Avertismentele privind cresterea dobanzilor incep sa se concretizeze. Indicele de referinta pentru creditele in lei, ROBOR la trei luni, a urcat intr-o singura luna cu 0,15 puncte procentuale (peste 16%) si a depasit 1% pentru prima data in aproape doi ani. In aceste conditii, este iminenta cresterea dobanzilor la credite, avand in vedere ca urmatoarea perioada de actualizare este la finalul lunii septembrie. Mai multe date despre evolutia indicatorilor macroeconomici in ultima luna aflati din infograficul urmator.

Cresterea economica puternica, bazata pe consum, se simte din ce in ce mai puternic in avansul importurilor. In aceste conditii, deficitul extern s-a adancit in ultima luna cu un miliard de euro, iar cresterea la sapte luni, compatariv cu aceeasi perioada a anului trecut, a depasit 60%. Astfel, dupa sapte luni ale anului, deficitul de cont curent a depasit 3,6 miliarde de euro.

Analistii economici sunt ingrijorati de aceasta evolutie, mai ales in conditiile in care investitiile straine directe, care ar trebui sa finanteze deficitul extern, sunt in scadere semnificativa fata de anul trecut (minus 19% in sapte luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut).

De altfel, cresterea consumului este evidentiata si in datele publicate de INS cu privire la comertul cu amanuntul, crestere de peste 10% in iulie 2017 fata de iulie 2016, mai mare decat luna anterioara.

Inflatia anuala, insa, a dat semne de regres, in luna august, la 1,2%, dupa o crestere ceva mai accelerata cu o luna in urma (de la 0,9% la 1,4%).

In schimb, cursul de schimb al leului in raport cu euro a continuat sa scada, insa a ramas, la limita, sub pragul de 4,6 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri