Dividendele suplimentare cerute saptamana aceasta de stat de la companiile profitabile pe care le controleaza nu vor afecta distributiile de bani pe care acestea le vor face anul viitor, considera Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR. Transgaz si Nuclearelectrica sunt singurele companii de stat ale caror planuri de investitii ar putea sa fie afectate de noile distributii de bani cerute de stat.

Guvernul a solicitat saptamana aceasta administratorilor Romgaz (SNG), Conpet (COTE), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) sa discute in urmatoarele Adunari Generale ale Actionarilor repartizarea sub forma de dividende a unor sume suplimentare de bani din conturile “alte rezerve” si “rezultatul reportat”. Solicitarile statului vor fi cel mai probabil aprobate in Adunarile Generale, avand in vedere ca acesta este si actionarul majoritar, dar si faptul ca restul investitorilor privati ai companiilor sunt sustinatori ai acestor masuri.

Vocile care au criticat recenta initiativa sustin ca in goana pentru acoperirea gaurilor din buget, Guvernul lasa fara bani de investitii companiile de stat, insa realitatea arata ca acestea stateau de ani buni pe rezerve de cash mult peste ceea ce se considera normal.

“Companiile romanesti din energie si utilitati fac nota discordanta fata de majoritatea celorlalte companii locale listate, si chiar si straine, care lucreaza cu grade de indatorare mai ridicate. In Romania, companiile energetice de stat au stocuri de cash mult mai mari decat datoriile financiare – care in unele cazuri nici nu prea exista. Desigur ca vor fi si cei care spun ca masura lasa fara bani companiile de stat, insa realitate este destul de simpla: acestea isi permit sa acorde dividende suplimentare si este normal ca actionarii unor companii sa ceara banii din profitul anilor anteriori daca acestia nu sunt investiti in niciun fel”, spune Mihai Caruntu.


Dividend deja distribuit (lei/actiune)

Noul dividend propus (lei/actiune) Randament cumulat dividende Rezultat reportat (mil. lei)

Alte rezerve (mil. lei)

Conpet 16,58 9,81 24,5% 8,3 547
Romgaz 3,82 1,94 18,2% 4.781 2.959
Transelectrica 2,25 2,32 15,5% 800 715
Transgaz 46,33 14,53 15,1% 75 3.178

Sumele din conturile "rezultat reportat" si "alte rezerve" sunt cele raportate la sfarsitul primului semestru din 2017.

Randamentele sunt calculate avand in vedere pretul actiunilor inregistrat pe bursa la jumatatea sedintei de miercuri.

Romgaz avea la sfarsitul primului semestru din 2017 cele mai mari rezerve, cu 4,78 mld. lei in contul “alte rezerve” si 2,95 mld. lei in contul rezultatului reportat. Urmeaza Nuclearelectrica, cu un total de 3,47 mld. lei, si Transgaz, cu un total de 3,25 mld. lei. Aceste doua companii au de altfel si cele mai mari nevoi de investitii pe termen scurt.

Guvernul este norocos ca a gasit aceste companii ‘cu pusculita plina’, dupa ce in anii anteriori au avut o politica mai conservatoare in privinta dividendelor. Totusi, acestea isi permit dividendele suplimentare, singurul semn de intrebare existand la Transgaz, unde se anticipeaza o crestere masiva a indatorarii in urmatorii ani”, mentioneaza Caruntu

Chiar daca a primit o finantare europeana nerambursabila de 180 mil. euro, Transgaz va avea nevoie de un total 300 mil. euro pentru implementarea primei faze a proiectului BRUA (gazoduct european) si de 60 mil. euro pentru faza a doua. De asemenea, compania mai are nevoie de inca aproximativ 60 mil. euro pentru un proiect intern de interconectare.

“Transgaz nu are inca in bilant aceste datorii, insa era probabil bine ca numerarul sa ramana in conturile companiei astfel incat gradul de indatorare sa nu creasca nesustenabil ca urmare a acestor proiecte. Ramane un semn de intrebare daca decizia de a cere dividende suplimentare la Transgaz este una inteleapta”, considera analistul BCR.

Statul a cerut la Transgaz distributii supliementare de 171 mil. lei, adica 14,53 lei/actiune, dividendul avand astfel un randament brut de 3,6% - unul dintre cele mai mici dintre cele patru companii unde au existat solicitari pentru noi dividende.

Electrica (EL) si Nuclearelectrica (SNN) sunt singurele companii majore de stat listate unde Guvernul nu ceruse pana miercuri dividende suplimentare. “La Electrica este de asteptat sa apara o cerere pentru noi dividende, insa la Nuclearelectrica nu ma astept sa apara o astfel de solicitare deoarece acolo urmeaza reabilitarea Reactorului 1, care presupune un efort investitional de aproximativ 1 mld. euro”, anticipeaza Mihai Caruntu.

Chiar daca randamentele dividendelor au ajuns la 24%, nu se pune problema ca anul viitor sa nu existe distributii

Daca recentele solicitari ale guvernului Tudose vor fi aprobate in Adunarile Generale ale Actionarilor, randamentul cumulat al dividendelor la companiilor de stat va ajunge sa depaseasca cu usurinta pragul de 10%. In cazul Conpet, randamentul brut al dividendelor distribuite deja si al celor propuse in prezent atinge un nivel total de 24,6%. Castigurile din dividende sunt uriase luand in considerare dobanzile de circa 1% practicate de banci si o rata a inflatiei de 1,4% in luna iulie.

O serie de declaratii contradictorii ale liderilor Guvernului au ridicat zilele trecute semne de intrebare cu privire la dividendele pe care companiile de stat le vor mai putea face in 2018. Astfel, premierul Mihai Tudose a afirmat ca “am cerut acum dividendele pentru ca acum ne trebuie”. Acesta a mai adaugat totodata ca “daca dividentele acestea erau date catre stat peste sase luni sau acum, din punctul lor de vedere (n.red. al companiilor) este exact acelasi lucru”, lasand astfel sa se inteleaga ca propunerile actuale ar fi de fapt dividende anticipate pentru 2018.

“Dividendele acestea nu sunt anticipate. Sunt distributii pe care companiile le pot face in baza capitalului acumulat si a performantei din anii trecuti. Sursa distributiilor actuale nu are legatura cu dividende anticipate, iar in 2018 vom vedea foarte probabil noi distributii din profitul pe 2017”, a declarat Mihai Caruntu.

Totusi, castigurile aduse de dividendele companiilor de stat va scadea cel mai probabil anul viitor, in conditiile in care este greu de crezut ca Guvernul va mai putea sa faca solicitari similare, iar rata inflatiei este asteptata sa urce la 3,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri