata spatiilor de birouri din Capitala a cunoscut un volum al livrarilor de aproximativ 50.000 de metri patati in prima jumatate a anului 2017, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, iar per ansamblu, stocul total de spatii de birouri ar fi ajuns la un nivel de 2,2 milioane de metri patrati. In acelasi timp, principalele livrari din acest an ar reflecta, totusi, doua aspecte diferite ale evolutiei pietei de spatii de birouri din Bucuresti, in care chiriasii au un cuvant din ce in ce mai important de spus.

"Piata spatiilor de birouri din Bucuresti este una segmentata din punct de vedere al locatiei si al calitatii cladirilor. Aceasta tendinta este evidenta atunci cand analizam gradul de ocupare din Capitala. Cladirile din zonele de birouri deja consacrate precum Floreasca-Barbu Vacarescu, Piata Victoriei sau Dimitrie Pompeiu inregistreaza un grad de ocupare foarte ridicat, cererea pentru acestea fiind foarte puternica. De asemenea, biroul a devenit un instrument de recrutare si implicare a angajatilor: chiriasii cauta spatii de birouri cat mai interactive, care ii vor ajuta sa se diferentieze si sa atraga angajati. Pe masura ce vor fi efectuate noile livrari, ne asteptam la o segmentare tot mai puternica a pietei de birouri", apreciaza Sebastian Dragomir (foto), office advisory director, in cadrul Colliers International.

In opinia sa, cladirile de birouri care vor reusi sa imbine aceste caracteristici vor continua sa beneficieze de o cerere foarte puternica, insa cladirile din afara acestei paradigme se vor confrunta, cel mai probabil, cu dificultati in a atrage chiriasi si vor resimti presiune asupra nivelului chiriilor.

Pe de alta parte, Colliers International subliniaza interesul tot mai ridicat al chiriasilor de a explora noi sub-piete de birouri din Capitala. In primele sase luni ale anului NEPI a lansat proiectul de Victoriei Office, o cladire de birouri de tip boutique de lux din zona CBD, cu aproximativ 7.600 metri patrati inchiriabili.

Interesul pentru acest proiect a fost destul de puternic, ceea ce arata ca piata de spatii de birouri din Bucuresti se maturizeaza, iar chiriasii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru cladirile care ofera atat amplasament bun, cat si facilitati exclusive. In aceeasi perioada, Vastint a livrat alte doua cladiri de birouri in proiectul de la Timpuri Noi, cu o suprafata de aproximativ 30.000 metri patrati inchiriabili. Pe termen lung, va exista cu siguranta un impuls puternic de dezvolta spatii de birouri, pe masura ce incep sa se formeze noi sub-piete in zona de centru-vest si Bulevardul Expozitiei (unde exista deja cerere ridicata), asa cum s-a intamplat la Timpuri Noi.

"Piata spatiilor de birouri din Bucuresti ramane foarte dinamica. Volumul total al tranzactiilor a crescut de la 240.000 mp in 2015 la 370.000 mp in 2016 si estimam ca va urca la 400.000 mp in cursul anului curent. Aceasta accelerare reflecta cresterea sectorului serviciilor orientate catre export precum IT, call centers sau shared service centers. Relocarile companiilor deja existente in piata continua sa reprezinte mai mult de 50% din valoarea tranzactiilor din piata, insa estimam ca acest procent va scadea in urmatorii ani. In continuare, piata din Romania este foarte atractiva pentru companiile noi si anticipam o extindere progresiva a acestora", mai spune Sebastian Dragomir.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri