Fondul Proprietatea (FP) ar putea sa ajunga sa incaseze cu usurinta peste 1 mld. lei anul acesta din vanzarile de actiuni, avand in vedere tranzactiile deja finalizate, precum si cele pe care compania a anuntat ca le are in plan. In acest context, unii analisti anticipeaza un potential de +17% si un pret de 1 leu/actiune pana la finalul anului, considerand plauzibil si un scenariu in care FP va face in 2018 distributii suplimentare de cash catre actionari.

FP a vandut saptamana aceasta 2,5% din actiunile Petrom (SNP) incasand 400 mil. lei si reducandu-si astfel participatia la 9,99% din capitalul companiei petroliere. In iulie, Fondul a anuntat semnarea unui memorandum de intelegere cu Electrica privind achizitionarea participatiilor pe care le detine in patru filiale Electrica. Valoarea stabilita a tranzactiei este de 752 mil. lei, finalizarea acesteia fiind programata sa aiba loc inainte de 1 noiembrie.

Pe langa aceste doua intelegeri, Fondul Proprietatea a anuntat in august si septembrie ca demareaza procedurile pentru vanzarea pachetelor de actiuni detinute in cadrul filialelor Enel, Engie Romania, precum si a unei parti din pachetul de actiuni controlat la Hidroelectrica.

Analistii casei de brokeraj maghiare Concorde Securities si-au marit recent pretul tinta pentru actiunile FP, anticipand un nivel de 1 leu pana la finalul anului, cu 17,2% peste cotatia de 0,853 lei stabilita in sedinta bursiera de joi.

“In ciuda cresterii puternice a pretului actiunilor Fondul Proprietatea din 2017, ne mentinem estimarile pozitive cu privire la evolutia FP, asteptand atat dividende obisnuite cat si distributii speciale”, spun analistii Concorde.

Printre factorii pozitivi cu influenta asupra actiunii FP, analistii maghiari mentioneaza un posibil IPO Hidroelectrica in al doilea semestru din 2018, finalizarea tranzactiei cu Electrica pana la finalul anului 2017, precum si o posibila includere a Romaniei pe lista scurta a MSCI (lista pietelor ce pot sa fie promovate la statutul emergent) venita dupa ce Fondul a vandut un nou pachet de actiuni Petrom.

Anul acesta, Fondul Proprietatea a facut doua distributii de cash catre actionari: o distributie de 0,05 lei/actiune, reprezentand obisnuita suma anuala care inlocuieste dividendele, precum si o distributie suplimentara, de asemenea de 0,05 lei/actiune.

“Ce s-a intamplat in trecut nu garanteaza nimic, dar daca suntem realisti trebuie sa recunoastem ca politica FP este de a face vanzari si de a distribui catre actionari banii, astfel ca scenariul existentei unei distributii speciale si in 2018 este foarte plauzibil”, considera Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere financiara Prime Transaction.

Acesta subliniaza ca potentialul de crestere al actiunii FP ar putea sa fie totusi limitat de faptul ca titlurile companiei pornesc de la un nivel destul de ridicat in prezent, iar anunturile privind vanzarea unor pachete de actiuni din portofoliu au inceput sa fie deja incluse in pret, ca dovada si evolutia aproape orizontala a actiunilor din ultimele saptamani, in ciuda recentelor anunturi.

Actiunile FP au inregistrat joi o fluctuatie minora, de -0,2%, chiar daca Fondul anuntase cu o seara in urma finalizarea tranzactiei de la Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri