In primele sase luni ale anului, piata imobiliara si-a continuat evolutia pozitiva, sustinuta de contextul economic general pozitiv si de stabilirea strategiei pentru programul Prima Casa, pe urmatorii cinci ani, ceea ce a constituie si acum principalul motor de dezvoltare al pietei. De asemenea, bancile au revenit la avansul de 15-20% la creditele ipotecare, drept produse alternative de finantare si, in plus, au disparut de ceva vreme framantarile legate de posibilele efecte ale legii darii in plata, unde impactul a fost chiar nesemnificativ. Mai mult, 2017 a confirmat, in acelasi timp, revigorarea segmentului middle market, datorita cresterii cererii inregistrate in ultimii ani pentru locuinte noi, superioare din punct de vedere al calitatii constructiei, cu un amplasament mai bun, in interiorul median al orasului, sau in jurul polilor de birouri, dar si cu facilitati integrate in cadrul ansamblui, precum magazine, activitati sportive, locuri de joaca, s.a.m.d., apreciaza Alina Verdeata, managing partner, Coldwell Banker Unirii.

"Desi proiectele din categoria mass-market inregistreaza in continuare cele mai multe vanzari, segmentul middle-market continua sa se dezvolte si sa se diversifice, ca urmare a cresterii gradului de educatie a cumparatorilor si a nivelului de trai. Pe masura ce piata rezidentiala locala se maturizeaza, estimam ca se vor demara proiecte mixte ce vor ingloba zone office, retail si locuinte si proiecte exclusiv de case", arata Alina Verdeata (foto). Coldwell Banker Unirii este reprezentant exclusiv de vanzari al celui mai mare proiect rezidential din sectorul 2 al Capitalei, Estic Park, dezvoltat de catre israelienii de la Israel Land Development Company (ILDC).

Locuintele din cadrul Estic Park se incadreaza in categoria middle-market, cu preturi care pornesc de la circa 1.000 - 1.100 euro + TVA / mp util. Prima etapa de dezvoltare este deja vanduta in proportie de 70%, aproape jumatate din vanzari fiind realizate prin credite Prima Casa. Lansat la finalul anului trecut, primul bloc al complexului este aproape finalizat si cuprinde 125 de apartamente cu 2 si 3 camere, iar pentru al doilea bloc, ale carui lucrari de constructie au luat startul recent, noutatea va consta in introducerea apartamentelor de 4 camere care vor reprezenta 20 % din totalul de locuinte.

Birourile vor dicta trendul in rezidential

"In 2017 s-a observat o crestere a cererii pentru apartamente noi si implicit a preturilor, care s-au majorat cu circa 5-7%. Majoritatea clientilor sunt cumparatori finali, in timp ce un procent scazut este reprezentat de mici investitori care achizitioneaza locuinte cu scopul de a le inchiria. O tendinta care s-a evidentiat din ce in ce mai mult este reprezentata de interesul cumparatorilor pentru apartamente de o calitate superioara si mai spatioase, cu 3 sau 4 camere. Credem ca acest trend se va mentine si in viitor, fapt pentru care in cadrul noii dezvoltari a proiectului Estic Park, 20% dintre unitati vor fi cu 4 camere", mai spune Alina Verdeata.

Ea subliniaza ca dezvoltatorul si-a dorit inca de la inceput ca primul proiect din Romania sa fie unul de mari dimensiuni. Prin urmare, suprafata terenului trebuia de asemenea sa fie una considerabila, iar lotul din Soseaua Dobroesti, unde se afla Estic Park, a fost cel care a intrunit criteriile companiei. ILDC ar fi evitat terenurile extrem de scumpe din zona de nord, care ar fi condus implicit la preturi mai mari ale apartamentelor si a preferat o zona cu acces usor la metrou. Proiectul este situat in zona Pantelimon, pe sos.eaua Dobroesti 55-65, la aproximativ 20 de minute de zona de birouri Pipera si la circa 10 minute de Mega Mall si statia de metrou Costin Georgian.

In opinia sa, directia dezvoltarii rezidentiale de acum incolo va fi influentata de dezvoltarea spatiilor de birouri. Ambele sunt insa influentate de existenta sau dezvoltarea infrastructurii de transport, mai exact a metroului.

"Daca sudul inregistreaza momentan o incetinire a dezvoltarii, in urmatoarea perioada interesul dezvoltatorilor se va pastra pentru zonele de centru-vest si nord, pe linia magistralei sase de metrou, care va lega Gara de Nord de aeroportul Otopeni. Zona de est este o alta alternative, datorita ofertei de terenuri disponibila si a metroului din zona Pallady, precum si datorita faptului ca este direct conectata la reteaua de metrou, legand estul de vestul orasului prin Magistrala M3 Anghel Saligny - Preciziei a carei ruta traverseaza centrul capitalei", spune managerul Coldwell Banker Unirii.

Sursa foto: karamysh / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri